Laminaat plint over, of naast het laminaat?

Goosvis

  • #1
Ik zit met een dilemma. Ik ga een laminaatvloer leggen en ik twijfel of ik de hoge plint naast, of op het laminaat zet. Hiermee bedoel ik dat ik dus eerst de hoge plint zou zetten voordat ik de vloer leg, of eerst de vloer leg en dan de hoge plint zet.

Uiteindelijk gaat het een hoge plint + plakplint worden omdat mijn vloer niet helemaal recht is (er zitten hier en daar wat golfjes in de vloer).


Nu zijn er volgens mij verschillende mythes over deze stelling.

Hoge plint naast het lamintaat: Dit ziet er mooier uit omdat de plint altijd op 1 hoogte zit, hierdoor heb je geen kier onder je plint omdat de vloer niet overal even recht is. Je legt dan je laminaat iets van de hoge plint af, en sluit deze afstand met een plakplint

Hoge plint op het laminaat: Plinten zijn in het leven geroepen omdat de vloer iets werkt. Je legt het laminaat iets van de muur af, en deze afstand overbrug je met een plint. Het nadeel is dat je dus soms een kier onder de plint kunt zien. Dit zou je eventueel kunnen oplossen door ook een plakplint te leggen naast de hoge plint.

Het resultaat bij beide is dus: hoge plint + plakplint. Alleen spreek ik lees en hoor ik verschillende meningen hier over en ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.
 

Fmrama

  • #2
Tja, een keuze. In mijn woning van 1964 heb ik nog vaste plinten op de slaapkamer. Ik heb daar lamelparket gelegd. Tegen de plint aan. En dan plakplint op het lamelparket tegen de opstaande plint. Op zich staat dit wel netjes.
Maw in jouw geval zou ik , zo op afstand, dan de keuze maken : eerst de opstaande plint dan laminaat en dan plakplint.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Een plakplint is een minder goede oplossing. Het laminaat heeft immers rondom ruimte nodig om te kunnen werken. Deze ruimte beperk je met een plakplint, het gevolg is dat het regelmatig voorkomt dat plakplinten loslaten door het werken van de vloer.

Technisch gezien is de beste oplossing dus de hoge plint bevestigd aan de muur. De vloer kan dan vrij werken onder de hoge plint. Kleine kiertjes tussen vloer en plint vallen niet op en kun je vaak ook wel wegwerken door de plint bij montage naar de vloer te drukken. Als de oneffenheden in de vloer groter zijn, zul je toch eerst moeten egaliseren omdat de laminaat verbindingen anders teveel onder spanning komen te staan.

Kortom voor een mooi resultaat heb je juist geen plakplinten nodig. Voordat je begint met leggen wel eerst altijd bestaande plinten verwijderen.
 
  • Like
Waarderingen: Goosvis
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu