Koude kinderkamer

Groovytiggr

 • #1
Goede dag,

We hebben een kinderslaapkamer boven een (geisoleerde) garage. We merken echter dat deze kamer toch wat koud is gedurende de nacht.

Er hangt een radiator maar deze staat doorgaans niet aan in de nacht (thermostat hangt beneden).

Ik heb de naden en kieren dicht gezet met pur en bij de knieschotten zilveren ondervloer gebruikt. Daaroverheen ligt tapijt.

Dit heft al wel wat geholpen.
In de kamer zelf ligt laminaat deze heb ik zelf 1,5 jaar geleden gelegd op een rubberen ondervloer voor geluid isolatie. Deze zijn niet aan elkaar vast getaped omdat we nog niet wisten hoe koud het op deze kamer kon worden.

We maken nu gebruik van een extra electrisch, oliegevuld radiatortje, dit helpt wel maar is niet ideal (niet mooi, duur in gebruik, temp niet goed in te stellen, gevaarlijk?).

Ik heb al wat gelezen over vloerisolatie met drukvaste platen ed op het forum.
Wij hebben echter ook de optie om er vanuit de onderliggende garage wat aan te doen.

Wat kan ik nu het beste doen:
- Het laminaat eruit en toch nog een folie onder de rubberondervloer te leggen (of platen)?
- Vanuit de garage iets doen (wat niet te lelijk is graag :) )
- toch een radiator gebruiken
- anders??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Als je wilt bijverwarmen, kan je wellicht beter een elektrische deken nemen. Zo klein en lokaal mogelijk verwarmen dus.

Maar eigenlijk is het probleem denk ik dat het te weinig geisoleerd is. Zeker zo'n opbouw heeft veel verliesoppervlak.
Betere isolatie (en kierdichting) zou je eens kunnen onderzoeken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Aan de onderzijde van de vloer isoleren. Dus in de garage. Er zijn platen in de handel die aan een zijde zijn afgewerkt. Er is een schuim met een gipsplaat aan een kant.
Zijn de overige wanden wel geisoleerd.
 

Dott

 • #4
Ja de overige wanden zijn wel geïsoleerd. Is een woning uit 2008 en is ook als dusdanig geïsoleerd. De garage is een stukje groter dan de opbouw (2x zo groot). Voor het esthetische zou ik de isolatie tegen het plafond van de garage dus helemaal moeten doortrekken. Zou dat ook voor de functionaliteit moeten?

De electrische deken vind ik persoonlijk wat eng. Je hoort er wel eens vervelende verhalen over. De kleine is nog zo klein dat die niet zelf uit bed kan.
 

SvHalm

 • #5
Woning uit 2008....

Heeft je woning mechanische ventilatie en heeft de garage toevallig een eigen unit.
Hoe warm is het in de garage?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Heeft een deel van de garage een platdak? Dat deel kan je niet zomaar isoleren. De meest betrouwbare methode is de isolatie aan de koude kant van de constructie aan te brengen.
 

Dott

 • #7
Inderdaad. De opbouw (kamer) is maar op een deel vd garage. De rest is plat dak. De opbouw heeft een punt dak.

Er is mechanische ventilatie aanwezig. Deze is gebaseerd op een warmteluchtpomp (vorig jaar geplaatst) en staat op zolder.
De opbouw zelf heeft geen afzuiging en de garage ook niet.

Het is niet bijster warm in de garage. De deur zelf geeft ook ietwat tocht. Er zijn wel radiatoren in de garage aanwezig maar die staan eigenlijk altijd uit. We zijn daar nooit lang en het is een redelijke oppervlakte (+/-68m2).
 

Veronika

 • #8
Hoe koud wordt het er, weet je dat?

Een "beetje" kou hoeft voor een klein slapend kind natuurlijk niet erg te zijn. Zolang er niet gespeeld hoeft te worden.

Een fijne dubbele katoenen en/of wollen slaapzak met lange mouwen (geen synthetische toestanden) doet wonderen, ik weet wel een adresje evt.

Om nog even een andere reactie te geven.
 

SvHalm

 • #9
Ventilatie gekoppeld aan een warmtepomp heb ik geen verstand van en een garage van 68m2 is meer een garage in de bedrijfsmatige zin des woords voor mijn begrippen :mrgreen:

Ik vroeg het omdat de garage van onze woning (18m2) voorzien is van een aparte luchtbehandelingskast met continu afzuiging. Omdat deze in de winter alleen koude lucht naar binnentrok en 's zomers alleen warme heb ik die unit afgekoppeld. Ook bij ons de kinderkamer boven de garage en het heeft het klimaat in zowel garage als kinderkamer aanzienlijk verbeterd.

Frisse lucht komt er genoeg in de garage door de ventilatieopeningen in de deur. Van de vier heb ik er zelfs 3 dichtgetaped omdat het anders nog te koud werd. Nu 's winters rond de 13 graden in de garage en 's zomers hooguit 22 graden als de mussen uit de dakgoot vallen.

De garage is niet verwarmd maar de toevoer- en retourleiding van de cv verdeler op de b.g.g. loopt wel door de garagevloer en dat heeft ook een positieve invloed. Een beetje vloerverwarming.

Voor de rest is de garage zéér goed geïsoleerd op de garagedeur na.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Tja, dan kom je erachter dat een woning uit 2008 eigenlijk helemaal niet zo goed geisoleerd is. Wat ik al zei, zo'n opbouw heeft een enorm verliesoppervlak. Zeker met een (beton?)vloer die doorloopt naar buiten.

Misschien niet het antwoord wat je wil horen, maar wellicht is het beter/mogelijk om deze kamer niet als kinderkamer te gebruiken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
2008 Is dit een woning van een project ontwikkelaar of zelfbouw? Nederland of Belgie?
 

Neesje

Specialist Verwarming
 • #12
Misschien komt dit belerend over maar ik ben verbijsterd over het feit dat mensen het tegenwoordig overal warm willen hebben.
Ik heb als kind op een zolder geslapen in een hele oude woning, ben zelf van 1961 en wij hadden alleen een oliekachel in de woonkamer.
Dekens op het bed en pyama aan, zo bouw je ook weerstand op en wordt geen kasplantje.
Mijn kinderen die nu 22 en 25 zijn hebben ook nooit de verwarming op hun kamer aangehad als ze naar bed gingen, ze kregen als ukkie zo'n slaapzak aan en een dekbed over hun heen.
Als ze gingen spelen of leren op hun kamer werd de verwarming wel even aangezet maar dan valt of staat ook alles met de warmtevraag van de kamerthermostaat.
Ik ben er groot en sterk mee geworden en menigeen met mij dus waarom zou een koude slaapkamer niet kunnen vraag ik me dan af.
Ik ben nu 55 en heb nooit de radiator aan op de slaapkamer en zomer en winter het raam open als ik ga slapen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #13
Folieverwarming onder het laminaat of infrarood verwarmingspanelen tegen het plafond.
 

Dott

 • #14
Bedankt voor het mee denken allemaal.
De kleine ligt uiteraard al in een dikkere slaapzak en de mouwen hebben we ook maar dan krijgt ze dr duimpje bijna niet meer in dr mond. Korte armpjes :) .

Tja de garage is vrij groot inderdaad. Het extra dicht zetten van de tocht kanalen kan inderdaad helpen. Vanochtend gemeten in de garage en daar was het 14 graden. Buiten was het (volgens de apple app) 2 graden. De betrouwbaarheid hiervan betwijfel ik.
Ik heb toen niet nog een meting in de kamer kunnen doen omdat ze nog sliep.

Ik heb inderdaad wel het idee dat de betonvloer doorloopt dit helpt de kou natuurlijk verder geleiden. Had ik nog niet aan gedacht.

Een andere kamer hadden we wellicht wel gebruikt als we dit wisten van te voren (maar dan hadden we ook wellicht betere vloer isolatie aangebracht). Andere kamers zijn al in gebruik en veel kleiner.

Woning is in NL en zelfbouw.

Met alle respect, het vroeger verhaal vind ik altijd een beetje lachwekkend :wink: . Tuurlijk was het zo en ben je er niet dood van gegaan. Maar ik denk niet dat jullie ook nog een paard en wagen hebben staan omdat voor je voorouders het ook prima werkte.
Het is niet dat wij actief boven stoken maar we merken dat die kamer echt een stuk kouder is dan de andere.
Toch bedankt voor je bijdrage :)

Maar ik vrees dat de folie onder het laminaat en of de extra verwarming paneel zoals hierboven ook gemeld toch de beste keuzes zijn.

Allen: bedankt voor het mee denken

@ Neesje, ik las dat de ideale temperatuur van een kinderkamer 18 graden was met een marge van 2 graden.
 

SvHalm

 • #15
@Dott,

Koop bij een niet nader te noemen zaak een pyrometer voor ~29 EUR en meet de waarden in de kamer op verschillende plekken. Voor dat bedrag heb je best wel een aardige.

Dat maakt veel meer inzichtelijk over waar de warmte verloren gaat. Dat (volgens mij nog lang geen) uurtje dat je er voor moet werken om dat bedrag te verdienen ge je méér dan dubbel en dwars terugkrijgen door het inzicht wat je er mee opbouwt.
 

Dott

 • #16
Kijk, nog een goed idee. Bedank ik ga hiermee aan de slag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu