Lange toevoer of badboiler?

Status
Niet open voor verdere reacties.
In ons nieuwe huis gaan we op de eerste verdieping een badkamer maken.

Onze h.r. ketel hangs op de begane grond in de bijkeuken. Als we zowel warm als koud water van de ketel naar de badkamer willen is dat zo'n 6 meter horizontale leiding, onder de binnenplaats en door de kruipruimte. Daarna in een haakse bocht 3.5 meter om hoog, door een inbouwkast.

Een andere optie zou zijn een bad-boiler (?) Deze zou op de zolder geplaatst kunnen worden direct boven de badkamer. Dit zou het comfort verhogen omdat we niet lang op warm water hoeven te wachten. Ook de bijkomende kosten zouden we in de loop der jaren terugverdienen via het water- en energieverbruik.

Nu hebben wij geen ervaring met deze systemen en zitten dus met de volgende vragen;

- Wat zijn ongeveer de kosten van een dergelijke boiler?
- Is zo'n ding wel eens leeg? Na een bad en een douche?
- Klopt het terug-verdien-verhaal?
- Is het in ons geval een goed idee?

Wederom zijn alle reacties en ervaringen van harte welkom.
 
Omdat het erop lijkt, dat het hier een vraag betreft over een door een installateur gegeven informatie, kan er alleen heel algemeen op geantwoord worden.

Je hebt het niet vermeld, maar ik ga ervan uit dat je met de bad-boiler een elektrische boiler bedoelt.

Een elektrische boiler is altijd duurder in verbruik dan een HR-combiketel.
Je krijgt een lekkere plens water (afhankelijk van de inhoud), en die duurt zolang tot de boiler leeg is, maar betaalt daar aanzienlijk meer voor.

Boilers zijn er in allerlei maten, en zijn dus altijd leeg te krijgen als je maar lang genoeg de kraan open zet. Daarna moet je een flinke tijd wachten (soms tot de volgende dag) voor je weer warm water hebt.

Indien je prijzen of maten van boilers wilt weten, moet je zelf googelen, bijv zo.
 
Het terugverdien verhaal klopt iig NIET. Zoals Kees hier uitlegt is het hete water uit een e-boiler aanzienlijk duurder dan uit een HR-ketel.

Kweenie wat er mogelijk is, maar het effectiefst en efficienst is de HR-ketel op de zolder hangen (boven de badderkamer) en een close --in boiler in de (bij)keuken.

Bij nader inzien: bent u niet in de war met een zonne of gas-boiler ipv e-boiler?
 
1 het goedkoopste is leidingen goed isoleren kijk bij doe het zelf zaak
2 welk merk hr ketel met of zonder combi
 
1. Het prettigste lezen is een zin met een hoofdletter aan het begin en gebruik van leestekens.

2. Ook een vraagteken is nooit weg.
 
Een lange leiding naar de badkamer is minder bezwaarlijk dan naar de keuken. Voor het bad gebruik je veel water maar niet zo vaak. In de keuken werkt dit andersom: Er wordt vaak warmwater getapt in kleine hoeveelheden.
Iedere keer wanneer je warmwater gebruikt moet eerst het koude water uit de leiding. Bij het bad merk je hier weinig van.
De koud- en warmwaterleiding allebei goed isoleren. Ook de koudwaterleiding om condensvorming 's zomers te voorkomen. Daarom warm altijd boven koud aan brengen, naast elkaar kan uiteraard ook.
 
Daarnaast is de praktijk vaak zo dat als je een bad vol laat lopen je ook wat koud water bijmengt omdat anders het bad te heet wordt.
In het geval van een lange leiding naar je bad begin je alvast met een beetje koud en hoef je pas later koud bij te mengen. Toch?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan