Latex badkamer op acrylaatkit gebarsten - hoe te repareren

Bram_

 • #1
Hallo,

Ik heb eigenlijk hetzelfde probleem als in dit topic. Op onze nieuwe badkamer heb ik de randen van de plafonds/schuine wanden alsvolgt afgewerkt:
 • Ontvet, geschuurd, voorstrijk aangebracht
 • Na 10 uur opdrogen: 1e laag Latex (Sigmaresist Fungi)
 • Na 12 uur opdrogen: randen afgekit met acrylaatkit (géén anti-crack helaas)
 • Na 2 tot 3 uur: 2e laag latex aangebracht
De latex op de kitranden is nu overal gebarsten (de kit zelf niet). Ik zal hier vanavond een foto van maken. Ik vermoed dat ik veel te snel voor de 2e keer latex heb aangebracht maar i.v.m. tijdnood heb ik dit risico genomen. Het badkamermeubel etc werd de dag erna geplaatst. Het zou ook kunnen dat ik de rand te dik heb gedaan maar omdat ik zo snel over de kit ben gegaan vermoed ik dat de laagdikte niet het probleem is.

Nu vraag ik mij af hoe ik dit het beste kan repareren. Moet ik alle kitranden verwijderen en alles opnieuw kitten of is het beter om gewoon een week alles uit te laten harden en daarna nogmaals met latex er over heen? Ik heb verder acrylaatkit gebruikt en het gaat om de badkamer. Kan ik dit wel gebruiken of was het beter geweest om een ander soort kit (MS polymeer?) te gebruiken? Aangezien ik de kitranden waarschijnlijk toch moet verwijderen kan ik daarna de juiste kit gebruiken wanneer (anti-crack) acrylaatkit niet geschikt is.

Ik neem aan dat alleen de randen nogmaals voorzien van latex gaat resulteren in strepen en dat echt het hele oppervlakte overnieuw moet?

Naast de badkamer moet ik alle andere plafonds ook nog langs. Hier wil ik gewoon anti-crack acrylaatkit (van de vogel) voor gebruiken. Hoe lang moet dit uitharden voordat ik hier met latex overheen ga? Dit staat niet echt benoemd in het infoblad. Is 24 uur voldoende?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
De kit is niet gebarsten. Wat valt er dan te repareren?

De verf barst omdat er beweging in zit. Precies waarom het gekit wordt.
 

Bram_

 • #3
Ja, wat valt er te repareren, de lelijke naden nu :-). Het ziet er gewoon niet mooi uit. Bij mij ziet het er uit als op deze foto, ik zal vanavond zelf een foto maken maar ik denk dat je begrijpt wat ik bedoel:


Ik vermoed (maar weet niet of dat klopt) dat de kit gekrompen is tijdens het drogen en daardoor de latex scheurtjes vertoont.
 

Bram_

 • #4


Zie hier een foto van een kitrand.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Dat ziet er inderdaad niet erg mooi uit. Hoe breed is deze kitrand?
 

Bram_

 • #6
De naad was niet kaasrecht maar gemiddeld denk ik 0,5cm tot 0,75cm breed. Wat ik heb gedaan is de naad gekit en glad gestreken met mijn vinger. Wat je (ik althans) soms krijg is dat de kitrand ietsje breder wordt omdat ik hem uitstrijk/platdruk. De foto is van erg dichtbij genomen, de rand lijkt op de foto groter dan hij is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Dat is erg breed voor een kitvoeg. Ideaal is 2 a 3mm.
 

Bram_

 • #8
Ik zal eens kijken of ik het op kan meten, misschien dat de genoemde 0,75mm wat overdreven is.

Heeft u toevallig ook een oplossing of advies om dit weer goed te krijgen? Als de kit eruit moet, hoe doe ik dit dan het beste?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #9
De muurverf kan de rek van de kit niet volgen en barst daarop. Kit is aan de oppervlakte na 2 a 3 uur misschien droog, maar absoluut niet aan de binnenzijde. Muurverf droogt veel sneller. Er ontstaat een spanningsvefschil tussen beide materialen met als gevolg wat u nu ziet.
Wegsnijden met een afbreekmes van de kit is de enige optie. Hierna de naad opnieuw met muurverf schilderen. Pas na 24 uur drogen non-crack acrylaatkit aanbrengen. Ook dit 24 uur laten drogen en dan overschilderen met muurverf.
Hou die kitnaad zo klein mogelijk.
 

Bram_

 • #10
Allen bedankt voor de input! Ik had het zin er een beetje af en had nog meer te doen maar ik heb het opgelost.

Omdat ik het niet zag zitten om alles weg te halen (veel werk en ik vroeg me af of ik dat netjes voor elkaar ging krijgen) heb ik op advies van een schilder die het gezien heeft de kitranden heel licht overgekit zodat de barsten opgevuld waren. Hierna de randen met een kwast bijgewerkt (2x) en je ziet het bijna vrijwel niet meer (alleen als je er met de neus op gaat zitten).

Ik denk dat ik het mooiste resultaat zou hebben bereikt door alles weg te halen en opnieuw te kitten + sausen maar voor nu is dit voor mij een acceptabele oplossing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu