Latex op kleur brengen

Latex op kleur

  • #1
Beste mensen, is het mogelijk om witte latex muurverf op kleur te brengen door er een ander soort verf (bijv. acrylverf) bij te mengen? Bij de bouwmarkt zie ik wel van die tubes pigment voor muurverf liggen, maar dat wordt een dure grap omdat je er veel voor nodig hebt voor een beetje sterke kleuring. Ik kan wel zeer goedkoop aan de witte latex komen, en wil daar graag gebruik van maken, vandaar... Graag uw gedachten hierover!
 

Pepjo

  • #2
Ik heb dat wel gedaan, omdat ik objecten moest verven voor eenmalig, kort gebruik en nog meerdere kleuren en verfsoorten had staan.

Het is verbazingwekkend hoeveel verf je erbij moet doen om een beetje aan de kleur te raken die je wil, zeker vanuit een witte latex.
Bovendien ben ik niet zo zeker van de duurzaamheid van het eindproduct.

Mijn advies : koop gewoon de kleur die je wil in de verfsoort die je wil, dat scheelt een hoop gedoe.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je verf tóch zelf wilt aanmengen, gebruik dan inderdaad die pigment-tubes.

Maar meng dan eerst bijv 1 liter latex met 1 hele tube, en voeg dat dan in gedeeltes toe aan de uiteindelijke 10 of 25 liter latex. Zo kun je iets makkelijker mengen en op kleur brengen, direct vanuit de tube is het al heel snel te sterk van kleur.

Je bent echter gedwongen in één keer een hele grote hoeveelheid aan te mengen, ruimschoots wat je uiteindelijk nodig hebt. Want naderhand in dezelfde kleur aanmengen kun je vergeten...

Daarom is kant-en-klaar in de juiste kleur kopen veelbetrouwbaarder. Let dan wel op het fabrikagenummer, zodat je alles uit één serie koopt. Beter het teveel terugbrengen dan tot ontdekking komen, dat die extra pot er niet meer is in de fabrikageserie.

Is niet erg als het om twee verschillende muren gaat, wel als het op één muur voortgezet wordt met twee verschillende serienummers...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat van die fabrikagenummers, geld dat ook als je de latex op kleur laat mengen of alleen voor kleuren die zo in het schap staan?

grtz
henk
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het lijkt me dat dat alleen geldt voor kant-en-klare verfproducten.

Dit is wat ik me zo voorstel hoe het gaat in een verffabriek: in één keer een hele grote "ton" met verf mengen volgens een bepaald kleurrecept en het mengsel in diverse potten "overgieten". Alle potten krijgen dan hetzelfde runnummer, fabrikagenummer of hoe het mag heten, met een volgnummer.

Hoe groot de verschillen zullen zijn wanneer je verf laat mengen weet ik niet, ook daar zul je te maken hebben met toleranties van de mengmachine. Ook de exacte keleuren van de toe te voegen mengstoffen zullen een rol spelen.

Hoeft allemaal helemaal niet erg te zijn, maar wanneer je een gehele wand wilt schilderen en je gaat midden in de wand over van de ene pot op de andere, terwijl ze een verschillende menging hebben, dan zul je volgens mij dat vaak toch wel kunnen zien.

Daarom geef ik zelf de voorkeur aan kant-en-klaar, ook al is dat wat duurder.
 

Latex op kleur

  • #6
Kees schreef:
Daarom geef ik zelf de voorkeur aan kant-en-klaar, ook al is dat wat duurder.
Mijn probleem is dat ik me die kant-en-klare producten maar moeilijk kan veroorloven, en de witte latex kan ik van een kennis kopen voor €5,- per tien liter. Vandaar mijn vraag... Inmiddels begrijp ik wel dat het waarschijnlijk geen begaanbare weg is.

Hmm. Misschien toch eens wat experimenteren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Betenoire schreef:
...van die tubes pigment voor muurverf liggen, maar dat wordt een dure grap omdat je er veel voor nodig hebt voor een beetje sterke kleuring.
Vergis je niet hoor, veel van die pigmenten zijn behoorlijk sterk.
Vandaar mijn suggestie om het eerst met latex te "verdunnen" zodat je niet ineens een veel te donkere kleur krijgt.

Vanzelfsprekend kan het wel om je verf aan te mengen met pigment, het is alleen heel moeilijk om steeds dezelfde kleurtoon te houden bij alles wat je mengt. Daarom zul je precies moeten noteren hoeveel pigment je bij hoeveel verf gebruikt.

En het resultaat is vaak (na droging) toch net even anders dan je dacht.

Maar koop eens zo'n tube in de kleur die je denkt dat het naartoe moet en ga met hele kleine beetjes wat kliederen, dan merk je vanzelf oof het wil lukkken of niet.

Mengen met een andere soort verf zou ik in elk geval niet doen.
 

VeroNL

  • #8
Loop eens bij een goede speciaalzaak of bouwmarkt binnen.
Bij ons in een bouwmarkt in Zaltbommel kunnen ze gewoon pigment toevoegen aan je meegebrachte emmers (witte) latex. Je krijgt dan echter geen garantie op je kleur (daarvoor heb je immers de speciale "basisverf" nodig van de mengmachine).
De kleur komt echt aardig in de buurt, met name bij de lichte kleuren. Donkere kleuren zijn wat lastiger bij witte latexverf.

Je betaalt dan alleen een vergoeding voor de toegevoegde shotjes pigment en dat valt reuze mee! Zeker als je dat vergelijkt met die pigmenttubes.
 

Latex op kleur

  • #9
Ik heb inmiddels niet helemaal stil gezeten. Ik heb geëxperimenteerd met kleine hoeveelheden verf.

Mengen van latex met alkydverf werkt niet echt lekker, dat zal hier niemand verbazen, maar ik moest het toch even uitproberen... Na goed mengen ontstaat wel een egale kleur en daarmee kun je ook schilderen. Het dekt echter niet goed. Het mengsel in de pot valt ook uit elkaar als je het een tijdje laat staan, dan moet je opnieuw gaan roeren. Ik heb het idee dat de verf veel dikker wordt dan beide verven vóór het mengen. Er gebeurt dus wel iets "chemisch" in dat mengsel.

Met eenvoudige plakkaatverf (met water verdunbaar) lukt het al véél beter. Sterker nog, ik ben daar gewoon tevreden over. De kleuring is goed want de plakkaatverf is behoorlijk geconcentreerd, dus rijk aan pigment. Het mengsel dat ontstaat is ook stabiel, over meerdere dagen zelfs. En ik vermoed nog wel langer ook. Het lijkt erop dat het mengsel ook beter dekt dan de witte (goedkope) latex alleen. Ook merk ik dat de poriën in de bakstenen die ik heb geschilderd, met dit mengsel niet worden afgesloten (met het andere mengsel wel). Een tweede laag hecht dus ook weer goed en een complete dekking behoort daarmee zeker tot de mogelijkheden.

Ik ben ook niet bang dat de verf van de muur zal vallen dus...

De plakkaatverf had ik voor een grijpstuiver gekocht bij een dumpwinkel, waar ik morgen waarschijnlijk het hele schap leeg ga kopen :P
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Inderdaad. mengen van water- met olieverf is niet mogelijk, al kunt u hiervan wel een mooi marmer effect verwachten.

Als kleurmaker in mijn jonge jaren worden kleuren gemaakt uit zg standkleuren. Dit zijn pigmentkleuren die uiterst stabiel zijn. De receptuur die op een mengmachine wordt gebruikt idem dito. Voor elke kleur wordt zorgvuldig de zg 1 liter bepaling gedaan: hoeveel gram / miligram van elke standkleur moet men toevoegen aan 1 liter basis om aan de gewenste kleur te komen?

Maar.... een bepaald kleurnummer van fabrikant A zal niet matchen op een kleurnummer van de bouwmarkt. Pigmentverschillen in kostprijs en kwaliteit zijn hier debet aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu