Lage waterdruk

JohanPG

  • #1
Ik heb sinds ik in mijn huis woon al last van een enigszins lage waterdruk. Het mist gewoon net even de kracht in de straal, of het nou de douche is of de gewone waterkraan. In eerste instantie dacht ik aan de cv ketel, maar het is ook bij koud water het geval.
De hoofdkraan staat helemaal open en is geen sprake van lekkages.

Ik heb nog een tweede kraan op de waterleiding zitten. Zou ik hier iets mee kunnen, of staat dit er los van? Hor werkt dit precies?



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat is een aftapkraantje. Die heeft niets met de doorstroming te maken.

Niet duidelijk wat er links daarvan zit. Is dit de hoofdleiding vanaf de watermeter? Of is dat links juist de watermeter?

Zit er niet ergens anders nog een tussenkraan?
 

Marcn88

  • #3
Als de hoofdleiding 15 mm koper is en van redelijke lengte door de woning, zal dit ook nooit een deftige hoeveelheid gaan opleveren ivm de totale leidingweerstand is te hoog
het enige wat je eraan kan doen is de hoofdleiding verzwaren
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wij hebben ook 15 mm toevoer (jaren 60 huis) en overal verder 15 mm leidingen, maar geen enkel probleem wat waterdruk en hoeveelheid betreft. Warmwater wordt natuurlijk wel wat begrensd door de ketelcapaciteit (CW4), maar koud water geeft ruim voldoende.

Er kan dus ook iets anders aan de hand zijn dan alleen maar een 15 mm toevoer.

Bovendien: wat is 'deftig'? 20 liter/min? 50 liter/min?
 

JohanPG

  • #5
Links zit inderdaad de meter en daarnaast nog de hoofdkraan.

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je zou kunnen kijken wat het eerst bruikbare aansluitpunt is waar je kunt testen. Dan zit je in elk geval dichter bij de watermeter.

Je zou desnoods zelfs (na dichtdraaien van de hoofdkraan) tijdelijk het aftapkraantje ertussenuit kunnen halen en op de watermeter een slang mbv. een passende koppeling aansluiten, teneinde te kijken of je daar wél voldoende 'power' hebt. Om daar ruimte voor te hebben moet er meer naar rechts toch ook iets los kunnen, anders lukt het nooit.

Dat is echter niet zonder risico's want de watermeter buigt door z'n eigen gewicht naar beneden (in elk geval ondersteunen dus). En in de koppelingen van het aftapkraantje zitten ongetwijfeld fiber of rubber ringen, die je na loskoppelingen beslist moet vervangen door nieuwe. Je moet dus zorgen een assortiment van die ringen bij de hand te hebben.

Beter eerst zoeken of er elders nog een tussenkraan (half) dicht kan staan. Bij ons is vrijwel elke afgaande leiding apart voorzien van een tussenkraan. Dus apart voor badkamer, keuken, wc, buitenkraan etc. En bij de buren zitten die kranen verstopt onder de vloer van de kelderkast, doordat daarin een verhoogde vloer is geplaatst.
 

JohanPG

  • #7
Ik zal eens kijken vanavond of er dergelijke tussenkranen aanwezig zijn. Ben bang dat deze dan ook onder de vloer zitten of op plekken waar ik niet zomaar bij kan komen, als ze al aanwezig zijn.

Wat is een gemiddelde hoeveelheid water per minuut waar je toch wel vanuit mag gaan dat het minimum is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat een gemiddelde hoeveelheid zou moeten zijn weet ik niet.

Wel weet ik dat een veel gebruikte 'Eimertest' (Emmertest) tbv. correct functioneren van wasmaschines en vaatwassers een minimum hoeveelheid water van ca 20 liter per minuut beschrijft.

Zie deze 'handleiding'.

Je zou zoiets dus ook eens kunnen doen, bijv. bij de keukenkraan: emmer eronder, kraan wijd open en meten in hoeveel tijd de emmer vol is. Eeen emmer van 5 liter vol in 15 sec. komt overeen met 20 lieter per minuut. Sneller vol = meer water per minuut.

Jammer dat het zoveel geregend heeft anders zou je het water daarna voor de planten in de tuin kunnen gebruiken...
 

JohanPG

  • #9
Heb gewoon een literkan gepakt en met de stopwatch gekeken hoe snel het vol is. Daar doet hij een kleine 10 seconden over, wat meer komt op grofweg 6 liter per minuut.... lijkt me erg karig. Dit is bij de keukenraam die het dichtst bij de hoofdkraan zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Als er nog een zeefje in de ingang van de watermeter zit zou die verstopt kunnen zijn.
 

JohanPG

  • #11
Hoe controleer ik dit zeefje, indien aanwezig? Als ik de boel hiervoor los moet halen ben ik toch een beetje huiverig.
 

Marcn88

  • #12
6 liter per min is wel heel weinig, kw zal je toch cker 15 tot 20 ltr per minuut moeten halen ook met alleen 15mm bij een enkel tappunt in gebruik
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
De meter moet er tussenuit, misschien verstandiger er een loodgieter bij te halen.
Niet elke netbeheerder is daar blij mee, geen eventuele verzegeling verbreken, dan laat de netbeheerder het maar proberen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu