Kwartier en dosse - wat is wat?

Woodworker

 • #1
Een van jullie Vaste Beantwoorders had het hierover. Ik begrijp dat de benaming staat voor hoe een balk is gezaagd - kan iemand uitleggen wat het precies betekent? Voor- en nadelen? Wat is het beste voor nette hoekverbindingen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Bij dosse wordt dwars door de kern van de boomstam gezaagd. Quartiers wordt uit een kwadrant gezaagd. Dat laatste is veel beter qua sterkte en qua werking (krom- en scheluwtrekken).
   

  Johanl

  • #3
  Hallo.
  Kwartier gezaagd,word de stam uit het hart in 4kwarten gezaag. En dan worden er planken,of balken,van de rechte kanten gezaagd,zodat de jaarringen als het ware haaks op de dikte van de plank staan. Dit geeft mooi sterk hout wat weinig trekt. Bij dosse zagen lopen de jaarringen meer vlak in het hout,dit geeft meest wel mooiere vlammen. maar is gevoeligger voor krom trekken. Gr JohanL
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  Twee verschillende antwoorden, waarvan die van JohanL correct is. Bij kwartiers gezaagd hout wordt nog onderscheid gemaakt tussen zuiver kwartiers hout waarin de jaarringen haaks op de planken staan, en halfkwartiers hout waarbij de jaarringen schuin lopen. Ik heb een plaatje bijgevoegd hoe de verschillende planken in een boomstam kunnen zitten.  Wanneer hout droogt dan zal hout van de buitenzijde van de stam meer krimpen dan het kernhout, omdat aan de buitenzijde meer vocht in het materiaal zit. Daardoor gaat hout trekken. Praktisch gesproken betekent dit dat de jaarringen zich proberen te strekken. Omdat de jaarringen in kwartiersgezaagd hout dwars op de plankbreedte staan heeft dit weinig gevolgen voor de kromheid, alleen voor de materiaaldikte. Bij dosse gezaagd hout betekent dit dat het stuk dat het dichtst bij de kern zit het minste krimpt waardoor dergelijke planken meer krom gaan trekken.

  Dosse gezaagd hout is vaak wel optisch aantrekkelijker omdat de in de langsrichting doorgezaagde jaarringen mooie vlamstructuren geven.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Kijk hier en/of hier eens voor meer voorbeelden.
   

  Kloek77

  • #6
  Wat wilt u gaan maken?
   

  Woodworker

  • #7
  Fantastisch, ik ben helemaal op de hoogte. Ik zal nu een beetje beter opletten in de bouwmarkt bij het uitzoeken... Wat ik wil maken? Ik maak graag meubeltjes, uit gestoomd beuken en zo, voor de kinderen. Als hobby. Dus ik val onder de "hobbyisten en prutsers" waar op dit forum soms wat laatdunkend over wordt gedaan :lol: Maar weet je wat het is? Het is leuker een tafelblad met een grote schaaf helemaal vlak te krijgen in een halve dag dan hem in 10 minuten over een schaafbank te halen...
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #8
  Ik verwerk veel Beuken in trappen en er komen gehele gezaagde stammen bij ons binnen.
  Hiervoor kijken wij niet naar Quartiers of dosse.(alles wordt toch in elkaar gestoken en kan moeilijk werken)
  Als je een tafelblad gaat maken in Beuken moet je er voor zorgen dat je deze opbouwt uit planken van ca 10-12 cm breed en dan zorgen dat de jaarringen om en om hol-bol liggen om het trekken van hout tegen te gaan. (beuken is een houtsoort die vrij agressief kan zijn)
  Een blad van bijv 60 cm breed uit één plaat zal ALTIJD krom gaan trekken
  Ik vraag me wel af of je vol kwartiers in een bouwmarkt te pakken krijgt.
  Beuken stammen worden doorgaans volledig in planken gezaagd, zodat je enkel bij de hardplaten aan de buitenzijde vol kwartiers zult hebben.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Kwarties vind je niet in de bouwmarkt dat wordt er uit gesorteerd.

  let er vooral op dat je geen stukken hebt met een ingesloten hart
  deze scheuren erg snel
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu