Krachtstroom/3-fase voor garage

Aleroo

 • #1
Hallo beste mensen,

Ik heb het plan om mijn garage te verbouwen. Daarbij wil ik krachtstroom aanleggen voor wat apparatuur. Niks professioneels.. denk aan een 400v las apparaat, kolomboor, compressor, zulksoorts. Bij het verbouwen van de keuken heb ik een electricien een nieuwe meterkast laten aanleggen vanwege de inductieplaat. Die kerel heeft ook een en ander aangelegd voor 3-fase. Nou heb ik wat zitten lezen en kom veel verschillende info tegen over de afzekerwaardes en dergelijke en ik volg het allemaal niet helemaal.

De meterkast is nu zo: stroom komt binnen -> 3 hoofd stoppen (staat 25/500v op) -> slimme meter -> hoofdschakelaar (eaton is-40-4) en aardlekken (voor de kracht groep een eaton xpole PXF-40/4/003-a) -> groepen (voor de 3 fase een eaton pls6-b16/3n). Zie fotos.

Mijn vraag is nu; zijn de waardes in de meterkast voldoende voor hobby krachtstroom gebruik? Moet de 3 fase groep niet misschien een 25A waarde hebben?
Zitten we in Nederland nog met speciale capaciteitstarieven voor bepaalde zekeringen?

Voor het aansluiten wil ik VD draad gebruiken voor het deel van de meterkast naar buiten (ongeveer een afstand van 12 meter). Hiervoor ligt een 19mm buis in de betonvloer. Buiten wil ik een waterdichte lasdoos hangen en dan verder door de tuin naar de garage met een 5 ader buitenkabel (ook weer ongeveer 12 meter, komt boven de grond tegen de tuinmuur). Is 2.5mm^2 dan voldoende? Ik dacht ergens te lezen dat 4mm^2 beter zou zijn, maar geen bouwmarkt lijkt dit te verkopen. Is het zinvol hier 4mm VDS voor te bestellen? 4mm VD kan ik niet vinden, geen idee of het bestaat.

Ben benieuwd naar jullie mening! 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  De hoofdzekering is 3x25A en dan mag je max. een 3x16A eindgroep plaatsen. Dat is dus prima voorzien. Voor lichte apparatuur is dat ook voldoende.

  Je mag dan inderdaad gewoon met 2.5mm VD draad werken.
   
  • Like
  Waarderingen: Aleroo en XanderH

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #3
  Aleroo schreef:
  en dan verder door de tuin naar de garage met een 5 ader buitenkabel
  Als je kabel in de grond legt, dan moet je of grondkabel met aardscherm gebruiken of de kabel moet in een slagvaste buis.
   
  • Like
  Waarderingen: Aleroo en XanderH

  Aleroo

  • #4
  Bedankt voor de reacties! De buitenkabel komt in een slagvaste buis. Geen zin om de tuin om te spitten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu