Laag (latex+?) van plafond afhalen

Rotjeknor

  • #1
Vandaag was ik het echt zat aan het worden. Hopelijk heeft er iemand hier een geniaal idee zodat het werk wat verlicht wordt...

De situatie:
Huis van 1948, alles beton (vloeren/plafond). Nu zit er in mijn 2e slaapkamer op het plafond een laag die erg slecht is:





Ik probeer dit al een tijdje er compleet af te halen, maar alles wat ik heb geprobeerd werkt slecht of kost enorm veel tijd/energie:
- Krabben met plamuurmes
- Krabben met afsteekmes
- Krabben met verfdriehoek
- Verfbrander erop in combinatie met 1 van bovenstaand
- 'Groene' afbijt (heel het plafond), 48u gewacht, krabben
- Superafbijt met verfdriehoek (werkt wel, maar veel tijd/zin/energie etc nodig)
- Vlakschuurmachine met groffe korrel
- Boormachine met staalborstel (slecht idee!)

Nu werkt het met de superafbijt en verfdriehoek het beste, maar kost het dus veel tijd en energie (om maar niet te spreken van wat voor ***klus het is).

Nu hoop ik dat er iemand een ander idee heeft om dit aan te pakken. Anders moet ik toch maar mijn blik op oneindig zetten en gaan... tot zover mijn polsen dat prettig vinden.
 

EdP

  • #2
Moet echt alles eraf, of kun je volstaan met de losse delen verwijderen en dan bijv. voorstrijken en geelband of fix&finish eroverheen?
 

Rotjeknor

  • #3
Nou, er zitten dus heel veel kleine scheurtjes. Mijn gevoel zegt dat ik daarom alles eraf moet halen. Misschien zou het helpen als ik globaal krab en daaroverheen een laag stucwerk zet? Wordt weer een nieuwe uitdaging dan, het plafond stuken. M'n wc heb ik al gestuukt, dus enige ervaring heb ik al (een beetje).

Mijn zorg is gewoon dat als ik niet alles eraf haal, het dan later misschien los gaat laten. Misschien ben ik wel verkeerd daarmee...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het lijkt er op, dat er eerst een of meerdere lagen veegvast of witkalk hebben gezeten, waaroverheen (meerdere keren) met latex is gegaan.

Die veegvast is gevoelig voor water en lost er in op.

Je kunt daarom proberen of het verwijderen of afsteken makkelijker gaat als je het gewoon nat maakt met een spons, een tijd laat intrekken en dan af steekt.

Proberen kan altijd, nietwaar, ik zag dit niet in je rijtje staan!

Succes met deze rotklus!
 

Rotjeknor

  • #5
Klopt, zal het eens proberen. Stond me iets bij dat ik het al eens had geprobeerd, maar als ik het niet eens met zekerheid kan zeggen, doe ik het gewoon nog maar een keer.

Maar goed, eerst even radiatorleiding in de grondverf zetten, kan dat alvast drogen. :P
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #6
Soms kan een behangstomer wel eens nuttig zijn, maar een plafond blijft lastig werken. Als je er alles af hebt, of toch zoveel mogelijk zeker en vast fixeren vooraleer verder te gaan met uitplamuren of verven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Regelwerkje eronder en gipsplaatjes en dat afstuken.
 

Rotjeknor

  • #8
Mwdecor schreef:
Soms kan een behangstomer wel eens nuttig zijn, maar een plafond blijft lastig werken.
Hmm, kan ook wel handig zijn ja. Ik heb het gisteren geprobeerd met een plantenspuit, laten intrekken en dan proberen te krabben, maar het is nog minder makkelijk af te krijgen dan met gebruik van afbijt. Misschien met stomen, het is wel waard om dat te proberen.
The headhunter schreef:
Regelwerkje eronder en gipsplaatjes en dat afstucken.
Hier heb ik persoonlijk dus een gruwelijke hekel aan. De vorige eigenaar heeft dat in heel het huis gedaan, en allemaal slecht afgewerkt. Ik vind dit geen oplossing maar een workaround... "Als er iets voor zit zien we het toch niet meer..."

Ik zou dit alleen doen als uiterste redmiddel, en dat is het voorlopig nog niet. Daarnaast spreekt mij het stucen (direct op het plafond) meer aan als het dan toch gecamoufleerd moet worden. (no offense)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Plus dat je bij gipsplaten weer het altijd terugkerende probleem krijgt: hoe werk ik de naden (als niet-vakman!) zodanig af, dat zij glad worden, en heb ik de juiste soort gipsplaat gebruikt voor het stucwerk?

Kans op scheuren op de naden is altijd groter dan bij geheel schoonmaken bestaande plafond en dat (laten) stuken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik kreeg een berichtje van Rotjeknor dat hij graag nog wat wil toevoegen hieraan.

Het onderwerp staat dus weer open! :wink:
 

Rotjeknor

  • #11
Inderdaad...

Ik heb dus inmiddels het plafond afgewerkt. Na mijn vakantie had ik hernieuwde energie (-: Ik had een deel van het plafond voor mijn vakantie volledig afgekrabt, maar dat kostte dus ontiegelijk veel moeite/ energie/ zin. Dat wilde ik niet verder doen, en wat ik ook eraan zag was dat die methode het plafond toch voor een deel verprutste, zodat ik zoiezo moest stucen.

Ik heb dus het deel van het plafond wat ik nog niet gedaan had, flink onderhanden genomen met de driehoekskrabber, maar dan alleen de plekken waar er iets los liet of waar scheuren zaten. Dit was nog steeds behoorlijk veel, maar daarmee hoopte ik voorkomen te hebben dat de stuclaag los zou komen.

Hierna heb ik de stucprimer erop gesmeerd en vervolgens met Fix&Finish afgewerkt. Het is niet supervlak, maar voor de eerste keer dat ik een plafond heb gestuukt ben ik er prima tevreden mee!

Hier nog even wat foto's:


Dit is na alle losse delen/ scheuren afgekrabd te hebben.




Hier heb ik heel het plafond in de stucprimer zitten (mooie kleur (-:)




Dit is toen het plafond klaar en gestuukt was. Op het moment van de foto was het nog aan het drogen, vandaar het kleurverschil. En nee, ik heb de electriciteit niet eronder weggestuukt, dit is een andere hoek van de kamer (-:

Ben blij dat ik hier eindelijk vanaf ben, kan nu eindelijk die slaapkamer weer gaan afwerken met nieuwe verf/ latex...
 

EdP

  • #12
Ach ja, waarom ook niet? Meteen de eerste keer een plafond pakken. :cool:
Niete schlecht, maestro.
 

Rotjeknor

  • #13
Nee dat zei ik niet (-: Het was de eerste keer dat ik een plafond heb gestuukt, eerder heb ik mijn wc al eens gestuukt...

Volgende stuuk-klus wordt de hal op de 1e, ook hard nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu