Luxaflex expert gezocht - gemotoriseerde lamellen ontzet

Captain Chaos

 • #1
Dag allemaal!

Ik ben op zoek naar iemand die mij kan adviseren over gemotoriseerde Luxaflex verticale lamellen die ontzet zijn. Het gaat om lamellen met een Somfy RTS motor. Hij is helaas automatisch dicht gegaan terwijl er een naar binnen slaand raam open stond. De motor heeft de lamellen half over het raam getrokken en is toen vastgelopen, en nu zijn de lamellen ontzet en loopt de motor vast wanneer hij één van beide uiteinden bereikt.

Wat er denk ik gebeurd is is dat één van de twee voorste lamelhaken (diegenen die aan de aandrijflijn verbonden zijn) versprongen is op de aandrijflijn. Zie bijgevoegde foto's. Zoals je kunt zien zijn de lamelhaken aan één kant allemaal helemaal aan het eind, terwijl ze aan de andere kant het einde nog niet bereikt hebben. Dit is als ik met de hand de aandrijflijn bedien.

Ik heb ook een foto bijgevoegd van één van de voorste lamelhaken zodat je kunt zien hoe die aan de aandrijflijn bevestigd is. Zoals je kunt zien is hij vastgeklemd aan de ene kant van de lijn (die een lus vormt), terwijl de andere kant er vrij doorheen kan lopen. Ik denk dat de lijn door die klem heen getrokken is. Door alle andere lamelhaken kunnen beide kanten van de lijn vrij lopen. De lamelhaak aan de andere kant is aan de andere kant van de lijn bevestigd zodat die in de tegenovergestelde richting beweegt.

Wie kan mij adviseren over hoe ik dit oplos?
 • Is het plausibel dat oorzaak is dat de lamelhaak is versprongen op de aandrijflijn?
 • Is het genoeg om die weer terug te verplaatsen naar de juiste plek?
 • Hoe doe ik dat, en hoe bepaal ik wat de juiste plek is?
 • Hoe weet de motor wanneer hij moet stoppen? Het kan niet alleen weerstand in de aandrijflijn zijn, want dan zou hij nu netjes stoppen wanneer één van beide zijden volledig dicht of open is. De motor blijft proberen te draaien en geeft het na een tijdje op met een piep, en daarna werkt hij überhaupt niet meer totdat de stroom eraf is geweest. Moet ik nog iets resetten of kalibreren o.i.d.?
 • Weet iemand of ik ergens een reparatie- of technische handleiding kan vinden voor dit systeem?
 • Ander advies over hoe ik dit oplos?
Ik hoop dat ik dit zelf op kan lossen, want een monteur laten komen gaat tien tot twaalf weken duren... :(

Alvast bedankt voor jullie hulp! :-)

IMG_20220620_131752.jpg IMG_20220620_131821.jpg IMG_20220620_131716.jpg
 

Hr.

 • #2
Hallo Captain,

Vervelend probleem wat zelf bijna niet op te lossen is.

- de ketting die door de rail loopt zit vast aan de eerste wagentje die gaat lopen als je de lamellen dichtdoet. Het is 1 ketting die met een schroef geborgd zit bij de haak. bij het andere eerste wagentje loopt de ketting in een lus. De lamel wagens zijn met ijzeren plaatjes aan elkaar verbonden die de afstand tussen de wagentjes bepalen. Deze zijn zeer waarschijnlijk ook beschadigd en kunnen dan alleen vervangen worden.
Dan het opnieuw afstellen van de rail dat kan alleen met een speciaal kastje waar de motor mee afgesteld kan worden.

Monteur langs laten komen heeft weinig zin, denk ik, omdat die de rail waarschijnlijk toch naar de fabriek zal sturen.

Mocht je toch zelf aan de gang willen kan ik wel een schema opzoeken.
 
 • Like
Waarderingen: Captain Chaos

Captain Chaos

 • #3
Hr. schreef:
- de ketting die door de rail loopt zit vast aan de eerste wagentje die gaat lopen als je de lamellen dichtdoet. Het is 1 ketting die met een schroef geborgd zit bij de haak. bij het andere eerste wagentje loopt de ketting in een lus.
Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar het klinkt alsof de situatie bij mij anders is. De ketting vormt één lange lus van begin tot eind van de rail. De voorste wagentjes van de twee lamelpakketten zitten elk aan de andere kant van de lus geklemd, zodat ze in tegenovergestelde richting bewegen als je de ketting rond trekt. Ze zitten alleen niet meer op de goede plek op de ketting (vermoed ik), zodat ze niet meer tegelijkertijd bij het uiteinde aankomen.

Hr. schreef:
De lamel wagens zijn met ijzeren plaatjes aan elkaar verbonden die de afstand tussen de wagentjes bepalen. Deze zijn zeer waarschijnlijk ook beschadigd en kunnen dan alleen vervangen worden.
Daar lijkt het niet op; ik kan de lamellen met de hand open en dicht doen door aan de ketting te trekken aan het uiteinde van de rail, waar ik de motor eraf gehaald heb, en dan trekken de lamellen elkaar nog altijd netjes zoals het hoort mee.

Hr. schreef:
Mocht je toch zelf aan de gang willen kan ik wel een schema opzoeken.
Graag! Hij doet het bijna. Ik heb het gevoel dat de oplossing heel simpel is, als je maar weet hoe het werkt.

In het geval dat ik het niet werkend krijg: heb jij enig idee of het mogelijk is de motor te vervangen door handbediening? Neemt dat evenveel ruimte in in de lengte? De rail past nu precies tussen de muren; er kan geen millimeter bij.

Waar woon je? Je weet er zo te horen veel van; je hebt zeker niet zin om in ruil voor pizza en een biertje even te komen kijken in Amersfoort?
 

Captain Chaos

 • #4
Hr. schreef:
Monteur langs laten komen heeft weinig zin, denk ik, omdat die de rail waarschijnlijk toch naar de fabriek zal sturen.
De rail is meer dan vijf meter lang. Het was een flinke klus om hem überhaupt binnen te krijgen op drie hoog. Ik vermoed dat het qua kosten geen optie zal zijn om hem naar de fabriek te sturen, helaas.
 

Hr.

 • #5
Wat je over de ketting zegt klopt, het is 1 ketting. Dat de wagens op de ketting verschoven zijn is niet waarschijnlijk, het uiteinde zit vastgeschroefd.
Stel dat je de ketting in de juiste positie krijgt dan klopt de afstelling van de motor sowieso niet meer en zal die opnieuw geprogrammeerd moeten worden.

Ombouwen naar handbediening is niet mogelijk.
De ketting moet dan vervangen worden door koord.
De eindkap bij de motor moet vervangen worden door een handbediende eindkap waar je ook een ketting aan moet maken om de lamellen te kunnen tuimelen.
qua breedte zal het niet veel verschil maken.
 

Tiho

 • #6
Via de afstandsbediening kun je een somfy opnieuw de eindstand instellen
 
 • Like
Waarderingen: Captain Chaos

Captain Chaos

 • #7
Tiho schreef:
Via de afstandsbediening kun je een somfy opnieuw de eindstand instellen
Ik heb alleen deze afstandsbediening, kan het daarmee:

IMG_20220625_232250.jpg


En zo ja, hoe? Heb je een linkje naar meer informatie?
 

Tiho

 • #8
Zoek het in Google. Ik heb een andere, maar dat werkt simpel. Dat moet met deze ook kunnen
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #9
Met de Somfy snoove kan je de eindposities ook bijstellen. Op YouTube even zoeken naar “Somfy academy” en dan zie je hoe je de eindpositie opnieuw kan instellen. De andere Somfy Situo afstandsbediening werkt precies hetzelfde, alleen het model is anders.
 
 • Like
Waarderingen: Captain Chaos

Captain Chaos

 • #10
BertPleizier schreef:
Met de Somfy snoove kan je de eindposities ook bijstellen.
Thx. Ik had al wat filmpjes gevonden. Hopelijk geldt dit allemaal ook voor een Benthin IQ2 motor (ik heb inmiddels uitgevonden dat dat de motor is). De RTS ondersteuning daarvan is een aparte module, die misschien niet het instellen van de eindposities ondersteunt (daar is een apart apparaatje voor).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #11
Weet je zeker dat het RTS is en geen iO?
 

Captain Chaos

 • #12
BertPleizier schreef:
Weet je zeker dat het RTS is en geen iO?
Ja; er staat "RTS" op de afstandsbediening.
 

Hr.

 • #13
Het is een rts motor met ingebouwde 24 V trafo die alleen af te stellen is met een IQ2 programmeer kastje.
Op een andere manier kan het echt niet.
 

Captain Chaos

 • #14
Daar ben ik weer. Er heeft intussen iemand van Luxaflex gereageerd en die zegt: "repareren doen we niet, koop maar een nieuwe", zonder er zelfs maar naar te kijken. Dat wordt dus geen Luxaflex meer in de toekomst...

Maar ik heb ontdekt dat het probleem waarschijnlijk toch wat anders is dan eerst gedacht, en volgens mij moet het nog steeds heel simpel op te lossen zijn, als je maar weet hoe. Zie de bijgevoegde foto.

Dat witte blokje bevat de katrol waaromheen de ketting loopt, en hoort helemaal aan het eind van de rail te zitten. Maar zoals je kunt zien is het verschoven. Daardoor zit er teveel speling in de ketting, en vallen de lamellen niet op de juiste plaats. Volgens mij is het hele probleem opgelost als je dat blokje maar terug weet te plaatsen.

Ik kan het echter niet verschuiven verder dan dit, en ik kan niet zien wat het tegenhoudt, of hoe het vast blijft zitten als het aan het einde zit.

Wie weet hoe ik dit blokje weer terug plaats aan het eind van de rail en het daar vast zet?

IMG_20220620_131253.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu