Lampen en plafondventilator aan gips plafond

Toine62

  • #1
Sinds een week bewonen we een nieuw appartement en volgens mij zitten daar gips plafonds in. Ik heb er niet veel verstand van, maar het binnenwerk van het huis is allemaal hout en ik heb tijdens het lampen ophangen gemerkt dat de plafonds hooguit een centimeter dik zijn.

Het ophangen van lampen is een nachtmerrie. De ene keer duw ik mijn boor er bij wijze van spreken zo doorheen, de andere keer moet ik stevig boren. Soms heb ik een gat van 8 mm met een 5 mm boortje waardoor sommige lampen met twee verschillende formaten schroeven vast zitten. Nu wilden we eigenlijk ook nog graag een plafond ventilator zoals in het oude appartement, maar ik begin me af te vragen of dat wel verstandig is aan dit plafond (De handleiding geeft aan dat het minstens 25 kilo moet kunnen dragen)

Concreet is mijn vraag of er tips en truuks bestaan hoe ik het beste met zo'n oud gipsen plafond om kan gaan. Mbt het ophangen van lampen en de kwestie met de plafondventilator.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kan je het niet aan de centraaldoos hangen (als die er zitten)?
 

Ralph

  • #3
25 kg levend gewicht aan een centraaldoos hangen lijkt me kansloos.
Of je breekt een stuk open en maak je er een draagbare constructie, of je zoekt de rachels op en monteer er een mooi stuk multiplex aan de buitenkant op die je kan door schroeven op de rachels.
De laatste optie is wel de makkelijkste.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een nieuwbouw appartement of een voor u nieuw appartement ?
 

Toine62

  • #5
Centraal dozen ontbreken op de meeste plekken, er zit gewoon een gat in het plafond en daar hangen dan de draden uit. Toevallig zit er wel een op de plek waar we die ventilator willen hebben, maar daar kunnen maar weer twee boutjes in, terwijl hij met vier vast moet.
Voor de (resterende) lampen (plafonnieres) heb ik nu hollewandpluggen gekocht, maar nog niet geprobeert.

Dat idee van die multiplex constructie is eventueel een optie. 'Rachels' zijn dat de draagbalken boven het plafond?

@Jan: Het is een voor mij nieuw appartement. Het bouwjaar is 1953
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De rachels zijn de brede latten die op de balken gespijkerd zijn voor de bevestiging van de plafondplaten, waarschijnlijk zachtboardplaten, wanneer het deze platen zijn kunt u er niets aan ophangen.
De rachels die toendertijd gebruikt werden waren meestal zo'n 70 mm breed, er is dus niet zo veel ruimte om wat op te hangen.

Een optie is een balkje die u bevestigd aan twee rachels en daar de ventilator op vastschroeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu