Lampen gaan steeds kapot

Dykie2

  • #1
Ik heb in een kamer stroom voor verlichting aangelegd. Door 1 schakelaar worden 4 lichtpunten aangechakeld.

Het is als volgt aangesloten. Vanaf de schakelaar gaat er een zwarte draad naar een lasdop en vanuit de lasdop gaan de draden verder naar de 4 lichtpunten. De blauwe draad komt vanuit de centraaldoos en gaat ook middels een lasdop naar de 4 lichtpunten. Dit werkt in principe goed.

Ik ben nog bezig in de kamer en heb aan 2 lichtpunten van die verhuisfittingen hangen, de andere 2 gebruik ik nog niet en zijn afgedopt.

Nu is er in 2 weken tijd al 3 keer een lamp stuk gegaan (60 watt). 1 keer bij het ene lichtpunt en 2 keer bij het andere. Heb ik gewoon pecht dat ik slechte lampen heb of kan er iets meer aan de hand zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Als je niet toevallig 3 fasen in huis hebt en ook geen 380 op de lampen hebt staan dan zou het toch haast een setje slechte lampen moeten zijn.
Het zou natuurlijk kunnen, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat nieuwe lampen zo snel stuk gaan zonder dat er een te hoge spanning op staat of de lampen te veel trillen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Dykie2

  • #3
Nee er staat gewoon 220 op.
De lampen worden wel erg stoffig van de bouwwerkzaamheden maar dat mag niet uitmaken toch?
Wat bedoel je trouwens met trillen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Lampen en vooral halogeenlampen kunnen slecht tegen trillingen, dus gewoon trillingen door werkzaamheden, zwaar vrachtverkeer, er tegen aan stoten ed.
Veel stof kan ook een oorzaak zijn, immers een gewone gloeilamp zet zo'n 70% van de energie om in warmte en moet dat kwijt kunnen.
Maar dan moet er wel heel veel stof op liggen om dat met een paar dagen voor elkaar te krijgen.

Slechte verbindingen kunnen soms ook een oorzaak zijn. Immers een lamp zal als hij koud is de grootste stroom trekken en als hij continu staat te knipperen dan is dat ook funest voor de levensduur, maar ook dat krijg je niet in een paar dagen voor elkaar.

suc6

Gerrit Bakker
 

Pepjo

  • #5
Als de gloeispiaal van de lamp teveel trilt, gaat deze eerder stuk.
 

Winkelpoort

  • #6
Er bestaan ook gloeilampen die beter geschikt zijn tegen trillingen, de zogenaamde hamerslaglampen. Ter herkenning aan een hamertje die afgebeeld is op de lamp.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Maar die zijn niet geschikt voor normale verlichting, omdat ze volgens mij ook een stuk minder licht afgeven.
Die zijn speciaal bedoelt voor looplampen ed.

suc6

Gerrit Bakker
 

Arnoldus

  • #8
Ik denk gewoon slechte lampen.
Probeer eens een ander merk (a- merk?)
 

Winkelpoort

  • #9
De lichtopbrengst van de lampen zijn gelijk aan normale gloeilampen, alleen de gloeispiraal van de lamp is dikker gemaakt en heeft meerdere ondersteuningen om het trillen tegen te gaan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu