Labyrint van mijn Siemens vaatwasser schoonmaken???

Bikkel59

  • #1
Hoe maak ik het makkelijkst het vervuilde Linksbovengedeelte van het labyrint van mijn Siemens vaatwasser schoon.
Je kan nl bijna nergens bij.
Type maakt niet zo veel uit

Bij voorbaat dank
Grts Erik
 

Storingsmonteur

  • #2
Gewoon niet schoonmaken. Het betreft een beluchtingsopening en die geeft vrijwel nooit problemen. Alleen als het afvoerwater overloopt in de inlaat of uit het tuitje komt dan schoonmaken of vervangen.
 

Bikkel59

  • #3
Oké bedankt.
Ik heb mijn Vaatwasser weer draaiend,
Mijn vrouw was al naar een nieuwe aan het kijken omdat hij ook niet meer afpompte.
Dat doet hij nu weer.

Thanx voor het antwoord.
 

Rick100

  • #4
Mijn vaatwasser (Siemens SE65560/19) had het probleem dat de vaat niet goed schoon was na afloop van het programma. Ook na diverse keren schoonmaken van de machine met speciale schoonmaakmiddelen (zoals Colgoniet) werkten niet. Bij mij was de linker bovenhoek in het labyrint vuil.
Ook ik dacht dat dit niet de oorzaak zou kunnen zijn, en had bijna een nieuwe machine besteld. De prijs van een nieuwe en de frustratie van het weggooien van een nog bijna werkende machine deden mij besluiten om ook het onbelangrijke linker bovenhoekje, kostte wat het kost, schoon te maken. Labyrinth eruit gehaald, op zijn kop gezet en onverdund bleek middel (voor het schoonmaken van wc en douche) in de uitstroomopeningen van het labyrint gespoten. Controleren of de linker bovenhoek goed in de bleek zit, een paar uur laten weken en vuil losschudden. Dat spettert dus en kost je minimaal je broek. :cry: Als alle vuil weg is, labyrint via de uitstroomopening schoonspoelen. Als het goed is zie je een zwart hoedje in een klein compartiment. Zie foto.

Dat kleine, snel vuil verzamelende dingetje is dus het ontluchtingsventiel dat er voor zorgt dat vuil water makkelijk weggepompt kan worden uit de machine, maar niet weer terugstroomt als de pompdruk weg is. Zodra het vuile afvoerwater terug wil stromen (afvoerbuis loopt vaak weer omhoog naar het aanrecht), drukt het water het zwarte kapje omhoog en sluit het beluchtingsgaatje af, waardoor het afvoerwater niet meer de machine in kan stromen. Een klein beetje vuil kan er al voor zorgen dat het afsluiten van het luchtgaatje niet voldoende is en vuil water komt weer in de machine waarmee de vaat wordt schoongespoeld. Voor mij was dit dus de oplossing voor het probleem van de niet schone vaat.

Mvg. Rick
 

DSR9500

  • #5
Mooie uitleg Rick, bedankt
 

Storingsmonteur

  • #6
Mooie uitleg Rick, alleen klopt jouw verhaal niet. De keerklep achter de afvoerpomp zorgt er namelijk voor dat er geen afvalwater terug kan stromen in de vaatwasser.
Het zwarte beluchtingsventiel is ervoor dat door de hevelwerking de vaatwasser niet leeggezogen kan worden. M.a.w. als je aan de afvoerslang zou zuigen terwijl er water in de kuip staat, zuig je via het beluchtingsventiel lucht aan i.p.v. water uit de kuip.
 

Rick100

  • #7
Oke, neemt niet weg dat het verstopte beluchtingsgaatje in de afvoer bij mij verantwoordelijk was voor het matige spoelwater, gezien de achtergebleven resten in de vaat. Kennelijk wordt het spoelwater toch niet meer lekker afgevoerd, of functioneert de keerklep bij de afvoerpomp niet meer goed bij een vacuüm getrokken (beluchtingsgaatje is dicht) afvoerkanaal.

Groetjes, Rick
 

Storingsmonteur

  • #8
Op het moment dat het zwarte vlottertje vast gaat zitten en de opening los blijft, kan tijdens het afpompen het afvalwater naar rechts lopen en via het inlaatkanaal de vaatwasser weer inlopen. Dit is altijd goed te zien aan het inlaatkanaal, deze is dan vervuild met aanslag.
Het keerklepje bij de afvoerpomp is heel makkelijk te controleren, zodra er nog een zwart rubber klepje in zit is het beter deze te vervangen door een nieuwe siliconenrubber klepje. (165262).
 

Rick100

  • #9
Oke, bedankt.

Het viel me inderdaad op dat een van de kanalen opvallend veel aanslag had. Zodra ik het probleem weer heb zal ik dit keerklepje vervangen.
Bij een bekende online shop vind ik alleen de 165272 klep.

Is dit het juiste klepje? Op de exploded view van de SE65560/19 staat inderdaad de 165262 voor de keerklep.
Hoe kan ik dit klepje het makkelijkste vervangen? Vanuit de binnenkant het pomphuis eruit schroeven (en afdichtingsrubber 263102 vervangen?) of vanaf de onderkant (witte bak verwijderen?).

Gr. Rick
 

Storingsmonteur

  • #10
De juiste klep is 165262 en kun je evt. via de e-shop van Siemens bestellen. Vervangen kan vanuit de kuip. Verwijder het deksel boven de afvoerpomp en trek het klepje er met een punttang naar boven uit.
De zwarte klepjes zwellen naar verloop van tijd op onder invloed van olieresten uit bak en braad producten en vallen dan niet goed meer in de zitting. De siliconenrubber klepjes hebben dit probleem niet.
 

Rick100

  • #11
Oke, bedankt voor de info.
De volgende keer vervang ik de keerklep.
Gr. Rick
 

Storingsmonteur

  • #12


Hier voor de liefhebber een nieuw en een oud keerklepje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu