Laminaat ... zagen

Emilyy

  • #1
Hoi mensen!
Ik wil in heel mijn appartement (70+ m2) zelf laminaat leggen. Eerste keer dat ik dit ga doen. Ik heb überhaupt niet echt ervaring op klusgebied. Ik wil voor extra breed laminaat gaan met zo’n gouden ondervloer.

Ik loop voor nu een beetje vast met het zagen: hoe kan je dit het beste aanpakken in je eentje? Op internet is het gemiddelde antwoord toch een decoupeerzaag lijkt het.

Op internet word daar gezegd dat je een speciaal zaagje voor het laminaat dan nodig hebt, welke is deze?
Is elke decoupeerzaagmachine ook geschikt voor laminaat ? Ook de budget ?

Hebben jullie tips en tricks voor mij? Heb er heel veel zin in om het zelf te gaan doen alleen dit is nog eventjes een dingetje.

groetjes Emily
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt een handzaag en een decoupeerzaag nodig.

De speciale laminaat zaakjes voor de decoupeerzaag hebben tanden die andersom staa. Zo zagen ze bij het duwen i.p.v. trekken om zo de toplaag niet te rafelen langs de zaagsnede.

Mijn ervaring is dat dit nooit zichtbaar wordt, want je gebruikt overal plinten, rozetten, enz..

Ga je alles doorleggen? Of iedere ruimte apart met onder de deuren een overgangsprofiel? Op de verpakking staat wat de maximale lengte zonder “dilatatievoeg” mag zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Emilyy en Vonken_trekker

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Die speciale laminaatzaagjes zijn ondingen, als zagen nodig is doe je dat vanaf de onderkant van het laminaat.
Een decoupeerzaag kan gebruikt worden maar het is opletten om de zaagsnede recht te houden.
Wil je een mooi resultaat dan is een afkortzaag het beste, even meten of de zaagmachine brede stroken kan zagen.
Kijk eerst eens op you tube, daar staan tig filmpjes op van laminaat leggen, zagen etc. zeer leerzaam.
 
  • Like
Waarderingen: Emilyy en Vonken_trekker

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een laminaatsnijder scheelt een boel stof en is vaak nog sneller ook.
Omdat je waarschijnlijk geen goeie afzuiger hebt, adem je daar toch een deel van in.
40,- nieuw en na de klus verkoop je hem weer voor rond de 20,- gebruikt.
 
  • Like
Waarderingen: Emilyy

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt eigenlijk iedere decoupeerzaag gebruiken en inderdaad hoef je geen speciale zaagjes te hebben. Ze worden natuurlijk wel sneller bot op laminaat.

Plank op zijn kop leggen met zagen, dan blijft de goede kant netjes met zagen.

Als je een afkortzaag hebt dan werkt dat inderdaad veel nauwkeuriger maar het is geen moet.

Andere tips: rondom kozijnen zagen werkt fijn met een profielmal (typ maar eens in op Google). En als je plakplintjes gebruikt dan werkt een plintenschaar fijn om ze onder de juiste hoek te knippen.

En als je hoge plinten gebruikt en je wilt de kopse kanten netjes afwerken dan gebruik ik regelmatig kantenband die ik op maat snij en erop lijm. Zijn in vele hout tinten verkrijgbaar.
 
  • Like
Waarderingen: Emilyy

Willem52

  • #6
Mijn ervaring is dat bij brede laminaatplanken de laminaatsnijder te kort is.
 
  • Like
Waarderingen: Emilyy en BertPleizier

Emilyy

  • #7
Thanks voor de bruikbare reacties!

Ik kan niet alles doorleggen want er liggen dorpels. Ik ga eens googelen naar overgangsprofiel hihi daar heb ik nog nooit van gehoord.

Oh ik dacht dat een laminaatsnijder een onding zou zijn. Misschien dat ik er toch eentje ga halen dan! Ik heb er eentje gezien met een snijbreedte van 35 cm, mijn planken zijn 32,6cm, dus dat zou net moeten kunnen.

Zo'n profielmal ziet er ook zeer handig uit !! Dat zal veel tijd schelen.

Ik heb een decoupeerzaag van iemand kunnen lenen. Alleen nog zaagjes voor erin even kopen. Het ijzeren blad is wel flink geroest alleen hoop dat dat geen krassen op gaat leveren.

Ik heb gisteren het laminaat opgehaald en al in de kamers gelegd.

Ik moet nog een ondervloer en materiaal voor het leggen halen en dan eens gaan beginnen van de week! Ik heb voor de zekerheid de fabrikant gemaild wat voor ondervloer erin moet. Bij de vochtwerende ondervloer staat dat het van PE materiaal moet zijn en bij de geluidsdempende ondervloer staat geen aanduiding, het betreft een 5g kliksysteem laminaat. De gouden ondervloerplaten die ik in gedachten had zijn van xps materiaal dus heb toch maar een mailtje gestuurd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
die roest maakt niets uit, je moet toch vanaf de onderkant zagen om een strakke zaagsnede te krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: Emilyy

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Laminaatsnijders zijn ook lompe ondingen. ;-)
Maar ik vind ze fijn werken en anderen die meehielpen ook. In de bouwmarkten kan je er soms één uitproberen.

Let nog wel even op dat bij appartementen er vaak een bepaalde geluidemping vereist is.
 
  • Like
Waarderingen: Emilyy en BertPleizier

Kluskoppel

  • #10
Onlangs ook laminaat (met bredere planken dan normaal) gelegd. Ik werkte voor de eerste keer met een laminaatsnijder en vond het super werken :mrgreen: Zoveel sneller dan zagen en ook nog eens met nauwelijks lawaai en stof (wel snijafval, maar dat kon je zo bij elkaar vegen).
De snijder kon de planken inderdaad niet in één keer doorsnijden, maar als je met z'n tweeën werkt dan schuif je de plank even wat door en knip je nog een keer. De knipranden worden wel wat rafelig t.o.v. zagen, maar daar zie je niks van omdat dat deel onder je plinten verdwijnt.

In de lengte doorzagen deden we met een invalzaag met liniaal. Rare hoekjes met de decoupeerzaag met laminaatzaagjes. Ook dat werkte prima en zijn strakke zaagsnedes geworden, de kritiek van hierboven op die zaagjes herken ik niet.

Na de klus de laminaatsnijder voor hetzelfde geld weer doorverkocht :)
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Emilyy schreef:
Het ijzeren blad is wel flink geroest alleen hoop dat dat geen krassen op gaat leveren.
Onderzijde van de zool afplakken met stroken schilderstape...
 

HAJ

  • #12
Het meeste is hier denk ik al gezegd en wellicht ligt het laminaat er al (mooi) in.

Mijn tip: met een decoupeerzaag kun je inderdaad goed aan de slag. Natuurlijk, een afkortzaag zaagt preciezer sneller, maar wellicht is eerst eens beginnen met een decoupeerzaag een goed begin. Met laminaatzaagjes heb ik dan zelf weer goede ervaringen. Je moet echter geen haast hebben en, zoals altijd, de zaag het werk laten doen (niet enorm gaan duwen op de decoupeerzaag).

Daarnaast zijn een potlood, een duimstok/rolmaat, winkelhaak en een werkbank (lees: een goede plek om stabiel en veilig te kunnen zagen) van belang. Soms is een rubber hamer ook makkelijk als planken soms even een klein tikje nodig hebben om in/aan elkaar te klikken. Vergeet ten slotte je comfort/veiligheid niet: een paar oordopjes en wellicht een stofbril en een goed geventileerde ruimte vergroten je "werkcomfort".
Vergeet ook geen afstandsblokjes tussen muur een laminaat te plaatsen.

Zoals bij zoveel dingen: de eerste keer is wellicht lastig, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het enorm leuk om te doen. Neem de tijd en je krijgt een mooi resultaat!
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Emilyy

  • #13
Ik ben bezig met de vloer :D

Een rubberen hamer is misschien wel handig ja. Ik gebruik nu mijn vuist (met het aanslagblokje lukt het met niet goed) maar dat begint een beetje pijn te doen.

Beetje spuien ...

Ik ben helemaal dol op de decoupeerzaag. Ik gebruik laminaatzaagjes en de meeste planken zien er strak uit na het zagen. Degene die er niet strak uitzien, dat komt door mijn eigen handelen haha. Ben een amateur. Ineens spookt het ook door mijn hoofd om zelf een vensterbanktafel te maken die ook de radiator een beetje kan coveren, straks word ik nog een klusser haha. Maar eerst het appartement bewoonbaar maken.

Ik had eerst al een stuk vloer liggen tot ik me besefte dat ik liever wel aluminium tape over de naden van de ondervloer wil doen. Mijn vader had me gezegd dat ik wel meteen verder kon (het duurt allemaal wat langer met winkelen op afspraak) omdat ik op de achtste verdieping toch geen last van optrekkend vocht zou hebben (geen nieuwbouw). Die avond gegoogeld en op google staan heel veel artikelen over flats die wel vocht en schimmelproblemen hebben, dus de ochtend erna had ik het eruit gehaald en weer opnieuw gelegd haha. De planken zijn niet beschadigt, liggen er zelfs mooier in omdat ik meer handigheid erin heb gekregen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Je weet dat er een ondervloer onder het laminaat moet komen die geschikt is voor appartementen???
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Kijk een paar van de laatste "De Rijdende Rechter" en "Mr Frank Visser helpt / rijdt visite" maar eens terug. Toevallig zijn er een paar vloerafleveringen geweest over geluiden bij de onderburen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Emilyy

  • #16
Ja ik heb zo’n goudkleurige ondervloer

even kijken of ik korte stukjes van die serie kan vinden want anders ben je zo een halve dag verder haha
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
Goudkleurig zegt niets, je moet zeker weten dat de ondervloer voldoende geluidsdemping geeft. Over het algemeen is de eis minimaal 10 db deltalin.
 

Emilyy

  • #18
Ik zeg goudkleurig omdat ik volgens mij geen merk/product mag noemen hier, ben in mijn zoektocht (beperkt tot de dhz-zaken) ook geen goudkleurige tegengekomen die geen 10db reductie heeft. Maar die ik heb heeft gewoon nen-en-iso ding op de verpakking staan en er staat met koeienletters 10db op
 

Emilyy

  • #19
Dus dat moet wel goedzitten denk zo
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #20
Dat ligt er maar helemaal aan welke db waarde op de verpakking is vermeld. Bij geluidsdemping worden namelijk verschillende db waardes gebruikt. In Nederland moet je in de regel voldoen aan 10 db Llin geluidsreductie. In het buitenland wordt vaak de db Lw waarde gehanteerd en deze laatste waarde staat dus ook vaak op de verpakking van ondervloeren.

Het ongelukkige is dat 10 db Llin overeenkomt met ongeveer 21 db Lw. Koop je een ondervloer met een db Lw waarde van 20 db dan voldoe je dus meestal niet aan de eisen die worden gesteld in Nederland omdat de demping dan minder dan 10db Llin zal zijn.

Er zijn veel ondervloeren die pretenderen 10db of een nog veel hogere demping te hebben en dan dus uitgaan van de Lw waarde. Die voldoen dus allemaal niet.

Overigens kan het prima zo zijn dat er in een appartementen gebouw een nog strengere norm geld. Een en ander is afhankelijk van wat in de splitsingsakte en evt het huishoudelijke reglement is opgenomen. Bij twijfel altijd overleggen met de VVE.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu