Laminaat leggen: wat met dorpel aan de deur?

Sandrav

  • #1
Hoi,

Ik ben van plan laminaat te leggen in mijn slaapkamer. Ik heb al veel info opgezocht en heb zowat een beeld voor me hoe ik alles moet doen, alleen weet ik niet wat ik moet doen bij de overgang van de 'dorpel' naar het laminaat. Ik heb niet echt een dorpel, daarmee bedoel ik dat er geen hoogteverschil is met de vloer van de slaapkamer, en aan de andere kant bevind zich mijn gang die ook op dezelfde hoogte ligt. Als ik dan het laminaat gelegd heb ligt deze ongeveer 1cm hoger dan de 'dorpel', ik ben een echte beginner 'kluster' en weet niet direct hoe ik dit moet oplossen. Een afplakplint lijkt mij geen oplossing, iemand enige ideetjes?
Alvast bedankt
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Kan je de dorpel niet weghalen? Eventuele hoogteverschil dat dan ontstaat opvullen en het laminaat gewoon doorleggen onder de deur door.
 

Sandrav

  • #3
Maar dan kom ik in de gang terecht en zit ik met hetzelfde probleem, de vloer van de gang ligt dan lager, ik weet niet hoe ik dat dan moet afwerken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een hardhouten lat op de vloer schroeven tot tegen de deur en daar het laminaat tegenaan laten lopen.

Mooier vind ik een dorpeltje die aan één kant 1 cm uitgefreesd of uitgeschaafd is en een klein stukje over het laminaat valt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Sorry, ik had niet goed gelezen, ik dacht dat je door wilde leggen in de gang.
 

Jurgen.S

  • #6
Bij de bouwmarkt hebben ze van die ijzeren strips speciaal voor zulke toepassingen, je boort dan een paar gaatjes in de grond ,pluggen er in en de pinnetjes die aan de strip zitten vastzetten in de pluggen, werkt perfect.

Suc6.
 

Fiesiekus

  • #7
Ik heb zo'n metalen stripje bij de overgang laminaat - traptrede. Werkt erg goed tegen wegglijden of uitglijden. Nadeel vind ik dat ze snel vies en vuil worden en dan niet mooi staan. Dat zal wel komen omdat ze van Aluminium zijn; misschien is (hard)houten dorpel dan wel mooier.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Voor dit soort situaties zijn veel verschillende strippen te koop. Vaak net wat sneller te plaatsen dan een dorpel of iets dergelijks. Ik gebruik altijd zelfklevende varianten, want je moet nooit je laminaat vastschroeven aan de ondervloer. Het moet wel kunnen werken.

Je zou hier een hoekprofieltje kunnen gebruiken of een u profiel. Laminaat door laten lopen tot onder de deur en dan de opstaande kant afwerken. Beide soorten strippen kun je in brons en aluminiumkleur krijgen. Ook zijn ze er in een geribbelde en gladde uitvoering.

Als je besluit een U profiel te gebruiken let er dan op dat je er een aanschaft met de juiste maat opening. De dikte van laminaat varieert nogal en de strip moet wel precies passen. Openbuigen is niet te doen.
 

EdP

  • #9
Sterker nog, die profielen zijn ook leverbaar in een aardig aantal prints, dus je kunt het mooi afstemmen op het laminaat of wat je maar mooi vindt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu