Latei plaatsen tussen 2 verschillende binnenmuren

Toxicnick

  • #1
Hallo,

Een vriend van me heeft in zn hoofd gehaald om een deur te plaatsen tussen zijn keuken en schuur. Zelf heeft hij 6 linkerhanden en 10 linkervoeten (ikea gaat al fout..) dus heeft hij mij gevraagd te helpen.

Ik heb een heel beetje bouwervaring omdat mn pa altijd in de bouw heeft gezeten. Alleen die is er al een tijdje uit dus kon het niet met zekerheid zeggen.

Het volgende is gaande:
De schuur is ergens na WW2 gezet. Hij is 5x2.5 en bestaat uit 4 betonnen pilaren (±25x25cm) met aan de korte zijden een zelfde betonnen balk er op. daarop een houten contructie met dak en muren tussen de pilaren.
De keuken is 14 jaar geleden als aanbouw vanuit het huis tegen de schuur aan gezet.
Op de plek waar de deur moet komen zitten heeft in de schuur oorspronkelijk de deur al eens gezeten. Deze is door de toenmalig eigenaar dichtgemetseld en verplaats naar een andere kant.
Boven de aanbouw zit een plat dak. Een latei voor de schuur muur is door de betonnen balk niet nodig (en door het feit dat er al eens een deur gezeten heeft denk ik ook niet)

Alleen voor de keuken ben ik dus aan het twijfelen. Als er een deur in komt blijven er hooguit 3 rijen stenen over.

De aanbouw is dubbelsteens alleen ter hoogte van de schuur zie je dat de aanbouw NIET aangesloten is op de hoek van de schuur maar ergens halverwege een steen.

Is het mogelijk dat de constructie van de aanbouw al voorziet in een soort dragende constructie waardoor een latei niet noodzakelijk is?
En vanuit bouwtechnisch opzicht zou het dan kunnen dat de muur tussen de aanbouw en de schuur alleen bestaat uit de muur van de schuur? Daarmee bedoel ik, zou je dit als metselaar doen? Met als feit dat de aanbouw een dubbelsteens muur is en niet aansluit op de hoek.

BVD

Mvg Nick
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die drie rijen stenen boven de opening zou je eventueel weg kunnen halen. Maar het gaat vooral om het dak. Rust dat op die muur?
 

Toxicnick

  • #3
Deze mag dicht.

Het is gebleken dat het een enkelsteens muur is met latei er boven. Dus geen problemen meer!

Mvg
Nick
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu