Stukwerk valt van de muur, Indiana Jones'ige-symptomen

Richard de Beer

  • #1
Dag allen,

Tijdens het schilderen in mijn nieuwe huis ontdekte ik een probleem bij een klein stukje spouwmuur. Er zat een scheurtje in het stucwerk. Ik dacht aan vochtproblemen en tik voorzichtig was los stuc eraf. Plotseling komt er een stroom zand uit de muur! Ik dacht even op een val te getrapt en stop er snel een sponsje in. Eenmaal van de schrik bekomen ben ik rustig het losse stucwerk gaan verwijderen. Helaas geen schat gevonden en constateer dat de laag onder het stucwerk deel verguist is, hetgeen de zandstroom verklaard. Inmiddels zoals op de foto's is te zien heb ik het evident aangetaste gedeelte verwijderd. Eronder zit zitten bakstenen met ertussen eveneens wat zanderig voegmiddel in een merkwaardig relief (ook op de foto). Het is opzich maar een klein stuk muur en ik vind het leuk om te (leren) klussen dus zou het graag zelf repareren, alleen het ontbreekt mij aan kennis op dit vlak. Daarom zou ik erg dankbaar zijn voor enig advies.

-Is het nodig om het stukwerk en de lagen daaronder van de hele muur te verwijderen of zou het ook te doen zijn om alleen het stuk op de foto te vullen?
-Welke stappen moet ik doorlopen? (eerst een soort vulmiddel en dan stucen?)
-Vermoedelijke oorzaak is vocht. Op de aluminium kozijnen staat regelt vocht en de muren aan die kant neigen ernaar te verschimmelen. Is daar nog rekening nog te houden qua materiaalkeuze?
IMG_20211213_182915.jpg
IMG_20211213_182936.jpg
IMG_20211213_182951.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Alle losse zand wegvegen, en de muur voorbehandelen met stucprimer. Daarna kun je eea stucen. Een apart vulmiddel is niet nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Richard de Beer

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Wel eerst alle andere stukken die los zitten er ook af halen.
 
  • Like
Waarderingen: Richard de Beer

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Overal op de muur even kloppen, dit soort plekken klinken hol.
 
  • Like
Waarderingen: Richard de Beer

Youah

  • #5
Ik heb een soort gelijke situatie.
Maakt het nog uit wat voor stuc je gebruikt om dit te repareren?
Gr,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu