Laminaat ligt goed maar klinkt hol!

TheoS89

  • #1
Beste klussers,

Enige tijd geleden (twee maanden inmiddels) hebben wij een nieuwe laminaatvloer in onze woonkamer gelegd.
De oude vloer bestond uit parket dat men direct had verlijmd op de betonnen ondervloer.
Het verwijderen van dit parket ging tamelijk eenvoudig en wat er overbleef was een vloer met wat lijmresten van max 2mm hoog.
We hebben een groot deel van de lijmresten kunnen verwijderen maar zeker niet alle.
Mijn plan was om de groene platen van 7mm dik te nemen als ondervloer voor de nieuwe laminaatvloer in combinatie met een vochtscherm.
In de winkel werd mij, na het tonen van foto's en videos, echter verteld dat ik ook wel voor de 5mm dikke super-mega-gold-geweldige ondervloer kon gaan
waarvoor men geen vochtscherm nodig had!
Nu heb ik me hierdoor om laten praten en heb ik die genomen.
De vloer ligt er inmiddels twee maanden in en ligt niet slecht maar hij veert een heel klein beetje en, en dit is het probleem, hij klinkt ontzettend hol! Op schoenen is het net een klankkast.
Dit terwijl de ondervloer 10db zou zijn.
Zou het helpen als ik de ondervloer alsnog zou vervangen voor de 7mm dikke groene platen met vochtscherm of moet ik toch de vloer eerst laten egaliseren?
Egaliseren gaat uiteraard een duur(der) grapje zijn en wij kunnen onze woonkamer niet zo makkelijk leeg maken hiervoor.

Iemand hier ervaring mee of een idee over?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ligt de vloer rondom overal vrij?
 

TheoS89

  • #3
Dank voor je reactie! Ik heb de vloer overal ongeveer ongeveer een cm van de muur gelegd zoals aangegeven door de fabrikant.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Het laminaat zal altijd wat holler klinken dan een volledig aan de ondergrond verlijmde parketvloer. Als er ruimte onder zit en de vloer ook kan veren, dan is de ondervloer echter niet vlak genoeg. Het is maar de vraag of je dit weg krijgt met de groene ondervloerplaten.

Realiseer je ook dat de groene ondervloerplaten in principe ontwikkeld zijn voor tapijt en niet voor laminaat. Voor laminaat zijn legio andere ondervloeren die een betere geluiddemping geven. De vloer moet echter wel redelijk vlak zijn, anders blijft de vloer klossen.

Probleem is verder dat de ondervloer ook niet teveel mag inveren, omdat anders de verbindingen tussen de laminaatdelen op den duur breekt als gevolg van het veren van de vloer. De mogelijkheid om oneffenheden op te vangen met een verende ondervloer zijn daardoor aan grenzen gebonden. Soms ontkom je niet aan egaliseren als je het goed wilt doen. Uit commerciële overwegingen wordt dat er alleen niet altijd bijverteld.
 

TheoS89

  • #5
Dank Mn22! Je uitleg klinkt meer dan logisch! We hebben inderdaad besloten om alles er weer uit te halen en de vloer te laten egaliseren. Dat is een oplossing die sowieso zal werken.

Thanks!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu