Kozijnen schilderen - Sikkens high gloss xd stroperig

Marc85

  • #1
Goedenavond! Ik ben mijn kozijnen aan het schilderen maar ik kan niet overweg met de stroperigheid van de Sikkens xd high gloss verf.

De vorige laklaag is ontvet, gescheurd en op sommige plekken is er Sikkens rubbol primer op gezet. Wederom licht opgescheurd, nat afgedaan en het schilderen is begonnen. De verf is al snel te stroperig waardoor het te dik word aangebracht en naar verloop van tijd zakkers ontstaan.

Ik sprak een schilder en hij zij, ik verdun altijd ietsjes met terpetine. Nu lees ik op de bijsluiter dat je dit echt niet moet doen. Ik ben eigenlijk ten einde raad. Wat moet ik hiermee aan? Is de verf te koud en daardoor zo dik en stroperig? Of mag ik toch ietsjes verdunnen?

Ik gebruik een goede kwast en breng eerst verf in een baan aan en werk van daaruit. Soms krijg ik naar verloop van tijd last van m'n hand van het stropen..
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rooster

Specialist Geluid
  • #2
Schilderen bij de juiste buitentemperatuur: 20°C of meer. (Maar dat is het nu niet).
De verf op de juiste temperatuur houden. In ieder geval het blik vooraf in een warm vertrek bewaren voor je gaat schilderen.
Zoek op (er is nl. ook een verfblikverwarmer):
Buiten schilderen met lage temperaturen. Zonder de verf te verdunnen!
 
Laatst bewerkt:

Teun65

  • #3
Is verf voor de Pro... maar natuurlijk ook voor de huis tuin en keuken schilder, vereist alleen een andere schilder techniek, dan de verf van de bouwmarkt...

De viscositeit is anders zodra je hem gaat opzetten lijkt deze dik te worden, klopt geeft dus weinig tot geen zakkers, en trekt snel dicht en dekt goed.

Je zet de verf op, smeert hem uit klaar, en verder, iets sneller werken... goede verf... top.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
U kunt dit type verf max 5% verdunnen. Niet meer, want daarmee haalt u de eigenschappen van de verf onderuit. Advies van de fabrikant dit niet te doen is uitsluitend ter meerdere glorie van de eigen kassa. Hoe eerder de pot leeg is des te hoger de omzet.
Viscositeit is idd essentieel. Zoals al geschreven, zet de verf binnen op kamer temperatuur voor verwerking. Van 20 naar 10 graden zorgt idd voor indikking, door u als strop ervaren. Stop er dan mee en zet de pot weer binnen cq wacht op een minimale buitentemperatuur van 19 a 20 graden. U heeft dan geen verdunning nodig.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Marc85

  • #5
Dank voor alle reacties! Inmiddels terpetine gekocht en een apart verfblik. Ook heb ik het blik met verf een dag in woonkamer gezet. Een korte tijd heeft de zon erop geschreven, gesloten uiteraard. Ik maak zojuist het blik open en roer een aantal keren. Dag en nacht verschil, dat temperatuur zoveel kan doen ongelooflijk. Deze middag alle kozijnen opnieuw gekit. Zaterdag of de week erop maar eens schilderen, ik ben benieuwd.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Marc85

  • #6
Nu maar hopen dat ik geen belletjes/bubbeltjes onder de laklaag krijg. Ook al eens gehad met deze lak.

Paar proefstrookjes:

20210428_214359.jpg 20210428_214421.jpg 20210428_214407.jpg
 
Laatst bewerkt:

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Siliconenbesmetting. Ondergrond niet vetvrij.
 

Marc85

  • #8
Ook na het schoonmaken met verdunde ammoniak krijg ik (wel minder) dit effect. Wellicht dat een silliconen ontsmetter een oplossing bied? Daarnaast ben ik bang dat de verf besmet is geraakt (zeer minimaal) met De Parel kwastenreiniger. Door het wellicht niet goed uitspoelen van mijn kwasten.

Zou een Avis siliconen verwijderaar hiervoor een oplossing bieden?
 

Marc85

  • #9
Avis siliconen verwijderaar bied geen oplossing helaas. Ik heb een nieuw blok besteld.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik heb deze verf ook gekocht en gebruikt in het najaar (2 jaar terug). Niet mee te werken om het door jou omschreven probleem. Stroop is er niks bij.

Verder vind ik deze lak ook niet fijn (op)schuren. Zelfs na een jaar loopt je schuurpapier gelijk vol.

ik ben overgestapt naar de concurrent Si*ma met de S2U primer en lak en dat schildert prima.

De Sikkens lak zal ongetwijfeld een kwalitatief (zeer) goede lak zijn, maar ik kan er niet mee werken als het kouder is. Ik ben ook maar een simpele amateur schilder en geen professional. Die zal er ongetwijfeld prima mee kunnen werken.
 

Marc85

  • #11
Ah ben ik niet de enige.. vervelend zeg!

Nu ik het blik in de woonkamer heb gezet vloeit het een stuk beter.

Betreft de bubbeltjes in de lak. Een nieuw blok heeft hetzelfde resultaat met een zeer goed schoongemaakte kwast en ontvet hout. Ik merk dat als ik de lak iets verdun met terpetine de bubbeltjes kleiner worden... Ik ga het maar iets verdunnen en dan aflakken. Als het resultaat slecht is dan hard balen en volgende keer andere lak. Inmiddels heb ik 2.5 liter staan van deze lak.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
Dan kunt u, als die 2,5 liter in 1 blik zit, strak schilderwerk wel vergeten. Anti fisheye kunnen het siliconeneffect nog wat verder verminderen, maar het blijft tobben.
Ten aanzien van kwasten reinigen: dat is zeer milieubelastend. Goedkoop is in deze toevallig geen duurkoop. Proefondervindelijk blijken de synthetische kwasten van de budgetgrootwinkelier A****N die een paar euro kosten, zeer goed bruikbaar voor verwerking van terpentine verf. Deze kunnen verpakt in aluminiumfolie na de klus ook nog 2 a 3 dagen later gebruikt worden. Het is dus niet rendabel hier milieubelastende kwasten reiniger te gebruiken. Een volledig uitgeharde kwast is volgens regelgeving, net zoals een leeg verblik, geen chemisch afval en mag mee met het huisvuil.
 

Marc85

  • #13
Hoi Kees, ik denk echt dat het geen siliconen besmetting is. Het 1 liter blik dat nieuw is is vandaag dus binnen gekomen. Ik heb een beetje in een schoon plastic bekertje gedaan. Een kwast gepakt die niet met het oude 1.5 liter blik in aanraking is geweest en alleen in terpetine is gereinigd.

De nieuwe verf in het nieuwe bekertje heeft nog steeds korreltjes en na verdunning met terpetine zijn de korreltjes/bubbeltjes kleiner. Daarna in in dat bekertje een aantal pipetjes anti siliconen gedaan. Zelfde resultaat. Ik denk toch echt dat ik siliconen besmetting kan uitsluiten.

Maar wat is het dan wel. En hoe komt het dat ik veel zelfde soort problemen tegenkom met high gloss verf.

Kortom het nieuwe blik is niet vermengd met het oude blik en is ook niet besmet want er is geen kwast in geweest.

Vreemde zaak.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marc85

  • #14
Afgelopen week een testcase met het nieuwe blik en nieuwe kwasten uitgevoerd. Het lijkt erop dat met het nieuwe blik (niet direct uit het blik) en de nieuwe kwast de putjes/bubbeltjes enorm geminimaliseerd is.

Ik ga hopelijk komend weekend het kozijn aflakken en hoop dan het eindresultaat te mogen bewonderen. Ik verdenk een van de volgende zaken als probleemveroorzaker:

  1. Siliconenbesmetting in het oude 1.5 liter blik. En daarna ook mijn kwasten. Maar de Avis Silliconenverwijderaar heeft geen resultaat, ook niet bij een kleine hoeveelheid.
  2. Het blik met kwastenreiniger. Misschien dat het blik een residu/stofje heeft achtergelaten in de aggressieve kwastenreiniger. Ik heb hier het bekende merk Eco kwastenreiniger in gebruikt en de kwasten staan hier een aantal weken in. Wellicht kan dit niet en had ik ze droog moeten maken en bewaren.
  3. De vermenging van kwastenreiniger en terpetine met de verf. Met misschien wat waterdruppeltjes.

Ik hoop volgende week een mooi resultaat mede te kunnen delen. Al mijn oude kwasten en kwastenreiniger heb ik aan de kant gezet. Uit het 1 literblik neem ik samples in een verzetblik om te schilderen met nieuwe kwasten. De gebruikte kwasten maak ik schoon met terpetine of gooi ik weg.

Gr.

Marc
 

Utenos

  • #15
Al die siliconen verfsoorten zijn verschrikkelijk om te kwasten, net alsof je kit erop smeert, die vervolgens (half uur later) snel zakkers gaan vertonen, tenzij je het heel dun opzet, met een vaak niet zo geweldig eindresultaat. Oplossing is ze niet erop te kwasten, maar te rollen en dan natrekken met een zachte kwast indien sinaasappeleffect ongewenst is. Sigma S2U (zonder siliconen maar op PU-basis) en voor de wat donkerde kleuren neem je het beste Sigma S2U Allure (ook PU) laten zich veel gemakkelijker aanbrengen en ik betwijfel of deze minder lang meegaan dan de lastige siliconenvarianten van o.a. Sikkens.
 

robdeb

  • #16
Jij dacht: ik maak een account aan en spam een topic van meer dan een jaar oud?
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Mijn ervaring is ook dat de Sigma S2U Allure fijner smeert dan de Sikkens Rubbol XD High Gloss.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #18
Als we dan toch reclame maken: ik gebruik Capalac Trimaxx gloss. Daar heb ik de beste ervaring mee wat hoogglans lak beterft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu