Laminaat over natuursteentegels en parket leggen?

Cobblepot

  • #1
Het is bijna zover, eindelijk kunnen we ons quickstep laminaat gaan leggen. Ik twijfel allen over een paar dingetjes.

In onze woonkamer heeft een keuken gestaan met natuurstenen tegel die erg ongelijk zijn, ook waar de kastjes stonden is de blote vloer te zien. Aansluitend ligt er parket, de hoogte van het parket en de tegels zijn nagenoeg hetzelfde.

1.Hoe kan ik het beste de blote vloerdeel opvullen tot hetzelfde niveau?
2.Kan ik met die groene platen de tegels en het parket doen? Wordt alles gelijk genoeg?
3.Dampwerende folie wordt aangeraden maar dan ben ik bang dat de parket vloer gaat rotten als ik die overdek. In de kruipruimte staat nl. een flinke laag grondwater.
 

Fiesiekus

  • #2
Hoe ongelijk is ongelijk? Met die groene platen kan je wel enige ongelijkheid opvangen, maar als de tegels bijv. op de voegen al 'n cm verspringen in hoogte, komt dat er door heen. Dan moet je uit gaan vlakken met egaline.

Dampscherm wel aanbrengen als de leverancier dat voorschrijft (garantie). Die ondervloer rot niet zomaar weg van vocht in de kruipruimte. Optrekkend vocht via de muur dat in de balkkoppen kan trekken, is wel véél ernstiger!
 

Cobblepot

  • #3
Optrekkend vocht heb ik geen last van het betreft een flinke betonen vloer en het water staat nog niet tot aan het beton. Tja hoeveel verschil in hoogte, dat verschilt van een millimeter tot max een halve centimeter. Het is gewoon een hele oneven tegelvloer. Egeline heb ik ook aan gedacht maar dan wordt de tegelvloer toch weer hoger als het parket.
 

renehi

  • #4
1) Egelasitiemortel aangbrengen; naar gelang de ondergrond een voorstrijkmiddel aanbrengen. Je hebt voorstrijkmiddelen voor zuigende en niet zuigende ondergronden in de handel, dus in 1 fles voor beide ondergronden. Je kunt na de droging dan de egalisatiemortel aanbrengen met bijvoorbeeld dit (link helaas niet meer werkend) gebruiken. Echter je hebt ook producten die je tot 0mm kunt 'wegsmeren', even goed laten informeren dus. Je kunt deze mortel dan vlak trekken met een bijv door een lat over de 'gat' en de tegels heen te gaan. Na droging, even een paar dagen wachten en dan onderfolie en laminaat neerleggen.

2) Normaliter ligt een parketvloer er toch redelijk recht in, dus een normale onderfolie (3mm) moet voldoen . Ligt echter de parketvloervast vast verlegd? Zo ja dan kun je eroverheen leggen.

3) Ja gut; wordt de kruipruimte niet goed geventileerd? Is er ergens optrekkend vocht zichtbaar? Zo ja dan zou ik laten adviseren om de kruipruimte droog te krijgen (op 't forum zijn ook wel enkele topics hierover). Mocht dit niet zo zijn dan kunt u een paar stukken landbouwplastic in de kruipruimte uit leggen. Dit met een flinke overlap (1m) overelkaar en vastmaken met ducktape om zo de condensatie die er normaal ontstaat tegen te gaan. De water blijf dus onder de plastic liggen.
 

Cobblepot

  • #5
Dat water in de kruipruimte heeft het halve dorp last van, het grondwater staat gewoon veel te hoog. Jouw oplossing met landbouwplastic is een goed idee, zal er eens over na denken.

-Egalistatie mortel is dus het magisch woord, hiermee zou ik dus ook de oneven tegelvloer weer redelijk glad kunnen krijgen. Maar hecht dat supl ook op tegels?
 

renehi

  • #6
renehi schreef:
1) naar gelang de ondergrond een voorstrijkmiddel aanbrengen. Je hebt voorstrijkmiddelen voor zuigende en niet zuigende ondergronden in de handel, dus in 1 fles voor beide ondergronden. Je kunt na de droging dan de egalisatiemortel aanbrengen met bijvoorbeeld
Bij tegels blijft het wel plakken dus; echter wel voorbehandelen met de juiste middel (verhouding). Ik zou voor advies zeker ook naar een bouwmaterialenhandel gaan (dat zijn de zaken die om 12.30 zaterdags sluiten) i.p.v. naar een D.H.Z.-zaak

Omtrent grondwater: als de water bijna tot aan de betonnen vloer staat dan loopt het via de ventilatiegaten wel naar buiten :wink:
Verder voor wat betreft vocht onder vloer; het is niet alleen slecht voor het huis maar ook voor uw gezondheid. Hoge luchtvochtigheid in huis is niet gezond. Mocht het grondwater echt hoog staan dan kunt u eventueel nog drainage toepassen onder de vloer. Eventueel kunt u de vloer aan de onderzijde van de betonnenvloer isoleren met bijvoorbeeld eps-platen (piepschuimplaten). Dit houdt vocht tegen en isoleert meteen.
Maar aangezien er geen klachten zijn gemeld a/d bovenkant van de vloer en geen optrekkend vocht is geconstateerd in de kruipruimte, zou ik eerst de woonkamer e.d. zelf lekker klaarmaken. Bij de 1e hittegolf in 1 van de aankomende jaren lekker zo'n klus oppakken in de koele kruipruimte...
 

Cobblepot

  • #7
Goed advies bedankt.
Het water in de kruipruimte is mij een doorn in het oog, helaas speelt het al vele jaren in Berkel en Rodenrijs. Ik zal over een tijdje eens kijken naar mogelijke oplossingen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zo'n probleem is water in de kruipruimte niet, drainage er in en het probleem is weg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu