Lamp ophangen, standaarden?

Velth

  • #1
Hoi allemaal,

Afgelopen jaar hebben ik en mijn vriendin onze jaren '30 huis gerenoveerd, waarbij we ook de elektrische installatie hebben vernieuwd. Elke kamer/ruimte heeft nu een centraaldoos. Nu zijn we eindelijk zo ver dat we lampen kunnen ophangen (yes!), maar dit lijkt nog nog niet zo eenvoudig! Tot nu toe heb ik 3 lampen zonder weinig moeite opgehangen. Deze kon ik gelukkig bevestigen an mijn centraaldoos d.m.v. een meegeleverde ophangbeugel welke bevestigd kan worden aan de centraaldoos:
1.jpg


Nu zou je denken dat dit dan wel een standaard is welke wordt aangehouden, maar niks is minder waar! En wat als het armatuur niet "groot" genoeg is om de centraaldoos te verhullen? Nu heeft mijn vriendin andere lampen gekocht welke niet komen met zo'n handige ophangbeugel. Mijn vraag gaat nou precies over deze lampen en wat jullie ervaringen zijn / handige tips en tricks.

Ikea Plafondlamp
Sommige plafondlampen van de Ikea worden blijkbaar met een tierip vastgemaakt aan het haakje in het midden van de centraaldoos en/of je kunt de lamp vastzetten met 3 schroeven. Het laatste wil ik noujuist niet, omdat ik geen gatenkaas van mijn gipsplafond wil maken noch het risico wil lopen om door leidingen te boren die logischerwijs rond de centraaldoos lopen! Heeft iemand ervaring met deze manier van ophangen en is dit stevig genoeg om de armatuur en glazenkap tegen het plafond te houden? Mocht het laatste het geval zijn dan is deze lamp wellicht nog eenvoudig op te hangen!


House Doctor opal lamp
Maar nu de spreekwoordelijke kers op de taart. We hebben een lamp gekocht met een rond armatuur. Welke, met uitzondering van twee (schroef-)gaten, helemaal dicht is aan de kant waarmee je hem aan het plafond moet bevestigen. Zoals ik gewend ben bij andere lampen is deze kant van het armatuur open, zodat je hetgeen kunt bevestigen aan de centraaldoos en ook de kabels kunt aansluiten d.m.v. een kroonsteen. Maar in plaats daarvan heeft het armatuur een ingang aan de zijkant, waar ook een kabel uitkomt waar de kroonsteen aan is bevestigd. Kan deze lamp simpel weg niet direct onder een centraaldoos worden bevestigd?

Tevens lijken de afstanden van de schroefgaten niet overeen te komen met mijn centraaldoos. Zie onderstaande.

Verwacht men dat ik zelf met een boor aan de slag ga en het armatuur zodanig verbouw dat alles wel past en de kabels via boven ingevoerd kunnen worden?

Ophangbeugels?
Nu heb ik al het nodige gelezen op internet en hier las ik enige frustratie. Waar ik me helemaal in kan vinden! Het lijkt zo eenvoudig.. een lamp ophangen. Maar elke lamp lijkt weer mijn zijn eigen systeem te komen welke niet past op een "normale" centraaldoos. Zijn er speciale ophangbeugels te koop bij een bouwmarkt? (Hoewel deze ook niet in alle gevallen zal helpen, afhankelijk van de lamp)


Ik hoop dat iemand weg kan wijzen. Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vind dit inderdaad ook irritant. De meeste lampen zijn licht genoeg om aan de centraaldoos te hangen, maar de afstand klopt niet. Of de afdekplaat is te klein.

De tiewarp klinkt als een goede oplossing. Is die ook weer los te halen?

Ik heb het idee om een houten plaatje te maken waarop je de lamp vastzet. Evt. met een profielrandje eraan gefreesd. Duurt nog wel even voordat ik dit ga doen, dus een foto heb ik nog niet.
 

Velth

  • #3
Ja heel erg vervelend inderdaad. Ben je je niet bewust van kant en klare oplossing die je kunt kopen bij de bouwmarkt? Dus bijvoorbeeld zo'n opzetstuk welke je wel aan je centraaldoos kunt bevestigen waarop je dan vervolgens de lamp kunt monteren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe heet dat? Kan het onder "opzetstuk" online niet vinden.

Ik ken wel een plafondafdekplaat, maar daar kan je geen lamp aan hangen.
 

Velth

  • #5
Ik heb eigenlijk geen idee hoe ze zouden heten en of ze uberhaupt bestaan. Maar ik hoor graag van iemand anders of ze er wel zijn. Of dat er ophangbeugels zijn waaraan je het e.e.a. kunt bevestigen.

Betreft mijn Ikea lamp. Die hangt. Twee m4 draadeinde op maat gezagen en twee extra gaten in de lampenkap geboord. Ook nog in het midden een tierip vastgemaakt aan het haakje van de centraaldoos. Hangt als een huis :). Nu past alles netjes op de centraaldoos.





Misschien dat ik de andere lamp ook maar moet gaan verbouwen. Alleen ben ik bang dat het armatuur niet groot genoeg is om het gat (lees: centraaldoos) te doen verhullen. Maar toch erger ik me aan het gebrek aan standardisering. Graag hoor ik nog tips en tricks, mochten die er zijn..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik was niet helemaal wakker. Ik dacht dat je suggereerde dat er een kantenklare oplossing was :denk:

Als de centraaldoos vlak ligt met het plafond is een plaatje hout erover niet zo ingewikkeld. 12mm multiplex is voldoende. Naar keus bv. rechthoekig of ovaal zagen.

Bij mij steekt ie een beetje uit, dus ik moet in het plaatje een stuk verdiepen.
 

Velth

  • #7
Haha geen probleem. Het was inderdaad een vraag. Echter ben ik wel het volgende tegen gekomen.



Maar dit vinden ik en mijn vriendin niet bepaald heel fraai.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu