Laminaat doorleggen waar beginnen?

gamin

  • #1
Op de eerste verdieping wil ik laminaat gaan doorleggen (dus zonder drempels). Maar welke kamer kunnen we het beste beginnen.
Ik heb een plattegrond bijgevoegd. Het gaat om 3 slaapkamers en een haal.
Hoop op goede tips

Alvast bedankt voor alle tips

huis.jpg
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Niet doorleggen, maar dorpels toepassen in de deuropeningen. Het laminaat kan anders onvoldoende werken waardoor er te grote spanningen kunnen ontstaan in de clickverbindingen. Volgens de meeste legvoorschriften is doorleggen ook niet toegestaan.

Verder maak je het jezelf een stuk makkelijker als je niet gaat doorleggen. Mocht je toch willen doorleggen, dan moet je in kamer drie linksonder in de hoek beginnen, dan richting de hal werken en van daaruit weer naar de andere kamers. Aandachtspunt is dat je dan ok moet inschatten hoe je overal uitkomt.
 
  • Like
Waarderingen: gamin

Ralphe

  • #3
In de handleiding van het laminaat staat toch meestal uitgelegd hoeveel meters je mag leggen zonder een zogeheten dilatatieprofiel? Dus als de lengte daar onder komt dan kun je gewoon doorleggen. Komt het erboven, dan dus een dilatatieprofiel toepassen op een onopvallende plek.

Wat misschien ook kan is een DHZ-dilatatieprofiel door de planken (bij een deur) heel netjes af te zagen en dan een laagje kit ertussen te doen. Of nog beter, een kunststof las met een heteluchtpistool, in de kleur van de v-groef als het laminaat die heeft.

Ik weet eigenlijk niet of ik zou aanraden om in de hoek te beginnen, zoals @Mn22 zegt. Handleidingen van laminaatproducten geven vaak aan dat je aan weerszijden van het laminaat een even grote plank moet hebben, wat je dus moet uitrekenen. Dit voorkomt dat je een te smalle plank aan één zijde van de kamer krijgt.

Het is zeker makkelijker om niet door te leggen. Ook als je in de toekomst een stuk moet vervangen of tijdelijk weghalen als je onder de vloer moet zijn bijv. is het handig als je er ook bij de deuren bij kunt, i.p.v. alleen aan de andere kant van de kamer.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als er iets niet recht is, is heel moeilijk in te schatten waar dat zichtbaar wordt, bijvoorbeeld dat de lijnen van de vloerelementen ergens bij een deur niet mooi parallel gaan lopen aan de deuropening. Dan kun je beter een dorpel hebben. Los daarvan: de vloer moet kunnen werken, zoals hierboven al gezegd is.
 

Ralphe

  • #5
Ja precies, daarom wellicht het beste beginnen bij een deur, zodat het daar parallel is aan de deuropening. En daar indien nodig ook meteen een dilatatie zodat de vloer kan werken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Het voorschrift over het toepassen van een dilatatieprofiel ziet op de maximale vloeroppervlakte in een ruimte. Je kunt daar niet uit afleiden dat je kunt doorleggen naar verschillende ruimtes.

Het doorleggen naar een andere ruimte geeft ter hoogte van de deurdoorgang hetzelfde effect als wanneer de vloer strak tegen de muur zou liggen. Je krijgt daardoor grote krachten als de vloer gaat werken ter hoogte van de deur en de kans is groot dat net dat korte stuk clickverbinding daar niet tegen opgewassen is.

Verder kun je ervoor kiezen om het laminaat zo te verdelen dat je aan beide zijdes een even brede plank hebt. Ook dan begin je in de linkerhoek van de kamer. Als je toch wil doorleggen, dan is het niet te doen om overal mooi uit te komen met het laminaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu