Kringen stukwerk

Vietmark

  • #1
Ik woon in een halfvrijstaande oude woning uit 1910 . Mijn buitenmuur is twee jaar geleden behandeld tegen optrekkend vocht. Vervolgens is de binnenmuur opnieuw gestuct. het probleem is nu dat op enkele plaatsen er toch weer geelbruine kringen door het stucwerk heenkomen. Ik heb zelf het idee dat de muur droog is en dat dit zouten zijn die nog in de bakstenen zitten. Wat te doen. Ik las laatst iets over Jahnmortel. Kun je daar mee stuken?
 

Millew

  • #2
Jahn is een producent van diverse mortels, met name gespecialiseerd in mortels voor restauratiewerkzaamheden. Om je vraag te beantwoorden, kan je het beste op hun site kijken ****** of daar iets van je gading bij is.
Het lijkt mij echter verstandig om eerst de werkelijke oorzaak van de kringen te achterhalen. Je hebt het over zouten uit het metselwerk. Bedoel je daarmee resten van het middel tegen optrekkend vocht? Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat het veroorzaakt wordt door iets uit het metselwerk zelf, dat al 100 jaar oud is.
Hoe is de muur precies behandeld tegen optrekkend vocht?


Link verwijderd, mod.
 

Vietmark

  • #3
De behandeling is door de vorige bewoners gedaan. De muren zijn geinjecteerd. Op de oude stuc zaten kringen van de vloer af ongeveer een meter hoog, in de vorm van en halve boog met een gelige rand. Ik heb de oude stuc toe verwijderd en voor de zekerheid ook nog laagje zwembadbeton aangebracht. Daarna opnieuw gestuct. Maar helaas zijn de kringen nu weer terug en ook vertoont het stucwerk hier en daar barsten.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
U heeft blijkbaar nog steeds last van optrekkend vocht vanuit de fundering.

Is uw huis op een staalfundering gebouwd? ( Dit heeft niets met ijzer te maken maar is meestal een 9 laags naar steens gemetselde opbouw van harde klinkers tot aan het maaiveld ). Op de trasraamstenen werd vroeger tegen optrekkend vocht glas of en laagje lood aangebracht alvorens te muren verder op te bouwen.

Door de tijd kan het glas door werking ed zijn gebroken. In combinatie met een hoge waterstand kan het vocht dus blijven optrekken ).
 

Millew

  • #5
Kees de schilder schreef:
U heeft blijkbaar nog steeds last van optrekkend vocht vanuit de fundering.
Dat lijkt mij ook. In ieder geval is er vocht nodig om het transport van zouten of wat dan ook mogelijk te maken en daardoor kringen te veroorzaken.
Als het een steensmuur is zonder spouw, dan kan het ook zijn dat de muur doorslaat. De injectering tegen optrekkend vocht zorgt er namelijk ook voor dat doorslaand water niet verder kan zakken en dus aan weerskanten uit de muur gaat treden.

In ieder geval is dit probleem moeilijk aan te pakken van binnenuit. Ook met een speciale stucmortel is het maar de vraag of het werkt.
Kennelijk mogen hier geen produkten worden aanbevolen, dus krijg je via deze site geen antwoord op je oorspronkelijke vraag.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Het kan zijn dat er later een binnenmuur gemetseld is, maar voor een huis uit 1910 lijkt mij een 1 steens muur meer toepasselijker.
 

Vietmark

  • #7
Bedankt voor de reacties.
Het is inderdaad een eensteensmuur. Maar ik heb niet het idee dat het vocht door de buitenmuur heenslaat. De buitenmuur is namelijk in een klein steegje waar de regen nauwelijk neerslaat. Misschien moet ik er maar eens door een expert naar lijken. Ben in dit soort gevallen alleen altijd bang dat de ene expert dit zegt en de ander dat.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Het vocht slaat ook niet door, maar trekt op vanuit de fundering.

Maar meten is weten en gissen is missen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu