Kwaaitaal vloer herstellen

Spijker32

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een woning gekocht met een kwaaitaal vloer die nog wat herstel nodig heeft. Ik heb al wat onderzoek gedaan, naar de verschillende mogelijkheden om dit te herstellen(opnieuw aansmeren, kathodische bescherming en een draagconstructie).
Kennissen van mij die wel eens met deze vloeren gewerkt hebben zeiden dat ik de slechte (kleine)plekken kon behandelen door ze roestvrij te maken en daarna een epoxy coating aan te brengen. Deze coating zou het verder roesten van de bewapening tegen gaan. Hierna kon ik de behandelde plekken weer aansmeren met beton mortel.
Onlangs ben ik zelf in de kruipruimte geweest om de vloer te inspecteren(zie afbeeldingen). Hierbij zijn 3 stukken zwaarder beschadigd. Voor de rest zijn het wat kleinere plekken waar de bewapening soms net bloot ligt, en dus lijkt de schade wat mee te vallen. Deze schade is in de afgelopen 50 jaar ontstaan en daarom vraag ik mij ook af hoe snel deze vloer verder zal verslechteren. Aangezien ik ook niet weet of ik voor altijd in dit huis zal blijven wonen, vind ik het lastig wat ik moet doen met deze vloer. Moet ik deze vloer volledig laten behandelen door een erkend bedrijf aangezien dit nogal in de kosten kan oplopen of kan ik zelf reparaties uitvoeren?
Graag hoor ik wat jullie advies/ervaring is m.b.t. het herstellen van dit type vloeren.

Groeten Spijker32

Kwaaitaal plek 3.jpg Kwaaitaal zwaar beschadigd 3.jpg Kwaaitaal Zwaar beschadigd 2.jpg Kwaaitaal plek 1.jpg Kwaaitaal Zwaar beschadigd 1.jpg Kwaaitaal plek 2.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Laten herstellen. Met aansmeren ben je er niet, wapening is al aan het delamineren.
 

Willem52

  • #3
Er is nog nooit iemand door zo'n vloer gezakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Willem52 schreef:
Er is nog nooit iemand door zo'n vloer gezakt.
Als dat zo is, dan mogen we daar erg blij mee zijn. Gelukkig nemen de meeste mensen dit soort problemen serieus.

Er zijn (onafhankelijke) bedrijven die een advies kunnen uitbrengen hoe dit gerepareerd moet worden. Je krijgt dan een goede indruk of je dit zelf kan uitvoeren of niet. Ik verwacht dat deze vloer al te ver heen is om dit zelf uit te voeren. Het is sowieso iets meer werk dan even wat epoxy en plamuur erop smeren :wink: .

Onderzoek of de vloer vervangen door een renovatievloer niet handiger is. Heb je meteen een fatsoenlijk geisoleerde vloer. En kan er meteen vloerverwarming in (als je dat nog niet hebt).
 

Spijker32

  • #5
Als je de epoxy coating aan zou brengen zou dit het verder ''delamineren'' van de vloer toch moeten tegengaan?
Wat ik mij vooral afvraag is hoe zal de vloer er bijvoorbeeld over 10-20 jaar uitzien? Zal het dan zodanig zijn afgetakeld, dat je je echt zorgen moet gaan maken? Aangezien de huidige schade in 50 jaar is ontstaan. Helaas een moeilijk te beantwoorden vraag voor mij.
Een volledig nieuwe vloer zie ik niet als een optie. Er ligt al vloerverwarming in en de vloerbedekking veranderen we ook niet. Daarnaast vind ik deze kosten te hoog met het oog op het gebruik van de woning(hoelang ik hier van plan ben te wonen).
Zou het voor de eventuele verkoop van het huis in de toekomst ook ten goede komen als ik het laat doen door een erkend bedrijf?
Als er nog andere mogelijkheden zijn dan hoor ik die graag :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ondeskundig aanbrengen doet mogelijk meer kwaad dan goed. Het vocht kan het schadeproces gaan versnellen. Je ziet op de foto's dat op plekken de wapening flink is aangetast. Misschien is daar de wapening al voor 80% weg. Dan is het risico van door de vloer zakken niet eens zo ver weg.

Ik zou nooit iemand adviseren een huis te kopen waar deze reparatie niet door een deskundig bedrijf gedaan is, tenzij de vloer er dan alsnog uit gaat.

Er zijn onafhankelijke adviseurs die de schade precies in kaart kunnen brengen, en dan een reparatieadvies uitbrengen. Ik vrees dat op basis van deze foto het advies toch richting vervangen gaat. Wapening vervangen kan niet, er wordt nog wel eens carbonwapening aan de onderkant geplakt, maar dat is een zeer dure reparatie. Zeker in de kruipruimte.
1691647995761.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Er zijn ook bedrijven die een spanconstructie aanbrengen onder de vloer. Dan is de draagkracht verzekerd.
Dit in combinatie met reparatie en eventueel kathodische bescherming.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je bent bij verkoop in de toekomst sowieso verplicht dit soort zaken te melden. Doe je dat niet, dan kun je achteraf aansprakelijk gesteld worden door een toekomstige koper (en grote kans dat die dat in geval van flinke problemen en dito kosten daadwerkelijk zal doen). Als in de documentatie van een woning sprake is van Kwaaitaal of Manta-vloeren gaan bij een koper of iemand die bouwkundige keuring doet sowieso alle alarmbellen al af. Lijkt me een flinke plus als je dan kan aangeven dat een goed en deskundig bedrijf dit opgelost heeft en je daar documentatie van hebt.

Ben geen deskundige (maar heb hier in een VVE wel eens mee te maken gehad). Oplossing die ook wel eens genoemd wordt is kruipruimte vullen met schuimbeton, moet er mogelijk wel leidingwerk verplaatst worden en de bodem moet stabiel genoeg zijn. Heb je meteen een goede isolatie....Een deskundig bedrijf zal het weten.....
 
Laatst bewerkt:

Spijker32

  • #9
Bedankt voor de reacties. Heb inmiddels al contact gezocht met bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Schuimbeton heb ik echter nog nergens voorbij zien komen. Klinkt ook als een goede oplossing. Wat ik me alleen afvraag is of dit ook een dragende werking heeft aangezien die van de kwaaitaalvloer na verloop van tijd moet afnemen? Het schuimbeton bestaat namelijk vooral uit lucht als ik het zo lees.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Schuimbeton kan de krachten rechtstreeks overbrengen naar de ondergelegen grond.
als je woning op palen staat heb je daar niets aan.
Maar als de woning op staal is gefundeerd kan het een goede oplossing zijn.
 

Spijker32

  • #11
Heeft er iemand nog meer ervaring met het opvullen van de kruipruimte? Het lijkt mij een goed en goedkoper alternatief, maar kan er weinig over vinden. Kan het bijvoorbeeld bij verkoop van je huis problemen geven? Bij het laten herstellen krijg je namelijk garantie en een herstelrapport en bij schuimbeton niet aangezien niks wordt hersteld. Kan iemand wat voor en nadelen noemen? Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Zie bericht 10 welke boven je post staat.
 

Spijker32

  • #13
Helaas beantwoord dit niet mijn vragen :) ik ben op zoek naar nog wat meer info
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Wellicht is het op dit punt dan beter om tegen betaling een onafhankelijke specialist in te huren.

Het grootste nadelen zijn al genoemd: Er is geen sprake van herstel, de schade kan doorgroeien, schuimbeton zal niet altijd de krachten op kunnen vangen. Daarbij kun je na het aanbrengen van het schuimbeton helemaal nergens meer bij.

Mocht ik een andere woning zoeken dan zou dit voor mij een punt zijn waarop ik de woning links zou laten liggen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #15
als je schuimbeton aanbreng sloop je uiteraadt de vloer er uit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu