Latex - Floetrol vs Water

Strider

 • #1
Na heel het forum doorgespit te hebben heb ik de laatste weken grotendeels mijn nieuwe gestucte muren gesausd. Als voorstrijk heb ik latex + 15% water gebruikt, dit leverde na de eerste laag uiteindelijk mooie strakke muren en plafons op zonder banen of een wolken effect. Gisteren ben ik begonnen met de 2de laag, hierbij heb ik 5% water toegevoegd, en tot mijn verbazing droogde de latex zo ontzettend snel dat er door het aanbrengen van de tweede laag banen zijn ontstaan :( . Zelfs de instrijkbanen zijn zichtbaar, ik vermoed dat het in deze kamer te warm is geweest, de zon scheen namelijk direct op de muren (misschien ook te weinig aangebracht, of te traag gewerkt).

Nu wil ik dit effect zoveel mogelijk gaan opheffen, ik kan het gaan proberen met een extreem matte verf, maar daar betaal je weer ontzettend veel geld voor (100€ @ 10liter). Ik heb ook gedacht om de hele muur met een bandschuurmachine op te gaan schuren, maar dit heb ik nog nooit gedaan dus de kans dat het mij lukt acht ik klein. Of ik zet er nog een laag latex op, maar deze keer weer met 15% water of floetrol..

Nu vraag ik mij af of de latex kwaliteit zoveel minder wordt met 15% water dan bij het gebruik van floetrol? Wat het nadeel is van het gebruik van zoveel water, is het dekkend effect alleen minder, of heeft de latex hiermee ook een slechtere hechting?
Floetrol is daarnaast nog vrij prijzig, en ik vraag me ook af of dit de kleur van de latex niet beïnvloed.
 

Mwdecor

Verfadviseur
 • #2
Bij nieuw stucwerk is een drie-lagen systeem zeker niet ongebruikelijk. Mijn advies: onverdund werken, en genoeg verf aanbrengen (in een "M W" vorm), horizontaal kruisen (verdelen) en verticaal afrollen.
Hou de temperatuur laag en werk snel. Het zal op deze manier al heel wat beter lukken.
Goede moed.
Enne...100 Eur voor 10 liter latex is echt niet zoooooo duur vergeleken met wat ik betaal voor kwaliteits latex...!
Succes.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #3
Inderdaad, een goede pot supermatte muurverf doet € 140,-. Dat zie je dan ook.
 

Strider

 • #4
Okai, is er een super matte verf die jullie kunnen aanbevelen? Waarmee de banen in ieder geval te reduceren zijn?

Is Sigma Sigmatex Superlatex Matt + 10% floetrol een veilige keuze om de banen te reduceren? Of is het toch verstandiger om de floetrol achterwege te laten?
 

Mwdecor

Verfadviseur
 • #5
Wij mogen hier geen merken aanbevelen. Dus daar houden wij ons ook aan.
Niettemin, de derde laag die je nu gaat aanbrengen moet per definitie onverdund gebruikt worden.
Vergeet die droogtijdvertrager, dat is absoluut niet nodig.
Snel werken wel!
 

Strider

 • #6
Okai, mag ik vragen waarom een droogtijdvertrager niet nodig is :). Ik zie het op dit forum namelijk wel eens voorbij komen. En waarom moet de laag onverdund aangebracht worden, maakt het water de latex slechter in de hechting, of alleen in de dekking?
 

Mwdecor

Verfadviseur
 • #7
Tuurlijk mag je dat vragen....verdunnen met water in de laatste laag is echt uit den boze omwille van 2 (logische) redenen. Je vermindert de dekkracht èn de verf gaat ook nog eens sneller drogen, hoe raar het ook moge klinken.
Dus baanbontheid gegarandeerd.

Zelfde verhaal met de droogtijdvertragers, dekkracht vermindert aanzienlijk maar je hebt uiteraard meer open tijd.

In de praktijk gebruiken wij dergelijke producten enkel om decoratieve verftechnieken toe te passen en soms eens als het echt heel warm is.

Nogmaals, ...genoeg verf aanbrengen en heel goed verdelen en snel werken. Dat volstaat.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #8
In de praktijk gebruiken we ook het juiste gereedschap: een 25 cm brede goed verzadigde vachtroller en nat-in-nat werken. Persoonlijk gebruik ik wel 5% water in de toplaag, maar dat is afhankelijk van de soort muurverf, bijvoorbeeld de supermatte muurverf die uzelf noemde: die nu juist niet want daarmee worden de eigenschappen weer beeinvloed. Bij bepaalde Duitse muurverven weer wel.Is ook een kwestie van ervaring.
 

Strider

 • #9
Bedankt, is duurdere muurverf nu ook makkelijker in het gebruik. Ik heb nu Histor monodek gebruikt, en ondanks dat het mijn eerste latex is die ik heb gebruikt, vind ik hem wel erg dik.

Droogt een duurdere muurfverf overigens ook minder snel?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #10
De droogtijd maakt niet veel uit bij muurverf. Is afhankelijk van omgevingstemperatuur en verdunning.
 

Strider

 • #11
Okai, en water bij de latex toevoegen resulteert natuurlijk in een dunnere laag, en een dunnere laag is eerder opgedroogd dan een dikkere laag? Daarom is water toevoegen natuurlijk sowieso niet verstandig?

In de kamers die ik nog wil texen moet ik nog een vloer leggen, een hogere luchtvochtigheid vertraagt de droogheid van latex. Het klinkt waarschijnlijk een beetje vreemd, maar als ik voor het texen de betonnen vloer een keer schrob met wat water en de deuren dicht houdt, dan stijgt de luchtvochtigheid in de kamer en zal de latex niet zo snel drogen, waarmee ik meer tijd heb om de latex uit te rollen. Wat vinden jullie van deze theorie :-)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #12
Is van weinig tot geen invloed. Nogmaals: verwarming uit, 25 cm brede vachtrol goed verzadigen met onverdunde supermatte muurverf, nat-in-nat werken. Zonodig met 2 man. Zet de vachtroller op een telescoopstok, dan houdt u overzicht op het werk.
U kunt zeker floetrol toevoegen. 1/2 liter op 10 liter muurverf, dan geen water meer toevoegen. Dit product beïnvloedt de kleur niet.
 

Strider

 • #13
In principe dus 5% Floetrol toevoegen, in de plaats van eventueel 5% water. Ik zie ook wel eens verhoudingen van 10% Floetrol voorbij komen, dit is dus teveel?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #14
U ziet heel wat voorbij komen. Als u terug leest ziet u welke percentages er worden bedoelt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu