Kruipkelder isoleren, advies gezocht.

Serellyn

  • #1
Goedendag allen,

Informatie kruipkelder/woning
- Rijtjeshuis
- Bouwjaar woning: 1990
- Betonnen vloer
- Hoog genoeg om op handen en knieën te kruipen.
- 50 m2
- Zandgrond met hier en daar wat vochtige plekken, nooit echt nat.
- Buitenmuur vochtig
- Toegang kruipruimte vrij small

Introductie
Recentelijk is er iemand langs geweest om bij ons de staat van isolatie van onze woning te controleren. De spouw- en dak isolatie is prima in orde, maar de isolatie in de kruipkelder blijkt zo goed als niet te bestaan. Er is een kleine laag (ik denk EPS, 2cm) aangebracht maar dit brengt geen noemenswaardige isolatie. Meneer kwam vervolgens met een offerte om de kruipkelder te isoleren met pur wat ze er tegenaan spuiten. De kosten zouden rond de 2000,- (vind ik redelijk veel) zitten en daarnaast is deze methode volgens mij enorm schadelijk kwa uitstoot van gebruikte gassen bij het inspuiten. Ze adviseren ook om niet in het huis aanwezig te zijn tijdens het aanbrengen, dat zegt al genoeg. Is het een idee of zelf de kruipkelder te isoleren?

Mijn materiaal overwegingen
PIR: Beste isolatie met minste ruimteverlies. Iets te prijzig. Platen passen mogelijk niet in zijn geheel door toegangsgat. (Moet ik nog even nameten)
EPS / XPS: Goed betaalbaar. Neemt veel ruimte in maar de hoogte is er. Platen passen mogelijk niet in zijn geheel door toegangsgat.
Steenwol / Glaswol: Goed betaalbaar. Neemt veel ruimte in maar de hoogte is er. Zijn flexibel. Geeft irritatie bij verwerking (dus goede bescherming gebruiken). Meest milieuvriendelijk.

Vragen
1. Is PUR laten spuiten toch de beste optie ondanks de kosten en milieu overwegingen?
2. Welk materiaal is anders het meest geschikt om het zelf te gaan isoleren
3. Als ik voor glaswol/steenwol ga, is dit dan schadelijk voor de mensen die daarna nog door de kruipkelder moeten voor reparaties aan leidingen etc.?
4. Is het verstandig om het tegen de huidige EPS laag te bevestigen of kan dit beter eerst verwijdert worden en dan direct tegen het beton de nieuwe laag isolatie?
5. Is het isoleren van de buitenmuren in de kruipkelder een ding (een folie of iets dergelijks)? (wel de roosters voor beluchting open laten natuurlijk)
6. Nadat de vloer geisoleerd is, is een bodemisolatie dan nog verstandig? Kan dit dan af met een folie of zijn de parels/schuimpjes dan nog beste optie?


Veel vragen, maar ik hoop hierna een stuk wijzer te zijn. Alvast bedankt en ik hoor graag van jullie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Serellyn schreef:
Ze adviseren ook om niet in het huis aanwezig te zijn tijdens het aanbrengen
Dat mag geen advies zijn, maar moet een verplichting zijn. Het is verboden om aanwezig te zijn tijdens en tot minimaal 2 uur na het aanbrengen.

Al dat soort materialen zijn erg schadelijk. Dit geldt ook voor glas- en steenwol. Tijdens het aanbrengen en (bij de 2 wollen) ook later bij werkzaamheden moet je PBM's dragen. Glas- en steenwol is helemaal niet milieuvriendelijk (de twee grote fabrikanten staan in de top 10 van grootste stikstofuitstoters in NL).

Kijk eens naar de ecologische isolatiematerialen. Veel beter op bijna alle prestaties, en je hebt geen / nauwelijks pbm's nodig. De prijs wordt ook steeds beter in verhouding. Houtvezelisolatie is tegenwoordig bij de grotere bouwmarkten te koop. Werkt prima in een (niet al te vochtige) kruipruimte. Controleer wel de ventilatie van de kruipruimte. EPS kan je laten zitten.
 
  • Like
Waarderingen: Serellyn

Serellyn

  • #3
Bedankt voor je advies @IJkenhout, ik ga me daar eens wat verder in verdiepen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
IJkenhout schreef:
Controleer wel de ventilatie van de kruipruimte.
Zou deze denkpiste nog komen uit de tijd van de houten vloeren.
 

Hharbers

  • #5
PIR heeft per cm dikte de bestel isolatie waarde in vergelijk met eps steenwol en glaswol
(Resolschuim lijkt op pir maar isoleert nog beter)
Je kunt geen oneindig dikke laag isolatie kwijt dus ik zou voor beste isolatiewaarde gaan

Ik vind 2000,- voor aanbrengen 50m2 gespoten PIR niet schokkend.
Natuurlijk is de vraag welke laagdikte je dan hebt en wat isolerende waarde is tov bovenstaande andere isolatiesoorten.

Appels met appels vergelijken dus

Voordeel van gespoten PIR is dat het naadloos in elk hoekje en gaatje zit, scheelt je dagenlang werk en boel vloeken en resultaat wat misschien nog niet alles is

Ga je zelf met platen pir en eps aan de slag dan ontkom je er niet aan om de bus pur ook te gebruiken om alle kieren en naden dicht te zetten. Daar wordt je zonder PBMs ook niet blij van.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Wgb schreef:
Zou deze denkpiste nog komen uit de tijd van de houten vloeren.
Vind ik niet. Bij een houten vloer is ventilatie nodig om houtrot te voorkomen. Er zijn echter nog andere redenen voor ventilatie, die ook bij betonvloeren gelden. Veel begane grondvloeren zijn niet volledig luchtdicht, dus dan is de ventilatie erg belangrijk om de schadelijke stoffen weg te ventileren zodat ze niet in je huis komen. Bovendien heb je zonder ventilatie kans op een dampdruk waardoor je vochtproblemen kan krijgen. En kwaad kan het niet.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bijkomend voordeel van de luchtvochtigheid lager houden is dat je niet ruikt als een eeuwenoude grot als je een keer de kruipruimte in bent geweest.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
IJkenhout schreef:
Glas- en steenwol is helemaal niet milieuvriendelijk
Verwar "schadelijk voor het milieu" niet met energieverbruik of stikstof tijdens produktie...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
IJkenhout schreef:
Vind ik niet.
Dat mag.
IJkenhout schreef:
Veel begane grondvloeren zijn niet volledig luchtdicht, dus dan is de ventilatie erg belangrijk om de schadelijke stoffen weg te ventileren zodat ze niet in je huis komen. Bovendien heb je zonder ventilatie kans op een dampdruk waardoor je vochtproblemen kan krijgen. En kwaad kan het niet.
Er is meer kans dat de lucht in de woning, door overdruk loef-en lijzijde, juist in de woning komt. Vocht problemen zijn nog niet zichtbaar. Mijn ervaring en de algemene mening waarom ventilatie beslist moet zie ik nog niet.
Impie schreef:
Bijkomend voordeel van de luchtvochtigheid lager houden is dat je niet ruikt als een eeuwenoude grot als je een keer de kruipruimte in bent geweest.
Heel veel kruipruimtes staan in deze regio onderwater en wat jij zegt komt mij niet bekend voor.
Wat voor een lucht er uit een kruipruimte komt die geventileerd is weet ik niet. Ik moet het zonder ventilatie doen. En die lucht is voor mij niet heel verschillend. Maar goed een is geen.
 

Sjaak412

  • #10
En wat dacht je van schadelijke gassen (radon) in de kruipruite als je deze niet ventileerd die eventueel via een kruipluik je woning in komen, of waar je aan blootgesteld wordt als je zelf de kruipruimte in gaat.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Sjaak412 schreef:
En wat dacht je van schadelijke gassen (radon) in de kruipruite als je deze niet ventileerd die eventueel via een kruipluik je woning in komen, of waar je aan blootgesteld wordt als je zelf de kruipruimte in gaat.
Vertel.

En dan al die uitleg van dit soort publicisten, nooit to the point, goed ventileren maar niet vermelden hoe je dat zou moeten doen.
En wie weet komt radon helemaal niet door de laag water in mijn kruipruimte heb ik ook eens mazzel.:lol:
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Als je de pagina even doorleest waar ik de link van heb gedeeld dan staat 't er wel in:
Radon weren uit kruipruimte en woning

Dek de bodem van de kruipruimte af met folie, om te voorkomen dat radon in de kruipruimte kan komen.

Controleer of de kruipruimte goed geventileerd is, volgens de regels van het Bouwbesluit. Er zijn openingen nodig in de voor- én achtergevel. Dan kan de hoeveelheid radon in de kruipruimte niet oplopen.

Maak de onderkant van de begane grondvloer luchtdicht en sluit het kruipluik luchtdicht af, zodat zo min mogelijk van het radon dat in de kruipruimte aanwezig is, naar de woning kan gaan. Vergeet daarbij niet de leidingdoorvoeren en aansluiting op de muren goed af te dichten.


Maar het zijn natuurlijk niet mijn woorden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Leest @Serellyn nog mee, of ben je afgehaakt? Het is inmiddels wel erg offtopic geworden. Ik kan het eventueel afsplitsen. Al is het niet echt een nuttige discussie volgens mij.
 
  • Like
Waarderingen: Sjaak412

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu