Kunststof sierlijsten beschadigd

Extaxi

  • #1
Ik heb een vraagje. Mijn kunststof sierlijsten van de kozijnen van mijn binnendeuren zijn beschadigd en dat aangezien dat erg ouderwets is zou ik ook wel wat moderner willen.
Mijn deuren zijn ook al heel er oud, dus ook die wil ik verieuwen.

Betekent dat dan dat je volledig nieuwe kozijnen moet laten plaatsen? Of kun je ook alleen de kunsstof sierlijsten demonteren?
Het vervangen van 10 deuren en 10 kozijnen is gigantisch prijzig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats eens een foto.
 

Extaxi

  • #3
Dat had ik inderdaad direct willen doen maar er bij ingeschoten. Bij deze.

20231120_125658.jpg 20231120_125706.jpg 20231120_125715.jpg
 

Extaxi

  • #4
En dit is hoe het er uit ziet als je een stukje losmaakt

20231120_134930.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je hoeft de kozijnen niet te vervangen (als deze nog goed zijn). Er zijn allerlei koplatten e.d. te koop die je ertegenaan kan zetten.

Deuren kan je wellicht ook tweedehands vinden. Uiteraard de maat wel controleren (en of deze opdek of stomp is).
 

Extaxi

  • #6
Aan de 2 zijden van de deur kan ik me dat voorstellen. Je schroeft dat kunsstof er af en dan kun je een latje er tegenaan zetten en het ziet er weer netjes uit. Echter het kunststof deel is niet alleen een latje aan 1 zijde, maar een doorlopend iets. van de ene zijde van de deur tot en met de andere kant. En met een koplat aan iedere zijde vervang je dan denk ik niet alles dan toch?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Koplatten kan je onder 45° aan elkaar maken in de hoek. Beantwoordt dat je vraag?

lijst.jpg
 

Extaxi

  • #8
Nee dat bedoel ik niet. Maar ik denk dat ik er vanuit ging dat het allemaal volledig kunststof is wat je ziet, maar dat is niet zo. Die kunststof sierlijstjes zijn maar vrij smal, de rest is gewoon kozijn wat je ziet.
Wat ik niet snap is dat een timmerman die op bezoek komt dan niet aangeeft "oh joh....die kunststof lijsten kan ik er zo aftrekken en daar nieuwe koplatten opzetten, schilderen en dan ben je klaar." Nee ze komen met het advies om dan 10 nieuwe kozijnen te plaatsen.

Dus jullie zeggen eigenlijk, gewoon kunststof er af slopen......en daar nieuwe koplatten opzetten. Toch?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Wij beoordelen het vanaf een scherm, dat is altijd lastig. Een timmerman die het ter plekke heeft gezien kan anders oordelen. Daarnaast is het altijd verstandig meer dan één ter plekke uit te nodigen, want er zijn helaas ook mensen die er meer werk van maken dan strikt noodzakelijk.

Ik heb met de kennis van nu geen reden om aan te nemen dat een koplat niet voldoende is. Als het kozijn niet gelijk ligt met de muur, is het soms nodig er een vullatje achter te doen.

Plaats gerust nog wat foto's als de lijsten eraf zijn, dan kijken we mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu