Labyrint bosch vaatwasser schoonmaken

CynthiaHT

  • #1
Goedenavond. Ik heb gecontrasteerd dat het labyrint van onze bosch vaatwasser SGS43C32/EU vies is. Nu heb ik de bovenkant van het labyrint los maar begrijp niet hoe ik de slangen hiervan los kan krijgen om hem schoon te kunnen maken. Moeten de rubberen slangen los van het labyrint of de slangen van het rubber? Hoop dat iemand kan helpen.
FDA257FC-0624-4752-8475-0CE5E15E2A66.jpeg
7CC42503-0AA1-4A45-ADC6-4612AD465F07.jpeg
 

Willem52

  • #2
Je moet de klemmen rond het rubber indrukken dan kun je het lostrekken. Het rubber blijft dan achter.
 

CynthiaHT

  • #3
Bedankt, het is me gelukt. Nu in de week en hopen dat dit het probleem oplost.
 

Lampje45

  • #4
In dit draadje maakt men de verstopping schoon met een paar kopspijkers en een sterke magneet.
dat lijkt een goed idee, waarbij ik wel de aantekening wil maken dat je de scherpe punt van de kopspijkers wel even af moet vijlen
 

CynthiaHT

  • #5
Ah dat is ook handig! Inmiddels is hij schoon al denk ik niet dat dit het échte probleem verhelpt. Het water in de vaatwasser blijft namelijk ijskoud. Maar toch, probeer via dit forum en de al geplaatste berichten stap voor stap problemen te vinden en deze op te lossen. Hopelijk tot het gewenste eind resultaat
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Het betreft een drukgeregelde verwarming bij deze vaatwasser. Dat maakt dat je een aantal stappen moet doorlopen om goed diagnose te stellen en zonder enige weet van multimeter is dit lastig.

Stap 1. Rechterzijkant demonteren van eventuele platen en electronica dan zie je de verwarming zitten. Deze is kun je nameten en moet rond de 26 ohm o.i.d zijn. Dan zit er thermische beveiliging bovenop die moet doorfluiten en een microswitch die wanneer de pomp genoeg druk pompt doorverbind en dus de stroomkring sluit richting verwarming.

Ook kun je hier dus meten of de electronica wel 230v geeft aan de verwarming.

Als eerder genoemde pomp niet genoeg druk pompt wordt de microswitch niet bediend en dus de verwarming niet ingeschakeld. Controleer dit eerst visueel door een programma te starten en te kijken of waterniveau tot onderkant dop zoutvat komt en of wanneer hij begint te draaien de sproeiarmen goed rondgaan en er een flinke straal uitspuit. Meet dus tijdens draaien of microswitch bediend wordt wanneer visuele inspectie goed is.

Dan kun je controleren of de print wel 230v uitstuurt richting element. Het verwarmingsrelais van deze vaatwassers wilt nog al eens losbranden. Dit is wel makkelijk te verhelpen.

Conclusies :
Verwarming oneindig ohm dan onderbroken en defect. Thermische beveiliging oneindig ohm. Dan defect.

Microswitch verbind niet door. Of niet genoeg druk of microswitch defect.

Niet genoeg druk : vervuiling in pomp of schoepen losgebroken van as. Dan is revisie pomp noodzakelijk.

Veel succes en deel je bevindingen graag hier.
 

Hvdk

  • #7
Mijn Siemens werd ook niet heet toen ik het huis gekocht had. Zelfde als Bosch ongeveer.
Een relaispinnetje het soldeer was losgelaten op de printplaat. Even opnieuw weer vastgesoldeerd. Hij doet het inmiddels al weer 4 jaar. Schijnt vaker voor te komen: soldeer relais ivn warmte.

Verder heb dit weekend ook labyrint schoongemaakt. Gewoon goedkoopste dikbleekmiddel erin. 2 of 3x ververst en ag en toe schudden. Doorgespoten met doucheslang waarvan ik de kop eraf heb gehaald.
 

Lampje45

  • #8
Hvdk schreef:
Een relaispinnetje het soldeer was losgelaten op de printplaat. Even opnieuw weer vast gesoldeerd. Hij doet het inmiddels al weer 4 jaar
Dan heb je mazzel gehad, want het lossolderen heeft een oorzaak, hitteontwikkeling op het korte maakcontact. Dit vanwege een versleten contact
De relais zijn spotgoedkoop en kun je beter gelijk vervangen, als je de machine toch open hebt liggen.
 

Hvdk

  • #9
Had gelezen dat dit vaker voorkwam en dat het opnieuw solderen de oplossing was. Draait nu inmiddels op 2 maanden na al weer 4 jaar.
Als ik het had geweten wat jij nu schrijft had ik het relais vervangen, maar wist toen niet beter.
 

Lampje45

  • #10
Dat is nu juist het probleem, lang niet alle adviezen op het net zijn gebaseerd op vakmanschap, maar het is de kunst om dat te kunnen onderkennen.
Maar ik zal een filmpje plaatsen van iemand die ook verder keek als zijn neus lang was.

Ook voor anderen om er van te leren, want een relais kost nog geen 2 euro.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu