Kozijn maken op plek garagedeur

BobDylan

  • #1
Hallo allemaal,

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.
Ik wil een kozijn met openslaande deuren naar buiten maken in mijn garage waar nu een kanteldeur zit.
Een op maat gemaakt kozijn kost echter minimaal 2500 euro en dat vind ik veel te veel. Ik hoop met 1000 euro klaar te zijn, als ik het zelf doe en gebruik maak van tweedehands deuren van Marktplaats. Enige probleem is dat ik nog nooit een kozijn heb gemaakt :-)

Ik heb me enigszins ingelezen en weet nu iets over de profielen A, B en C, en dat moet op zich wel lukken om die zelf op maat te zagen en met deuvels te verbinden, maar omdat mijn situatie anders is dan een bestaand kozijn, kom ik niet goed uit de ophanging ervan. De zijmuren waar het kozijn tussen moet, zijn van (doorlopende) baksteen, dus zonder spouw.. Ik kom nergens voorbeelden tegen van zo'n situatie. Moet je bijvoorbeeld eerst latten tegen de zijmuren aanschroeven, als een soort stelkozijn ? Of bestaat er een andere manier om kozijnstijlen loodrecht (en tocht- en waterdicht) te bevestigen aan een muur?

Dan heb ik ook nog een probleem met de onderdorpel. Ik denk dat ik kies voor een DTS kunststof onderdorpel, vanwege de duurzaamheid.
Er is nu een betonnen rand van 20 cm breed op dezelfde hoogte als de oprit. Maar die rand loopt enigszins schuin af richting de oprit, zodat eventueel hemelwater niet de garage instroomt. Dient de onderdorpel van het kozijn nu te rusten op die betonnen strook, of is dat juist helemaal niet de bedoeling en dient het gehele kozijn juist alleen aan de zijkanten opgehangen te worden? Dit lijkt mij de stevigheid niet ten goede komen. Maar ik kan dus nergens vinden hoe het dan wel zou moeten.
Ik weet ook niet goed hoe ik dan moet omgaan met de schuinte van die rand en of dit eerst op een of andere manier recht moet maken.
Ieder advies is welkom!
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat duur is en wat goedkoop is wil ik in het midden laten.

Wat ik wel weet is dat het maken van een groot dubbeldeurs kozijn behoorlijk complex is, en zeker meer werk is dan het enkel in elkaar schroeven van een paar profielen.

Wat betreft de montage: Je zult of een spouw moeten maken, of het kozijn "achter de dag" moeten monteren om koudebruggen te voorkomen. Idem bij de onderdorpel.

Monteren kan met een spouwlat of stelkozijn, en is mede afhankelijk van wat je hierboven kiest.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BobDylan

  • #3
Dank voor je antwoord. Die hele garage is 1 grote koudebrug volgens mij :) Het is er nu 8 graden, met deze vorst, dus dat valt me nog best mee.
Het hoeft ook geen 20 graden te worden in die ruimte. Ik wil de garage gaan gebruiken als werkplaats. Het zal allicht beter worden met een kozijn dan nu met een valdeur met kieren van een paar centimeter, schat ik zo in. Misschien ga ik ooit nog infrarood vloerverwarming onder het laminaat leggen.

Op welke manier zou de koudebrug bij de onderdorpel voorkomen kunnen worden? Ik zie het niet zo zitten om die betonnen strook op een of andere manier kapot te maken. Dat is gewoon een onderdeel van de fundering volgens mij.

Ik begrijp ook niet zo goed hoe zo'n A-profiel nu eigenlijk moet aansluiten op een stelkozijn. Een stelkozijn is niets minder dan een brede lat die tegen die muur geschroefd is?
Als ik deze site bekijk, ziet het kozijnprofiel er anders uit dan bij de bouwmarkt verkrijgbaar is.
https://www.toeleveringonline.nl/inspiratie/wat-is-een-stelkozijn-en-wat-zijn-de-voordelen/
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu