Lauw water uit Radson NOX HRC 2560

Torsy

  • #1
Hallo,

Sinds vorig jaar heb ik een huis gekocht waarin de Radson ketel zit. Uiteraard was er geen handleiding beschikbaar...

Nu viel me op dat het water op een gegeven moment kouder wordt (lauw) terwijl die eerst goed heet is. Ik vermoed dat nadat de boiler leeg is de ketel het water niet genoeg kan verwarmen. Ik heb de driewegklep gecontroleerd maar die is goed.

Weet iemand wat het zou kunnen zijn?
 

Erik

  • #2
Hallo Torsy,

Hoe lang duurt het voordat je lauw water hebt, je hebt namelijk een 60 liter op voorraad daar moet je tocht zeker een 10 minuten van 40 graden onder de douche kunnen staan.

Ik weet niet zeker of er een mengventiel onderzit maar daar zou ook eventueel een probleem kunnen zijn.

Hou ook eens de temperatuur en de codes op het display in de gaten op het moment dat je water tapt.

Aan de hand van die gegevens kunnen we misschien iets specefieker zijn.

Groeten erik
 

Torsy

  • #3
Hallo Erik,

Bedankt voor je reactie.

Het duurt inderdaad even voordat het water kouder wordt. In eerste instantie komt het uit de boiler en is het goed heet. Na verloop van tijd wordt het water kouder omdat de boiler denk ik op raakt.

Heb op je aanraden gekeken naar de temperatuur en het display op het moment dat het water kouder wordt. De temperatuur blijft rond de 80 a 85 graden en het display springt van 4 (braden in boilerbedrijf hoog) naar 6 (voorloop-regelthermostaat open, ketel brandt laag) en weer terug. Ik schat dat dit ritueel om de 20-30 seconden plaats vind (van 4 naar 6 naar 4 naar 6 naar 4 etc).

Weet eerlijk gezegd niet of er een mengventiel in zit.

Hopelijk geeft dit wat meer informatie.

Alvast bedankt.

Groet,
Patrick Torsy
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #4
:cool: Heya-- Torsy,

Inderdaad in een 2560 zit geen mengventiel, wat je gezien hebt op je ketel ziet er wel goed uit. Wat waarschijnlijk aan de hand is - is dat je uitstroom snelheid veel te hoog is, dus het aantal liters per/minuut.

Deze moet ong. 6,5 l/min zijn, voor jou waarschijnlijk moeilijk te meten, maar probeer het met een liter fles, warme kraan volop open zetten, en kijk in hoeveel sec deze vol is. Vergelijk dit met de aangegeven hoeveelheid, alles boven deze opgave is te veel.

Succes.. :wink:
 

Torsy

  • #5
Hi Bundy,

Ben dat meteen ook maar gaan controlleren. Heb in een teiltje het water een minuut lang opgevangen en het blijkt ongeveer 8,5 liter te zijn. Tis dus wat meer dan het zou moeten zijn.

Had daar wel eens aan gedacht maar aangezien ik de waterstraal wat flauw vond kon ik het me haast niet voorstellen. Blijkbaar wel dus.

Nu kan ik twee dingen doen: of de doorstroom beperken of ervoor zorgen dat de ketel dat wel aankan. Waarschijnlijk is dat laatste niet mogelijk of wel?
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #6
:cool: Helaas -Torsy- geen gas opvoeren of zo,!!.Dus waterstraal terug brengen naar 6,5 l/min,bij opvoeren gasdruk wordt je CO-% te hoog en daar deze branders van de Nox-serie toch al gauw scheuren,is dit sterk af te raden.je ziet immers die cv-temp toch al op 85 staan ?.daar kan maar weinig meer bij .een (3560) geeft wel 8 L/min maar jij hebt de kleinere dus hij kan nu eenmaal nie meer.Succes
 

Erik

  • #7
Hoi Torsy

Het kan inderdaad de te veel doorstroming zijn. Wat mij wel verbaasd is dat de ketel dan van 4 naar 6 gaat.

Normaal gesproken als je te veel water tapt blijft die constant op 4 branden, er is namelijk voldoende afname van water.

Dus als je water tapt en het wordt kouder bv 30 graden en de ketel staat dan steeds van 4 naar 6 te gaan, dan denk ik eerder dat hij niet goed de warmte aan de boiler kwijt kan.

Dus hou dat ook nog even in de gaten.

Groeten erik
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu