Lampen ophangen op ouderwets plafond

Absinth

  • #1
Hallo,

Ik werd zo goed geholpen met mijn waakvlam-vraag, nu kom ik met mijn volgend probleem:
Lampen ophangen in mijn jaren '30 woning is een probleem, ook volgens de electriciën die sommige lampen niet opgehangen krijgt.
In het plafond zit op de meeste plekken alleen een buis waaruit de draden komen, er is dus niks om de lamp eraan op te hangen. Het stuc valt eraf als je wat erinklopt en de ragels zitten handbreed van elkaar, maar net niet daar waar de buis met de kabels uitkomt.
Ik wil hanglampen ophangen en kleine jaren '30 plafondlampen, maar er is niks om ze vast te maken. De electriciën was een vriend en die is het zat. Hellup! :shock:
Omdat ik gehoord heb dat er platen (?) voor het plafond zijn om aan het plafond te bevestigen en daaraan een lamp te bevestigen, wil ik graag weten wat dat voor iets is en hoe het werkt. Ik zal dat niet zelf kunnen doen, ben ik bang en misschien is er iemand in Rotterdam die dit kan/wil doen? :oops: :mrgreen:
Graag hoor ik wat jullie adviseren.

Groetjes, Diana.
 

Kaajee

  • #2
Is inderdaad lastig. Heb het zelf ook al regelmatig gehad. In de meeste gevallen toch ergens in het plafond genoeg "vlees" kunnen vinden om een schroef stevig in de draaien.
Het helpt altijd om de last te verdelen over een groter oppervlak. Dus idd eerst een plaat(je) hout monteren en daar de schroef voor de lamp.
Of je dat plaatje wel stevig krijgt is de vraag. Soms met holle wand pluggen en wellicht is (goeie) montage kit (lijm dus) een optie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Zijn er stokschroeven van bv. 20cm lang? Want dan zou je in de bovengelegen vloer kunnen schroeven.

Alternatief als je een wat groter gat kan maken, om een stuk rachel dwars over de rachels te lijmen en daar in te schroeven.
 

Woony

  • #4
Kun je er niet langs boven aan? via de vloer erboven dus.

Dan kun je hem zo vastmaken.
 

Absinth

  • #5
Dit is echt een moeilijke klus, in eerste plaats al omdat ik het zelf niet kan en iemand moet vinden hiervoor.
De plavond moet een stuk erafgehakt worden en daaronder zit eerst stro voordat de ragels zitten, dat is al niet te doen. Krijg dat nooit meer dicht. Boven mij woont iemand anders, op zijn vloer zit laminaat. Kun je dus niet erin.
Ik had al een electicien op Marktplaats gebeld, die vroeg 150,- voor 5 lampen ophangen, pfff.
 

Woony

  • #6
Dan lijkt die 150 euro niet zo gek te zijn?
Is het probleem uit je handen en zit je goed toch?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een houten plaatje mooi afwerken en dat op de rachels schroeven, aan dat plaatje kunt u dan de lamp ophangen, wel even een gaatje boren waar de electrapijp doorheen komt, plaatje van 12 mm dik multiplex is voldoende voor een niet al te zware lamp. anders 18 mm dik gebruiken.

De rachels van dit soort zijn zo'n 7 a 8 cm breed en zitten vaak zo'n 10 cm uit elkaar.
Als u rond de pijp wat ruimte maakt kunt u zien waar de rachels ongeveer zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu