"koude brug" in kruipruimte

Jantje Dropveter

  • #1
Recent is een huisgenoot bijna door een verrotte vloer gezakt. We hebben begrepen dat de vloer te vochtig is geworden door condensatie van water dat de kruipruimte inloopt na regenval. Dit water zou dan weer verdampen doordat er verwarmingsbuizen door de kruipruimte lopen.

Het hier over hebbende bij de snackbar heeft een vreemdeling mij uitgelegd dat dit een "koude brug" zou heten, en dat dit (deels) zou kunnen worden opgelost door de verwarmingsbuizen te isoleren. Helaas was deze vreemdeling niet heel duidelijk en was hij ook vrij snel vertrokken.

Mijn eigen onderzoek wijst uit dat het begrip "koude brug" een heel stuk breder is. Ik kan over deze specifieke situatie weinig vinden.

Zou het beter isoleren van de verwarmingsbuizen inderdaad dit probleem kunnen verhelpen/verminderen, en is er verder nog iets aan te doen?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het isoleren van verwarmingsbuizen in de kruipruimte is sowieso een goed idee; het is immers niet de bedoeling de kruipruimte te verwarmen maar de leefruimtes.
Verder is bij een houten vloer ventilatie van de kruipruimte extra belangrijk.
Ik zou het het binnen lopen van water ook aanpakken. Liefst vanaf de buitenkant.
Op basis van je gegevens kan ik er verder niet zoveel over zeggen. Is er iets van isolatie aanwezig? Slecht aangebrachte isolatie kan ook een oorzaak van een rotte houten vloer zijn.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Dat heeft niets met een koudebrug te maken. Wel met (een combinatie van veel vocht en) weinig ventilatie. Als de vloer aan de onderzijde geisoleerd is, zou er ook een damprem moeten zijn.

De schade aan de vloer is onomkeerbaar, dus daar moet eea vervangen worden.

Verwarmingsbuizen isoleer je omdat je niet voor de muizen wilt gaan stoken.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
13

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu