Latei buigt kan dit kwaad?

Prutser5

  • #1
Hallo.

wij hebben een heel oud dijkhuisje van omstreeks 1885. nou hebben ze een aantal dagen geleden een schuifpui geplaats van 2 bij 2 meter. er zat een raam van ongeveer 120 cm breed en 140 hoog. de muur is een steensmuur van ijsel steentjes.
ze hebben dus het oude raam en een behoorlijk stuk van de muur moeten verweideren om de schuifpui te plaatsen. ze hebben daarom 2 lateien naast elkaar geplaats met aan de uiteinde 10 cm overslag op de muur.
de binnenste latei kan ik niet zo goed zien omdat daar nog folie voor hangt, maar de buiterste latei kan ik wel zien en die is toch wel een beetje doorgebogen.
deze lateien dragen nu de verdieping die er boven zit. deze verdieping bestaat uit, ongeveer nog een muur van zo 150 cm hoog met daarboven de vloerbalken die in de lengte richting liggen van ons huis, en een flinke dikke balk die als een boog staat van de achtergevel naar de voorgevel.

tot nu toe vertoond de latei nog geen scheurtjes of iets dergelijks, maar nu staan de conctatielen er nog onder omdat het werk pas afgelopen donderdag klaar was. maar wat gebeurd er als die weg gaan? daar hou ik eerlijk gezegt me hart voor vast. ik heb vandaag nog kontact gehad met de aannnemer en die verzekerde mij dat ik me geen zorgen hoefde te maken want dat er nog wel een verdieping op die lateien konden staan. en zij hij, zolang de steunders er onder staan kan er niks kraken. aankomende week komt hij ze verweideren.

doordat het mij gisteren opviel dat het zo af en toe kraakte in de houten omlijsting van de schuifpui ben ik verder gaan kijken. nou ben ik misschien een beetje al te voorzichtig omdat ik er zelf totaal geen verstand van heb, vandaar deze vraag.

kan dit kwaad?
zoals ik zei, het is een erg oud dijkhuisje waarvan binnen alles van hout is op t plavond en de gevels na.

alvast bedankt.
Gr, Peet.
 

Fiesiekus

  • #2
Wat dacht je van een aantal foto's van de situatie? Overigens wordt 't werk van aannemers hier in principe niet beoordeeld.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Uitspraken van uitgevoerde werkzaamheden door derden, worden hier op het forum niet gegeven.

Maar als je het zelf niet vertrouwd, laat er dan snel even een constructeur naar kijken.
 

Tiho

  • #4
Misschien was de latei van origine niet geheel recht?

kan volgens mij meer dan twee mtr. overspannen afhanklijk van de hoogte natuurlijk.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dragende onderdelen buigen altijd door
De vraag is of de doorbuiging binnen de gestelde grenzen blijft.

hoeveel buigt de latei door ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu