Laminaat verschuift over ondervloer!!

Hvdk

 • #1
Ben laminaat aan het leggen.
Nu merk ik dat het laminaat op de overloop (2.5m l x 1.2m b) verschuift over de ondervloer. Hierdoor worden de afstanden tussen de muur een het laminaat aan de ene kant van de overloop groter als aan de andere kant kant. Ook lijnen de delen tov de 2 aansluiten kamers aan de kopse kant van de overloop niet meer.
Vind dit hoogst irritant.

Ik heb de destillatie profielen tussen de verschillende ruimtes nog niet erin geklikt. Weet niet of dat veel gaat schelen? Maar die zitten in principe niet vast aan het laminaat.

Is hier een oplossing voor?
 • Soort van antislip zeer dun tussen de ondervloer en het laminaat? Anders komt de vloer hoger.
 • Evt in het midden een stukje dubbelzijdige vloerbedekkingstape? Kan die naar mijn idee nog voldoende werken naar alle kanten. Denk aan een cm of 75 onder de middelste plank.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Tijdens het leggen altijd afstandsblokjes gebruiken, zowel langszijde als kopse kant. Als de vloer groot genoeg is (en dus zwaar genoeg is) zal deze niet meer schuiven.
 

Hvdk

 • #3
Walker schreef:
Tijdens het leggen altijd afstandsblokjes gebruiken, zowel langszijde als kopse kant. Als de vloer groot genoeg is (en dus zwaar genoeg is) zal deze niet meer schuiven.
Blokje heb ik gebruikt. Maar toen de hal gereed was, heb ik deze verwijderd. Maar ik denk dat de vloer klein en hierdoor te licht is.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #4
Parketveren gebruiken tussen muur en vloer?

DV_8_10543446_01_4c_NL_20220301194658.jpg
 

Hvdk

 • #5
XanderH schreef:
Parketveren gebruiken tussen muur en vloer?
Op zich lijkt me dat een goed idee. Ben alleen vergeten te melden dat ik ws de voegen wil opvullen met schuim en kit. Zo is het laminaat waterdicht: voorschriften fabrikant.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #6
Als je de voegen vult met kit, kan het laminaat niet voldoende meer uitzetten en krimpen, lijkt mij. Dan gaat het laminaat in het ergste geval opzwellen. Ik kan me haast niet voorstellen dat dat in de voorschriften staat. Maar als jij het zegt zul je vast wel gelijk hebben.
 

DrFlo

 • #7
Kan me ook niet voorstellen dat als je alle voegen volkit de vloer nog gaat schuiven
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Het gaat in het geval van volkitten niet (meer) om schuiven.

Het gaat erom, dat laminaat werkt, dwz. afhankelijk van temperatuur en vochtigheid krimpt en uitzet. Daarom moet je bij het leggen van laminaat altijd rondom een ruimte vrijhouden. Wanneer je de voegen rondom vult met kit, is uitzetten niet meer mogelijk. Dan loop je een kans, dat wanneer het warm is en het laminaat wil uitzetten, het door het gebrek aan ruimte bol gaat staan, dus in het midden van de ruimte omhoog komt. En dat kan zelfs zo hevig zijn, dat wanneer je er dan op loopt, de verbindingen van het laminaat afbreken.

Een en ander natuurlijk afhankelijk van de afmetingen van de ruimte. In dit geval betreft het een vrij kleine ruimte, dan valt het wellicht wel mee. Maar ik zou voorkeur geven aan die parketveren dan dat ik het zou kitten!

Bij mijn laminaat had ik op een bepaalde plek een wat smalle kier aangehouden, niet helemaal goed ingemeten en ik dacht dat het wel mee zou vallen. Op zeker moment zat het laminaat daar echt helemaal tegen de muur aan. Het was toch zo'n 8 mm uitgezet (over een lengte van 5 meter)... Ik heb toen met een multitool toch nog een strookje weggehaald, kon er gelukkig nog bij omdat alle plinten verwijderbaar zijn. Dat was ook de reden dat het me opviel: ik had de plint weggehaald om een kabeltje achter de plint te verleggen.
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #9
TS heeft ook een topic gehad over het afkitten van de randen van het laminaat. Het zou om een watervaste variant gaan, waarbij de voegen tussen muur en laminaat gevuld moeten worden met een band en vervolgens worden afgekit.

Kit en band zouden dan voldoende ruimte moeten geven aan het laminaat om te kunnen werken.

Ik zou zelf ook kiezen voor parketveren. Hoe je het ook went of keert, de vochtbestendigheid van het laminaat blijft heel beperkt. Als er een emmer water overheen gaat is het hoe dan ook klaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Ik vraag me af of die speciale band + kit dan niet al genoeg is om te voorkomen dat de vloer gaat schuiven.
 

Hvdk

 • #11
XanderH schreef:
Ik vraag me af of die speciale band + kit dan niet al genoeg is om te voorkomen dat de vloer gaat schuiven.
Denk het haast wel. Vond de band/ rugvulling vrij stevig.
Maar voor de zekerheid heb ik op een paar "planken" schuurpapier met dubbelzijdige tape aan de onderzijde bevestigd: korrel 80.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu