Led dimmer Wisselschakeling

Monique100

  • #1
Ik wil naast de deur een led dimmer met wisselschakeling, maar ik wil naast mijn bed ook het licht kunnen dimmen i.p.v. een gewone aan en uit schakelaar.

Is dit mogelijk?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De meest eenvoudige oplossing is om een dimmer te kiezen welke je bij de lamp kunt inbouwen en die ook met een pulsdrukker te bedienen is.

mp990067-universele-inbouwdimmer-eltako-aansluitschema_1.jpg


Die bruine draad is waarschijnlijk wel beschikbaar in de centraaldoos bij het lichtpunt. Dan hoef je alleen de bestaande wisselschakelaars te vervangen door pulsdrukkers met wisselcontact en dan ben je al klaar.

Dimmen gaat dan door het vasthouden van de drukker. Daar zal niet iedereen gecharmeerd van zijn...

Een andere optie is om te kiezen voor een dimmer met neventoestel, deze zijn er in allerlei verschillende uitvoeringen, ook met draaiknop. Voor deze oplossing moet je waarschijnlijk wel bedrading aanpassen.
 

Monique100

  • #3
Beste XanderH,

Heel erg bedankt voor je reactie en advies.

Ik ga een ION Led Master Slave kopen. Deze schijnt een Award gekregen te hebben en lijkt mij een mooie oplossing.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Voor dat model hoef je ook geen bedrading aan te passen.

Screenshot_20210806-212513_Drive.jpg


Let wel op dat je nu tussen beide wisselschakelaars 2 zwarte draden zult hebben, in plaats van bruin + zwart. Op zich geen probleem maar je zult wel even moeten uitzoeken welke draad welke is. :wink:
 

Jack Hals

  • #5
Beste XanderH,

Wat is mijn situatie?
Ik heb namelijk de Eltako Dimmodule 400W [EUD61NPN-UC] plus twee Busch Jaeger Pulsschakelaar 2020 US-500 [2CKA001413A0574] gekocht. Met het bijgeleverde schema [zie bijlage] lukt het mij niet de module goed aan te sluiten zodat ik de lamp met een hotelschakeling kan bedienen.

Hoe moet ik de module juist aansluiten op de aanwezige hotelschakeling?
 

Bijlagen

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Open voor een nieuwe vraag ook even een nieuw topic, het is hier niet de bedoeling om oude onderwerpen weer op te rakelen.

Plaats dan meteen ook even foto's hoe je de module en de schakelaars hebt aangesloten. Als dat daadwerkelijk volgens het schema in de handleiding is dan zou het namelijk gewoon moeten werken.
 
  • Like
Waarderingen: Jack Hals

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu