Koudebrug balken bij isolatie binnenmuur op te lossen?

Hallo,

Als er al een topic over is ontvang ik graag de link, heb gezocht maar kan geen oplossing vinden. Wij zijn een huis aan het renoveren van voor 1900, de voorgevel is een steensmuur en wij willen deze van binnenuit isoleren met pir platen van 6 cm dik, buitenaf is niet mogelijk. De balken van de 2e verdieping liggen in de steensmuur, dit balkenplafond wordt gerenoveerd en blijft dus in zicht, zie foto 1. Als we de binnenmuur tot aan de bovenvloer isoleren, dus tussen de balken door verwacht ik dat er een koudebrug ontstaat bij de balken en rondom de kozijnen. Is dit zo, denk het wel, en wat kan er aan gedaan worden? Volstaat bij de kozijnen het vervangen van de betimmering door dunnere iso plaatjes van ca 2 cm dik? Meer ruimte is er niet. Stel dat er een muur haaks op de muur had gestaan dan lees ik dat deze tot 1-1,5 mtr naar binnen geïsoleerd moet worden om de koudebrug op te vangen, kan dat eventueel met plafond ook? Wel minder mooie optie maar kans op rottende balken zitten we ook niet op te wachten. De vloerplanken zelf zagen we rondom uit gelijk aan de dikte van de isolatieplaat zodat we deze door kunnen trekken tot aan het hellende dak zolder, zie foto 2. Er zat wat vocht in de muren maar dat is waarschijnlijk veroorzaakt doordat er nauwelijks gestookt is, geen ventilatie aanwezig was en er met plastic bubbelfolie geïsoleerd was. Dat is nu een week weg en de muren zijn nu droog.

117308_20170611_105424104_iOS_1.jpg


117308_20170611_105409875_iOS_2.jpg
 
Complete dragende wand voor de oude buitenmuur zetten die de balken van de verdieping draagt en dan de balken ontkoppelen van buitenmuur dmv 10 cm afzagen
 
Een nieuwe dragende wand is inderdaad een prima oplossing. Er zijn monumenten aan de binnenkant geisoleerd waarbij ze het probleem van de balkkoppen hebben opgelost, maar dat wordt helaas nooit uitgebreid beschreven op internet. Er is dan altijd een bouwfysisch adviseur bij betrokken.

Ik adviseer je meteen te isoleren naar nieuwbouwniveau. Dat is voor de wanden een Rc van 4.5. Denk ook aan de ventilatie.
 
De balken zijn nu nog goed ondanks de koudebrug die er nu ook is.
Ik zou er eens over nadenken of een dampdichte folie onder de isolatie en balken niet goed genoeg is.
Laat er een bouwkundige naar kijken voor de zekerheid.
 
Meestal bij isoleren van zulke oude muren is een nieuwe dragende binnenmuur met isolatie en de balken inkorten de makkelijkste/ snelste oplossing. Ook over langere tijd als de balken beginnen te rotten kunt u er naderhand nooit meer bij. Ik zou dit dus koste wat kost proberen te voorkomen. Een nieuwe wand zou u toch moeten zetten na isoleren. Dus beter meteen goed aanpakken en u hebt een mooie sterke stabiele muur, waar je ook nog is gewoon wat aan kunt hangen, ipv die gipswandjes :mrgreen:

tekst iets leesbaarder gemaakt - mod
 
IJkenhout schreef:
Er zijn monumenten aan de binnenkant geisoleerd waarbij ze het probleem van de balkkoppen hebben opgelost, maar dat wordt helaas nooit uitgebreid beschreven op internet.

Er worden dan verwarmingselementen aangebracht rondom de balkkoppen.

zodat het dauwpunt wordt verplaatst naar buiten
 
De koudebruggen warm stoken.... goed voor het milieu! Je hebt meestal keuze tussen ontkoppelen (dus nieuwe draagconstructie maken) of de draagconstructie deels inpakken met dampdichte isolatie. Dat houdt dan dus ook in dat de isolatie tot wel een meter om de balk zit welke in het zicht komt.
 
Het is inderdaad beter voor het milieu om plaatselijk rondom de balkkoppen te verwarmen dan de muur ongeïsoleerd te laten ja.

De verbinding tussen de balken en het metselwerk kan je vaak niet zomaar overal ontkoppelen in verband met de sterkte van de muur en monumentenzorg staat ook niet toe dat je balken doorzaagt als deze monumentaal zijn.

Met een dampscherm valt dit probleem alleen theoretische op te lossen in de praktijk kan je dan beter de koppen gelijk door epoxy vervangen
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu