Laminaat en vloerbedekking vervangen na waterschade

Anargy

  • #1
Goedemiddag.

Twee weken geleden kwam ik erachter dat mijn cv-ketel lekte door een kapotte stromingsschakelaar. Hierdoor is er water terecht gekomen onder mijn laminaat in de keuken, de gang en de vloerbedekking in mijn slaapkamer, dit alles op de begane vloer. Na twee weken contactpogingen met verschillende schadeherstelbedrijven en vloerenleggers kreeg ik veelal te horen dat er weinig tijd is voor kleine klussen en ik pas in eind januari/februari geholpen kan worden. Bij het opnemen van de schade zag ik dat er schimmel was gaan groeien op de houten balken van mijn ondervloer in de slaapkamer. Ik heb daarom besloten bij familie te logeren, maar ik wil wel graag weer terug naar mijn eigen woning. Ik wil graag zelf mijn vloeren vervangen, de verzekering zal dit gedeeltelijk vergoeden. Ik wil graag een stappenplan maken. Om te beginnen schets ik een beeld van mijn situatie.

In mijn slaapkamer heb ik vloerbedekking, waarvan de ondervloer nat is geworden en er schimmel op is gekomen. De zichtbare schimmel heb ik kunnen verwijderen, wel vrees ik dat er nog restanten zullen zitten op plekken waar ik het niet kan zien. Mijn vloerbedekking zelf is ondertussen ook weer opgedroogd, hierop zat een klein beetje oppervlakkige zwarte schimmel aan de onderkant. Deze zou ik het liefste ook vervangen. In de bijlage een foto met de rand van mijn ondervloer waarop de schimmel is te zien en de onderkant van mijn vloerbedekking.

In mijn keuken en gang is mijn laminaat gaan bol staan en heeft het een donkere kleur gekregen. Dit zou ik ook graag willen weghalen en vervangen. In de bijlage een foto van mijn beschadigde vloer, hoe de niet beschadigde vloer er uit ziet en een foto van de onderkant van het laminaat en isoleermateriaal wat nog vochtig is.

Is het nodig dat ik een bouwdroger ga huren? Ik las dat ondervloeren van laminaat erg moeilijk drogen door de plastic beschermlaag van het laminaat. Daarnaast is mijn slaapkamer zo goed als droog, alleen wat onder het laminaat zit maak ik mij zorgen over. En is het handig als ik het laminaat weghaal voor of na het drogen? Ik ben bang dat als ik de laminaat vloer open haal er veel schimmeldeeltjes zullen verspreiden door mijn woning. Alvast bedankt voor alle hulp.

klusideeschimmelslaapkamer.jpg keukennattevloer.jpg keukenonderkantvloer.jpg
 

Ijssel87

  • #2
Die oude vloeren zullen er toch uit moeten, of je dat nu of later doet maakt voor het verspreiden van 1 en ander niet uit. Ik zou het eruit halen, en alles gewoon op kamer temperatuur laten drogen. En als je erg veel schimmel hebt, draag adembescherming en ventileer voldoende. Beter nu eerst goed alles laten drogen, zonde als er straks weer vocht en schimmel in je nieuwe vloeren trekt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Laminaat moet eruit op de plekken waar er water onder is gekomen, anders droogt het niet. Ondervloer die nat is geworden, kun je waarschijnlijk ook afvoeren.

Schimmel zou ik me niet zo druk om maken, zeker niet nu de lekkage maar een paar weken heeft geduurd. De schimmel gaat ook weer dood zodra het vocht is opgedroogd.
 

Onderhoudtje

  • #4
Op dit moment krijg je alleen maar meer schade, je zou alsnog de opstal verzekering kunnen aanspreken en deze een calamiteiten bedrijf laten sturen. Deze kunnen dan de vloer eruit halen en bouwdrogers plaatsen, zodat de schade beperkt blijft.
 

Anargy

  • #5
Bedankt nog voor alle reacties, niet meer aan gedacht hier terug te komen. Bleek toch een houten parket vloer te zijn, en geen laminaat. Ik Heb de houten vloer verwijderd met een gehuurde vloerstripper, handmatig was het net teveel werk gezien het vochtgehalte. Daarna kachels neergezet om te drogen, en voldoende geld terug van de inboedelverzekering gekregen om een nieuwe vloer en ondervloer aan te schaffen. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk komt alles goed.

Schimmel was uiteindelijk helemaal niet zo’n groot probleem als ik dacht. Flink laten luchten, alle ramen en deuren open gezet, airco aan, en de vloer schoongemaakt met bleek en schoonmaakazijn. Schimmel is doodgegaan en zonder vocht groeit het ook niet meer. Had in het begin echt last van rode ogen, een verstopte neus en een duf gevoel, maar sinds het schoonmaken is dat allemaal weggegaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu