Laminaat leggen bovenop een bestaande houten vloer

Tjeerd77

  • #1
In onze woonkamer van onze jaren 30 woning ligt op dit moment een houten vloer (vurenhout) welke, ondank de slijtage, op zich mooi glad is. Wel zitten er wat kieren in van soms 2 - 4mm.

Omdat de huidige houten vloer onder plinten en kozijnen doorloopt en weghalen/uitbreken een flinke klus is (met kans op schade aan muren, plinten & kozijnen) en er in principe ruimte is (+/- 13mm) om er een laminaatvloer bovenop te leggen wilde ik een nieuwe laminaatvloer over de bestaande vloer heen leggen.

Van een aantal leveranciers had ik begrepen dat dit geen probleem moet zijn mits de vloer goed glad is (en dat is het geval) en de bestaande vloer goed vast geschroefd word. (Het is een vurenhouten vloer op een houten dekvloer die weer op de echte houten vloer ligt. Dus 3 lagen hout)

Wat ik mij afvraag:

Is dat inderdaad een goede oplossing? En hoe extreem vastgeschroefd moet het geheel worden? (de vurenhoutenvloer is op de uiteinden van de latten sowieso al vastgespijkerd)

Ik wil graag een zo dun mogelijke ondervloer (max 4mm) gebruiken tussen de houten vloer en het laminaat.
Maar ik vraag mij af welke. De ene leverancier zegt schuimplaten van 3mm (die dunne blauwe), de ander zegt alufoam 3mm (egaliserend, vochtwerend en isolerend in 1) en weer een andere leverancier komt met van die wat hardere maar te dikke groene platen aanzetten.
Wat voor ondervloer moet ik nu gebruiken?
 

BeeTeeWee

  • #2
Als de ondergrond al goed vlak is: alufoam of schuim. Die groene platen geven een te hoge totale opbouwhoogte, maar dat had je zelf ook al bedacht.
 

Laminaatman

  • #3
Er zijn ook groene platen van 4mm op de markt, die zijn een stuk stabieler als ondervloer dan een foamlaag. Bij het gebruiken van een foamondervloer op een enigszins ongelijke ondervloer (zoals hout per definitie is) heb je erg veel kans dat de laminaatvloer later gaat 'kraken' doordat er beweging op het kliksysteem ontstaat.

Ik zou dus zeker een 4mm zachtboard plaat adviseren, deze drukt oneffenheden tot ca. 1½mm weg en zorgt voor een stabiele ondergrond.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu