Laminaat leggen, wat met schuine muur.

Sjurjeken

  • #1
Ik heb een vraagje : ik ga op 2 slaapkamers laminaat leggen die doorloopt via de overloop van de ene naar de andere kamer.
Maar de muren staan niet recht. Waar moet ik mij dan op baseren om de laminaat te leggen?
Is het de bedoeling dat ik een lijn trek ofzo en daar mij op baseer en dan de stukken zaag om mooi met de muur aan te sluiten? of hoe moet ik het anders doen?

graag wat info :)
 

Fiesiekus

  • #2
Je moet rondom 5 - 10 mm speling houden. Als je de helling van de wand over kunt brengen op je laminaat kan je langs die lijn afkorten.
 

Sjurjeken

  • #3
Ik snap het niet goed :oops:

mijn muur staat dus niet recht, ik wil zeggen ik heb in de kamer geen hoek van 90° maar wel van 110° ofzo. (bijv)
maar mijn laminaat moet toch wel recht liggen? of mag ik de muur volgen?
 

Fiesiekus

  • #4
Ik snap het ook niet goed. Je muur staat niet haaks op de andere mu(u)r(en)? Dan kan je toch het laminaat scheef afkorten?
 

Sjurjeken

  • #5
Ja inderdaad. de muur waartegen ik moet beginnen staat scheef. dus de planken zullen in de breedte lengte moeten doorgezaagd worden. maar ik weet niet goed hoe ik dan een rechte lijn heb om mij op te baseren. moet ik dan een lijn op de vloer tekenen ofzo? en hoe doe ik dat best?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Je moet het laminaat zo leggen dat het voor het oog recht ligt. Voorbeeld, als het laminaat op de overloop in de lengterichting legt dan moet het als je de trap opkomt haaks op de trap liggen. Anders is het geen gezicht.

Als je dus een kamer met allemaal scheve muren hebt, kun je deze muren niet als uitgangspunt nemen en zul je het laminaat rondom pas moeten maken.
 

Fiesiekus

  • #7
Sjurjeken schreef:
maar ik weet niet goed hoe ik dan een rechte lijn heb om mij op te baseren. moet ik dan een lijn op de vloer tekenen ofzo? en hoe doe ik dat best?
Bedankt, nou snap ik de vraag. Zoals Mn22 aangeeft moet je ergens een recht stuk als referentie indenken. Dat transleer je naar de muur waar je begint en daar spijker je een lat op de vloer (ongeveer halve breedte laminaatdeel van de muur) zodat je daartegen kunt beginnen met je laminaat. Als alles dan ligt, haal je de lat weg en zaag je de laatste laminaatdeel scheef in de lengte zodat ie met een beetje gefrot tussen laminaat en muur komt.

 

Eye_in_the_Sky

  • #8
Klopt, ik heb ooit eens een keer zo'n vloer gelegd.
Gewoon voor het zicht recht leggen.
De hoek kun je makkelijk overnemen met een "Zwaai-haak", of als de muur niet recht loopt per plank opmeten.

Neem wel rustig de tijd om uit te denken waar je gaat beginnen en hoe je het laminaat wil laten lopen. Als je eenmaal begint te zagen kun je niet makkelijk meer terug.
 

Sjurjeken

  • #9
Oke bedankt allemaal. nu snap ik de antwoorden dus ook :lol:
hoop dat het mij lukt want het is de eerste keer dat ik laminaat ga leggen!
 

Fiesiekus

  • #10
Eigenlijk moet je in het begin met z'n tweeen zijn; iemand moet voor de eerste rij op de platen staan als je de volgende rij plaatst; anders mep je ze weer schots en scheef.
 

Sjurjeken

  • #11
Ik heb al een collega voorzien:-)
met welk materiaal zaag ik het best de stukken? een decoupeerzaag?
 

Fiesiekus

  • #12
Of cirkelzaak of handzaag voor het afzagen van de planken in de lengterichting.
 

Eye_in_the_Sky

  • #13
Of, met de precisiecirkelzaag !!


Ik koop meestal per klus het gereedschap dat ik nodig heb en zo bouw ik gestaag een verzameling op. Om laminaat vloeren te leggen heb ik de precisiecirkelzaag gekocht. Ideaal. Zaagt altijd recht. Mooiere zaagsnede dan een decouperzaag. En het zaagblad gaat _veel_ langer mee dan een goed decoupeerzaagje. Ook lange einden recht zagen gaat heel goed hiermee. Hoekjes uitzagen gaat minder.
Ook zaagt deze zaag niet zo heel diep waardoor je geen werkbank eronder nodig hebt. Je kan dus gewoon op je knieen blijven en op een MDF plank het laminaat al zittend zagen. Ideaal.
 

Kloek77

  • #14
Meestal verdwijnt die zaagsnede toch onder een plint,
in dat geval kan het ook gewoon met een decoupeerzaag.
 

Fiesiekus

  • #15
Als je geen cirkelzaag hebt zou ik 'm niet aanschaffen voor alleen deze klus; dan kan je het idd ook met de decoupeerzaag af, even aangenomen dat je die wel hebt. Wel zagen met de onderkant plank naar boven gericht; scheelt heel wat splinters/rafels.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Je kunt ook zaagjes kopen voor de decoupeerzaag met omgekeerde tanden. Dan kun je gewoon aan de bovenzijde zagen, zonder splinters aan de bovenzijde.
 

Sjurjeken

  • #17
Vandaag al 1 kamer gelegd, enkel nog wat kleine stukjes die ik nog moet zagen. Het is vlot gegaan, enkel het begin was toch wel lastig. Met die schuine muur en dan het overloopje, de bestaande kassementen van de deur enzo... effe in mijn haar gekrabt zenne :D
Maar ik vind het resultaat wel goed, nu nog de andere kamer he.
Het zagen is uiteindelijk gebeurd met zo een zaag op een kleine tafel. Geleend van mijn buurman. En dat ging prima hoor!
Bedankt voor de hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu