Laminaat leggen op een rubber ondertapijt

KeesmeteenK

 • #1
Geacht Forum,

Ik heb een aantal onderwerpen m.b.t. ondergrond laminaat in uw rubriek gelezen maar mijn vraag/probleem ben ik helaas niet tegengekomen. Dus nu maar hopen dat jullie mij van een goed advies kunnen voorzien.

Ik heb in de huiskamer nu zo’n 20 jaar wollen tapijt met een canvas rug liggen met daaronder als onafhankelijke laag een rubber ondertapijt van 5 mm dik. Destijds werd mij dit rubber ondertapijt door de woningstoffeerder aangeraden.

Het zou de levensduur van het tapijt verlengen, het is behaaglijker, verkrachtiger en het geluid wordt beter gedempt. (30 jaar garantie prijs 75.00 gulden de strekkende meter. Hij heeft gelijk gehad. Het tapijt is nog steeds niet versleten en het comfort was uitstekend maar het is wel wat smoezelig geworden.

Nu wil ik , i.v.m. een volledige renovatie van de huiskamer (nieuwe meubels etc), een clic-laminaat gaan leggen maar wil de rubberen ondergrond, die er nog als nieuw uitziet laten liggen. De verkoper van het clic-laminaat raadt dit af.

Hij zegt dat door de verende onderlaag de clic-randen van het laminaat op den duur kunnen afbreken. Om eens te voelen wat die verkoper beweert heb ik 2 stroken clic-laminaat geclict op het rubbere ondertapijt gelegd en ben er op gaan staan.

Het rubber ondertapijt is 5 mm dik en heeft een canvas toplaag. Met mijn gewicht (100 kg), die over de lengte van 2 laminaatstroken verdeeld wordt, geeft het een nauwelijks waarneembare indruk in het rubber.

Mijn vraag: Heeft de verkoper van het clic-laminaat in mijn geval gelijk of kan ik zonder problemen (in de toekomst gezien) clic-laminaat over mijn rubberen ondertapijt leggen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Als ik vanuit ga, dat je de cliclaminaat bij een zaak hebt gekocht, waar ze garantie op dat laminaat geven, dan heeft de verkoper altijd gelijk!
Indien je het namelijk legt op een ondergrond, die volgens de verkoper niet geschikt is, heb je geen enkele garantie.

Het lijkt mij niet verstandig het laminaat op zo'n zachte ondergrond te leggen. Al eerder hebben we op dit forum problemen gezien met het niet lukken van het in elkaar klikken van het laminaat, mede door de te zachte ondergrond.

Natuurlijk is het zonde van het destijds dure ondertapijt, maar als je na jaren een auto vervangt, zet je toch ook niet de wielen/banden met verkeerde maat over op je nieuwe auto alleen omdat ze nog zo goed zijn en destijds zo duur waren?

Andere Kees met een K :wink:
 

KeesmeteenK

 • #3
Beste Kees (ook met een K),

Bedankt voor je reactie. Ik zal het zekere voor het onzekere nemen en het rubber ondertapijt er maar uit halen en vervangen door de bekende dampwerende folie en groene vezelplaten. Ik wil graag de garantie die ik krijg van de clic-laminaat fabrikant behouden.

Kees
 

EdP

 • #4
Zonder dat ik al te zeer gehinderd wordt door vakkennis, en zonder onze Klusidee Kees te willen afvallen waar ik ook een heel stuk in meega, denk ik het verhaal lezende dat de verkoper zich misschien niet ten volle realiseerde wat voor ondervloer er ligt. 5mm is niet dun, maar als het niet of nauwelijks in te drukken is, dan zou het mogelijkerwijs toch geschikt zijn. Een second opinion vragen bij de laminaat-fabrikant?
 

H@ns

 • #5
Naar die mening neig ik ook.
Rubber verliest een deel van zijn flexibiliteit na verloop van jaren (ook in afgesloten toestand, heeft met de aard van het materiaal -polimeer- te maken) en wellicht is deze laag al rigide genoeg om een laminaat vloer op te leggen.
Maar; het is natuurlijk niet een eenmalige belasting zoals jij die nu getest hebt. Denk ook aan langdurige puntbelasting van een kast-, tafel-, of stoelpoot...
 

Rotjeknor

 • #6
Ik vind het ook vreemd dat het werd afgeraden. Bij mij ligt er onder m'n (klik)laminaat juist speciaal een rubberen ondervloer (met folie aan 1 kant), omdat die het meeste demping geeft. Ben even kwijt hoe het spul heet. Het is niet 5 mm dik, maar iets van 2 mm schat ik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Ik had inderdaad onvoldoende stilgestaan bij de dikte, dacht aan een dikker ondertapijt, 5 mm is niet echt dik.

Desondanks zou ik de neiging hebben voor een geadviseerde ondergrond te kiezen, zoals genoemd vooral vanwege de garantie. Je geeft een hoop geld uit aan laminaat, en bespaart op een paar rollen folie...

Naderhand, als er een probleem zou zijn, misschien vanwege iets heel anders, krijg je een welles-nietes discussie met je leverancier.
 

Dingena

 • #8
De laminaat fabrikanten zijn heel erg duidelijk met de garantievoorwaarden. Deze staan op elk pak laminaat gedrukt. Als er een andere ondervloer gebruikt wordt dan door de fabrikant aangeraden (folie ed zaken) vervalt in zijn geheel de garantie. Dus wil je ooit aanspraak willen maken op de garantie die bij het product hoort hoor je het ook te verwerken zoals de fabrikant dit stelt.

Dus de vraag of het wel of niet kan is eigenlijk geen optie, de fabrikant wijst het sowieso af.
 

KeesmeteenK

 • #9
Heren,

De reden dat ik mijn vraag aan het forum wilde stellen was, omdat het rubber ondertapijt er nog zo goed als nieuw uitziet en voelt. Het is niet verdroogd en verbrokkeld of wat je ook wel meer ziet versnotterd. In dat geval zou ik meteen voor de traditionele ondervloer gekozen hebben. Ik vind het zo zonde om het te moeten verwijderen.

Maar ja als je het risiko van een garantieverlies niet wil lopen zal ik uiteindelijk voor de traditionele ondervloer moeten kiezen nadat ik toch nog een second opinion aan de laminaat fabrikant gevraagd heb, zoals Edp voorstelt.

Het is toch wel vreemd dat Rotjeknor juist een rubber ondervloer met folie moest nemen onder zijn laminaat. Voor de goede orde, het was de verkoper die een dealer is van een gerenommeerd merk die mij vertelde dat ik de rubber ondervloer moet weghalen. Ik heb de originele garantie voorwaarden van dit merk nog niet onder ogen gehad. Ga ze meteen opvragen.

Tot zover alvast bedankt voor jullie reacties.
Kees
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #10
Kleine correctie:

Heren en dame!

Nietwaar, Dingena? :wink:
 

Dingena

 • #11
:wink: Inderdaad Kees!

Keesmeteenk: inderdaad de garantievoorwaarden opvragen is het beste wat je kunt doen, succes!
 

KeesmeteenK

 • #12
Ik heb de garantie voorwaarden van een kennis gekregen die hetzelfde merk laminaat heeft gekocht wat ik wil gaan kopen. Inderdaad raadt de fabrikant aan de juiste (het liefst hun merk) folie en vezelplaten te plaatsen.

Verder moet je het laminaat gelegd hebben volgens de voorschriften (genoeg ruimte tussen de muur en het laminaat houden etc.) Pas dan kan je op een garantie terugvallen indien nodig.

Iedereen bedankt voor de snelle en zinvolle reacties.

En Dingena, sorry , ik was er gemakshalve vanuit gegaan dat ik hier alleen met heren te doen had. Dom natuurlijk. Ook jij bedankt.
Groetjes,
Kees
 

Dingena

 • #13
Geeft niets hoor, ik snap het wel :wink: Succes! met het leggen van je vloer!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu