Kozijnen barsten en muurankers binnen zetten uit?

Reaven

  • #1
Na meer dan een jaar hier topics lezen, toch maar eens een account gemaakt. Veel van de topics geleerd, maar 1 ding kom ik niet uit.

Ik heb een jaren dertig woning. Eén slaapkamer kozijn heb ik laten zitten, 2 andere zijn aan de buitenkant vernieuwd (aan de binnenkant zijn de latten/afwerking gebleven).

Nu heb ik 2 vragen.

Vraag 1: hoe krijg ik de barsten in het houtwerk goed en definitief weg? Het is al een heel oud kozijn. Zie de foto's. Beide bovenaanzicht (onderdorpel) onder het openslaande raamkozijn.

Dit houtwerk heb ik aan de buitenkant enkele maanden geleden geschilderd en onlangs aan de binnenkant. Het valt mij op dat 1 scheur nieuw is, sinds enkele weken. Een ander scheur had ik kaal gemaakt en met plamuur gevuld en deze kwam terug. Hoe kan het dat er ineens zo'n grote scheur in het hout komt en hoe kan ik dit definitief weg krijgen?





Vraag 2
Sinds we de woning hebben valt het op dat er in de kozijn hoeken aan de binnenkant er barsten zitten/ het behang ook loslaat. Ik weet niet meer of het erger word en/of overal al was. Is hier iets aan te doen? De buiten kozijnen zijn een half jaar geleden volledig vervangen, de binnenkant (aanzicht) is toen blijven zitten omdat ze anders bang waren dat al het stucwerk en behang kapot ging.


 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Verschillende materialen zullen op een verschillende manier uitzetten. Het oude kozijn was waarschijnlijk helemaal droog en deed niet zoveel meer.

Hoe is de afwatering en afdichting rond het nieuwe kozijn geregeld? Want ook hierdoor kan vocht in de constructie komen.

Het nieuwe kozijn is (onafhankelijk van de houtsoort) gevoeliger voor vocht en temperatuur. En dus ontstaat er spanning op het houtwerk. Als het geschroefd en gelijmd is aan de binnenafwerking zal deze meebewegen.

Het nieuwe kozijn zal niet met ankers zijn vastgezet, maar met schroeven vanuit de sponning. Als het metselwerk slecht en broos is, zal het dan ook gaan scheuren.

Blijven plamuren is geen optie als je niet het onderliggende probleem aanpakt.

- de binnenaftimmering zal er af moeten
- het metselwerk / stucwerk binnen moet hersteld worden.
- Afdichting / afwatering rond nieuwe kozijn moet gecontroleerd worden.

Heel eerlijk: Ik zou nog eens te rade gaan bij degene die het kozijn heeft geplaatst....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
In het algemeen: Scheuren tussen verschillende materialen en in hoeken zijn logisch en niet te voorkomen. Scheuren in hetzelfde vlak en hetzelfde materiaal duiden op een probleem.

De scheur op de aansluiting kozijn op muur is dus logisch. De scheur in de muur naast het kozijn niet. Is waarschijnlijk de latei.

Zou mooi zijn als je erachter kan komen wat voor latei er zit. Als het bv. een stalen latei is die aan het roesten is, kan deze beter vervangen worden.
 

Reaven

  • #4
Schrik niet, maar ik ben nog niet uit deze klus.
Gaat mij nu vooral even om de oudere kozijnen die barsten vertonen op de naden. Zeker met dit weer wordt het erger

Ik zag dat ik de Glaskit moet vervangen, ook wil ik de stopverf vervangen voor glaslatten.

Klopt het dat ik de oude naden moet uitkrabben, checken op houtrot en evt behandelen en weer kan vullen met 2k houtrotvuller? Valt mij op dat er zoveel barsten zijn en ik ben bang dat het komt van de werking van het hout (jaren 30, volgens mij nog originele kozijn). Kan de houtrotvullrr wel zoveel mee bewegen ? Meende dat ik dit al eerder had gedaan namelijk :-)

Zie ook onderstaande foto's

Binnen

Buiten:


Binnen
 

Marcn88

  • #5
Die scheuren in je oude kozijn ontstaan door krimp en uitzetting van t hout door warmte koude en ga je nooit voorkomen met oude kozijnen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Heb je niet per ongeluk een funderingsprobleem?
 

Reaven

  • #7
Er is vorige week een expert naar onze vloer wezen kijken dan was hij er wel achter gekomen neem ik aan.

Het huis is ook 2j geleden bouwkundig gekeurd . Is wel ingezakt destijds maar nu stabiel volgens de expert .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu