Kozijn geverf, witte spikkels

Anoniem2021

  • #1
Hallo,

Ik heb mijn kozijn voor geverfd en ik heb allemaal witte spikkels. Zie foto onder. Dit is de 2e laag, na de 1e laag was er vrijwel niets te zien. Vandaag rond 10:00u geverfd (was denk ik 19gr) net rond 18:00 zag ik dit, kozijn staat vanaf 15:00u in de zon, was wel warm vandaag, net 25 graden.. 1e keer ontvet met ammoniak, toen geschuurd en weer schoongemaakf. 1e lak, zag er goed uit. Vanochtend weer beetje ammoniak en toen geschuurd en schoon gemaakt. Toen 2e lak, direct na lakken zag het er goed uit. Waar kan dit aan liggen? Echt alles zit onder.. Kan dit ermee door en is het niet schadelijk? (Alleen optisch dan..)

Foto onder, zijn allemaal spikkels/bultjes. Dus geen blaasjes of iets anders..



 

Robbie's

  • #2
Vreemd. Lijken wel siliconen sporen. 5 uur na verven zal (terpentine gebaseerde?-) verf toch al aardig drogen. Verf goed gemengd? Zelfde type verf gebruikt? Nieuwe verf of oude verf, hoe oud?
 

Anoniem2021

  • #3
Hallo,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik moet toegeven: ik heb niet al teveel geroerd en de verf (3 kwart nog vol) is ongeveer 11 maanden oud. Maakt dat heel veel uit?

Verf is inderdaad op terpentinebasis.

Ik heb laatst mijn schuurpost geverfd met andere verf (ook net nieuw), die ziet er goed uit. Alleen had ik die heel goed doorgeroerd èn het was niet zo warm als vandaag..

Wat zou het zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk een combinatie van factoren: oude(re) verf, niet goed geroerd, misschien stukjes vel erin meegeroerd, veel warmte en vooral het opnieuw schoonmaken met ammonia.

Heb je na de 2e keer ontvetten met ammonia de boel wel schoongespoeld? Waarom ontvet je eigenlijk een 2e keer?

Als ik zelf schilder, doe ik na de eerste verflaag het volgende:
- nat opschuren mt watervast schuurpapier, dus zonder ontvetter.
- indien het lang geleden was dat ik de eerste laag gelegd had, doe ik dat opschuren met water met een miniem beetje (biologische) ontvetter erin.
- indien ik ontvetter gebruikt heb, spoel ik altijd even na met een spons met schoon water. Daatoe heb ik een tweede emmer erbij staan, kan ik meteen na ontvetten afspoelen.

Ontvetten doe ik al jaren niet meer met ammonia: biologische ontvetter voor schilderwerkzaamheden is veel beter, ook beter voor je handen en het inademen.
 

Anoniem2021

  • #5
Bedankt Kees. Ik denk dat je gelijk hebt, 2e keer ontvetten hoeft dus niet? En als ik wel doe, moet ik het goed naspoelen.

Nu een belangrijke vraag: er zitten 2 lagen op, waarvan de 1e laag dus nog best aardig is (hier zaten geen spikkels op etc.). Het zit er ook goed dik op. Kan ik het zo laten zitten? Het ziet er, van dichtbij, niet mooi uit - van ver af wel. Maar mij gaat het om de kwaliteit, wil zeggen: dekt dit zo evengoed als dat het zo doen als ik 'goed' had geschilderd? (Wil geen houtrot en wil hier nog een tijd lang wonen..)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kan ik vanaf zo'n foto niet beoordelen. Voorzover ik zoiets sowieso al zou kunnen beoordelen want ik ben ook maar een amateur op schildergebied.

Maar zelf zou ik het opschuren tot de oneffenheden eruit zijn (nat watervast schuurpapier korrel 400 of zelfs 800).

En dan nog een keer aflakken met de juiste verf. En niet in de felle zon, dat werkt meestal niet goed. Met een beetje pech heb je dan zo blaasjes in de verf. Bij wit iets minder erg dan bij gekleurd, maar toch.

Oplossing bij dit weer is 's avonds schuren, 's morgens vroeg opstaan, een schone droge lap eroverheen om de dauw eraf te halen, even wachten dat het helemaal opdroogt en dan aflakken. Dan is de verf meestal droog voor de zon invloed heeft (afhankelijk op welke kant het schilderwerk zich bevindt).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu