Koud platdak isoleren van buitenaf

NulVijfNul

  • #1
Goedemorgen allen,

Na al veel nuttige tips op dit forum te hebben gevonden, waarvoor dank, heb ik nu een situatie/plan waar ik geen specifieke informatie over kan vinden. Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen. Momenteel ben ik bezig met het renoveren van de zolder van ons jaren 30 huis. Een onderdeel hiervan is de wens om een deel van het schuine dak open te breken voor het creëren van een dakterras.

Dit betekent dat een deel van de huidige zoldervloer dan buiten komt te liggen als platdak. Dit is een houten balken constructie en deze moet uiteraard voorzien worden van isolatie. Ik ben bekend met de verschillende mogelijkheden voor het isoleren van een platdak, alleen in verband met beperkte hoogte voor het deurkozijn, is er helaas geen ruimte voor warm dak isolatie bovenop de constructie. Dit zou dus tussen de balken moeten als koud dak. Hierover is veel informatie te vinden, maar daarbij wordt altijd uitgegaan van van binnenuit (onder) isoleren en dus dat de klimaatfolie onder de draagbalken door loopt. Dit is in mijn situatie niet het geval, aangezien ik het op riet gestucte plafond in de kamer eronder niet wil verwijderen.

Mijn vraag is daarom of het mogelijk is om klimaatfolie van bovenaf over en langs de zijkanten van balken te bevestigen en vervolgens de isolatie (steenwol of ecologisch materiaal) daar op, tussen de balken te plaatsen. Of levert dit vochtproblemen in de constructie? En als het mogelijk is, is er dan ook nog een dampopen folie over het isolatiemateriaal nodig? Voordat de dakbedekking van bijvoorbeeld spano en bitumen er overheen gaat.

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je wilt dus een loggia (in de vorm van een inpandig balkon) maken?

Energetisch is een inpandig balkon een gedrocht, want je creëert veel meer verliesoppervlak.

Bij zo'n ingrijpende verbouwing hoort ook een goede bouwfysische berekening. In ieder geval hoort er een damprem aan de warme zijde. In geen geval mag er warme, vochtige lucht in de constructie komen. Dus het plafond eronder zal eruit moeten.
 

NulVijfNul

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie! Hieronder een impressie van ons plan. Het is denk ik geen echte loggia, maar zorgt inderdaad wel voor extra verliesoppervlak. Dit vinden wij qua comfort echter geen probleem, omdat het huis tot nu toe op HR++glas na, totaal niet geïsoleerd is. Het zijn dubbelsteens muren zonder spouw en het dakbeschot is nog niet voorzien van isolatie. We gaan er in de nieuwe situatie qua comfort dus sowieso op vooruit, maar het moet uiteraard wel constructief in orde zijn.

469657b549a7dbee1cd78404513d366b4ae4ef55.jpg


Gezien je opmerking over het koud isoleren en het feit dat we het originele plafond in de kamer eronder willen behouden, valt die optie wat mij betreft af.

Aangezien ik na wat puzzelen wel wat ruimte heb om de balkonvloer op te hogen, is denk ik de beste/veiligste optie om wel gewoon warm te isoleren. Ik heb dan ruimte voor waarschijnlijk 70mm PIR. Dus dan is m'n bedoeling van beneden naar boven: draagbalken, spanoplaat (met afschot), klimaatfolie, PIR, EPDM.

Is het dan wel mogelijk om toch nog steenwol tussen de balken te plaatsen, wat dan de warme zijde is, ten behoeve van geluidsisolatie? Aangezien PIR daar niet echt voor volstaat. Nogmaals dank!

IMG_20210531_163207.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Klimaatfolie heeft op die plek geen functie. Bij plaatsen van steenwol onder PIR loop je bovendien weer tegen hetzelfde probleem aan, namelijk dat er klimaatfolie onder hoort.

Hoe ga je de zijwanden buiten behandelen/isoleren? Ik neem aan dat het de scheidingsmuren zijn met de buren, en die krijgen door jouw plannen er zo een enorme koudebrug bij. Ik zou mijn geld ergens anders in steken (bijvoorbeeld fatsoenlijke isolatie), maar iedereen is gelukkig vrij in zijn eigen keuzes.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik maak vast een opmerking over de balustrade. Bedenkt alvast of je deze aan de buitenkant van de dakrand kan maken. Op het horizontale vlak daar is voor de dakbedekking een hoop gepruts.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Informeer eerst eens bij de gemeente of dit toegestaan is / wat voor soort vergunning je nodig hebt. Buren zijn niet altijd blij met dit soort inkijk in hun tuin / huis.
 

MvanV

  • #7
Dit valt niet onder een van de vrijstellingen dus dit vergt sowieso een bouwvergunning en uit de in te dienen stukken moet dan de sterkte en de isolatiegraad voor bestaande bouw blijken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu