Lamellen rolluiken achteraf koppelen

Handypete

  • #1
Wij hebben een woning aangekocht (bouwjaar 1970) welke is voorzien van 11 rolluiken met aluminium, volgeschuimde lamellen. Deze worden allen met een band bediend. Sommige rolluiken zakken niet goed en enkele maken erg veel lawaai |(krijsend, piepend geluid) bij het hijsen of zakken. Oorzaak is het schuiven van de kopse kanten van de lamellen tegen de buitenste stalen schijven. Het probleem zit 'm in de lamellen die onderling kunnen verschuiven. Ik kan ze zo heen en weer schuiven. Wanneer ik ze gelijk heb geschoven, gaat het eventjes goed, maar na verloop van tijd verschuiven de lamellen toch weer. Nu vraag ik mij af, of dit achteraf op te lossen is, of er een soort koppelplaatjes bestaan (universeel ?) om de lamellen op de kopse kanten onderling te verbinden. Iemand ervaring ?

Overigens is het merk : Bellair
 

Kluske

  • #2
Ja die bestaan,dit zijn arreteernokken die zijn van kunststof en zorgen ervoor dat het onderling verschuiven niet meer kan en dat ze beter en zonder extra slijtage in de geleiders glijden.
Hou er rekening mee indien je ze monteerd om alle lamellen in te korten tweemaal de dikte van de nok ( het gedeelte dat buiten de lamel steekt nadat je er een hebt gemonteerd).
 

Handypete

  • #3
Dank voor je reaktie. Toch nog enkele vragen :

Hoe worden deze arreteernokken gemonteerd ?
Hoe zien ze er uit ?
Heb je er een afbeelding van misschien ?
Waar zijn deze te koop ?
 

Kluske

  • #4
Deze nokken worden in de zijkant van de lamel gedrukt.
Nadien met een kleine popnagel vast gezet.
Je kunt ze kopen bij een zonweringsbedrijf die ook rolluiken verkoopt.
 

Handypete

  • #5
O.K. bedankt !
Ik ga eens bij een rolluik specialist informeren.
 

Handypete

  • #6
Deze week ben ik bij een vakman geweest. Hij verkoopt die (kunststof) arreteernokken gewoon los, in verschillende maten. Hij liet mij ook zien hoe je deze simpelweg in de kopse kant van de lamel drukt, schuim wordt gewoon weggedrukt. Vastzetten deed hij met een lucht-tacker met een kort RVS nietje. Zelf heb ik ook een lucht-tacker, de speciale korte nietjes wilde hij ook wel leveren. Nokken zijn ca. 10 cent / stuk. Nokken moet je om en om monteren, dus telkens 1 lamel overslaan. Nokken zelf maken de lamel ongeveer 2x 5 mm = 10 mm breder, aan weerszijden moet er minimaal 3 mm ruimte overblijven in de geleiders. Ik moet nog bekijken of dat betekent dat ik de lamellen moet inkorten. Er zitten ca. 50 lamellen per rolluik gemonteerd. Dus nodig 2x 25 = 50 stuks = ca. 5,00 euro per rolluik. Ik ga binnenkort 1 rolluik proberen, ik ben benieuwd of het lukt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu