Krachtigere waterstraal uit de douche

Ericjan

  • #1
Beste forummers,

Ik hoop dat jullie kunnen helpen, want ik kom er eigenlijk niet uit. Na verbouwing van onze badkamer hebben we een grotere douchekop. Hierdoor is de straal uit de douche minder krachtig geworden en dit zouden we graag veranderen. Inmiddels heb ik alle punten waar zeefjes en dergelijke zitten nagelopen en vrij gemaakt, maar dit lost ons probleem nog niet op.

Waar ik mee worstel is of dit nu een probleem is van te weinig water krijgen als de kraan open staat, of dat dit een probleem van te weinig waterdruk is. Onze situatie is de volgende:

- Eensgezinswoning met CV-Combiketel op zolder, badkamer op de 1e verdieping.
- Ketel is een Vaillant HR-Solide met CW4 classificatie.
- 15 mm doorsnede waterleiding zonder rare bochten.
- Wateropbrengst bij de douchekraan: 10 a 11 ltr/minuut zowel koud als heet als gemengd.
- Ik heb nog een schakelblokje hand-/stortdouche die de opbrengst omlaag brengt, deze heb ik er voor nu even tussenuit gehaald.
- PWN garandeerd een waterdruk van 2 bar bij de meter. In de praktijk hebben we meer druk, want bij het vullen van de CV kan ik hoger dan deze 2 bar (op zolder!) komen.

Ik stond op het punt om een drukverhogingspompje te kopen, de Grundfos Homebooster UP15-90, maar het is me te duur als gokje, ik wil graag beter begrijpen dat hiermee de douchestraal ook krachtiger wordt. Gaat dat het geval zijn?

Waar ik ook mee zit is dat volgens de specificaties de homebooster direct na de watermeter geplaatst moet worden, echter, daar heb ik geen plek. De eerste ruimte waar ik het ding fatsoenlijk kan monteren is op de leiding naar boven, en dat is dan al na de aftakking voor keuken, wc- en buitenkranen. Geeft dat groten problemen wanneer je niet direct na de watermeter gaat zitten met de pomp?

Sorry voor het lange verhaal, ik wil niet de indruk wekken dat de vraag zonder eigen onderzoek op het forum wordt geknikkerd.
 

Geus

  • #2
Misschien toch een andere douchekop. Een grotere douchekop met meer/grotere gaatjes geeft meer water, maar kan slapper aanvoelen. Zelfde verhaal als vroeger met een oude douchekop, die harder ging spuiten naarmate de gaatjes deels verstopt raakten door kalk.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Bij een grote douche kop, is het normaal dat de straal minder hard wordt.
Het heet tenslotten een stort douche.
 

StefanD

  • #4
In de handleiding van de HR Solide staat:

Gaskeur CW toepassingsklasse 4 wil zeggen dat het toestel:
– voor de voeding van een keukenaftappunt met minstens 7,5 l/min bij 60 °C geschikt is,
– voor een douchefunctie van 6 l/min tot minstens 12,5 l/min bij 40 °C geschikt is,
– voor vulling van een kleine badkuip met 120 liter water met een temperatuur van 40 °C binnen 11 minuten geschikt is,
– niet voor gelijktijdig gebruik van meerdere aftappunten geschikt is.

Ik denk dat je met 10-11 liter per minuut hier al heel dicht bij zit en niet zoveel meer kunt verwachten van een extra pomp.
 

Ejvw

  • #5
Peter schreef:
Bij een grote douche kop, is het normaal dat de straal minder hard wordt.
Het heet tenslotten een stort douche.
Dag Peter (en Geus), dank voor de reaktie. Dit snappen we en is ook verder geen probleem. Voor het eigen 'comfort' zijn we aan het kijken of we de straal, ondanks de grotere douchekop, toch nog wat krachtiger kunnen krijgen. Ik heb alleen nog niet helder of dat met druk wordt gedaan, met meer water of zelfs alletwee (al neig ik zelf naar het laatste)...
 

Ejvw

  • #6
Dag Stefan, dank voor je reaktie en dat je de moeite nam om dit op te zoeken. Dit heb ik ook gelezen, vandaar dat ik ben gaan meten wat er uit de kraan komt. Ik denk dat de opbrengst bij onze douchekraan niet slecht is. Wat ik echter niet weet/snap is wat er nodig is om de douchestraal krachtiger te maken.

Als we bijvoorbeeld tzt een CW5 ketel hangen kan deze best een hogere capaciteit hebben, maar betekent dat automatisch een krachtigere straal uit de douche? Dat zou betekenen dat de huidige ketel de doorvoer zou knijpen (toch?) maar dat kan ik weer niet rijmen met een koudwater opbrengst die gelijk is aan de warmwater opbrengst. Wat een fijne luxe problemen kunnen we toch hebben he? :D
 

StefanD

  • #7
Een warmwatertoestel knijpt de doorvoer inderdaad. Dit kan of handmatig door zelf een kraan te draaien, of automatisch.
Dit is ook nodig, omdat de ketel anders bij een volledig geopende kraan (of kranen) nooit 60 graden kan halen.
Een CW5 ketel zal inderdaad meer warm water kunnen leveren, maar wat er daadwerkelijk gehaald wordt is afhankelijk van de rest van de installatie. (weerstand in de leidingen, druk bij de watermeter)

Dat je koudwater opbrengst gelijk is aan je warmwateropbrengst is inderdaad vreemd: Je zou verwachten dat je meer koud dan warm water kunt tappen. Heb je de uitstroom uit de douchekraan gemeten via de douchekop, of heb je er nog een aparte uitloop op zitten?
Als je via de douchekop hebt gemeten zou je kunnen kijken hoeveel liter per minuut je hebt als je de douchekop van de slang haalt. (Misschien zit er een beperking in de douchekop)
 

Ejvw

  • #8
Ah, weer wat geleerd. De opbrengst heb ik direct op de (meng)kraan gemeten, dus zonder douchekop. Qua leidingwerk komt het koudwater direct achter de kraan uit de leiding die daarna doorloopt naar de ketel. Wellicht dat het zich daarom nivelleert? Door de vraag naar koudwater komt er minder bij de ketel aan, of praat ik nou onzin?
 

StefanD

  • #9
Nee hoor, kan allemaal. De manier waarop de leidingen zijn aangelegd (met name lengte, aantal bochten en diameter) zijn van grote invloed op de doorstroom.
Je kunt volgens mij wel stellen dat je nooit meer warm water dan koud water kunt krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu