Wat voor mortel voor stukwerk buitengevel?

Grondig

  • #1
Ik heb een vraag over stukwerk op een buitengevel.

Aan de buitenzijde van mijn uitbouw, gemetseld van witte metselsteen, zat een strook stukwerk van ca. 100x30cm, 2-3cm dik. Dit stukwerk is verwijderd omdat het slecht was en ik wil het nu opnieuw aanbrengen. Zie foto's. Het heeft enkel een decoratieve functie, er wordt verder niets aan/op/door bevestigd. Het zit tegen de buitenmuur dus het moet zeer goed weersbestendig zijn: regen- en vorstbestendig, en in de zomer staat de zon er vol op.

Wat voor mortel moet ik hiervoor gebruiken? Ik wil het nadien met witte muurverf kunnen nabehandelen. En hoe breng ik de mortel het beste aan?

Ik heb zelf gezocht, maar er blijken ontzettend veel soorten mortel te zijn, dus ik zie door de bomen het bos niet meer. Bijv. is een zgn. 'tuinmortel muurverfraaier' of een standaard 'alles-in-1 mortel' geschikt?



 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Het merk dat roodband of goudband lever, heeft daar hele goede producten voor.
Kijk maar eens op hun site, daar staan diverse mortels die hiervoor geschikt zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Er zijn meerdere merken. In de specs staat precies waar het voor bedoeld is. Je hebt een cementgebonden product nodig. Kies er eentje die in één laag aan te brengen is.

Denk aan het voorstrijken :idea:
 

CMiljoen

  • #4
Ik zou zelf gewoon een 4 in 1 mortel pakken voor zo'n stukje.

Plak de bakstenen goed ruim af met ducttape, maak de mortel aan zodat deze lekker vet is. Zeker niet te dun.

Als de mortel is aangemaakt de witte stenen even bevochtigen met een spons. Niet met een veger of tuinslang want dan vliegt je tape er weer af.

Specie ruim in de sparing zetten en goed aandrukken. Laten aantrekken tot de specie goed stevig is. Met een stukje panlat rei je hem dan vertical in een zagende beweging af met de bakstenen als geleider.

Eventuele deuken bijzetten en afreien. Met een schuurbord schuur je het oppervlak dicht. Je zou dan met een goed natte spons kunnen tamponeren om de structuur er bij te krijgen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Voorstrijken is wat anders dan even bevochtigen :denk:
 

CMiljoen

  • #6
Daar heb je helemaal gelijk in alleen het gevaar met voorstrijken is dat je de zuiging grotendeels weghaalt. En die zuiging is van groot belang voor je hechting bij cementgebonden pleisters.

Het kan wel, maar dan met een verdunde alkalybestendige dispersievoorstrijk. Wat ik vaak zie (ben zelf stucadoor) is dat mensen ,goedbedoeld, het metselwerk in de vergeler zetten. Je zuiging is dan compleet weg en er dient dan eerst een aanbrandlaag aangebracht te worden.

Voor zo'n klein stukje is bevochtigen meer dan voldoende. Voor verbranden ben ik niet bang met die laagdikte.
 

Grondig

  • #7
Bedankt voor deze tips en het stappenplan, hier kan ik mee vooruit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu