Koud dak isoleren garage - luchtspouw

Wouterc95

  • #1
Hallo klussers,

ik wil graag mijn garage isoleren om daar vervolgens een gang in te maken waar we altijd door naar binnen gaan.dit wil ik vanuit de binnenkant doen , omdat het via de buitenkant niet kan



heb veel verschillende verhalen gelezen en gehoord. Maar wat is nu juist?

het gaat om een balken constructie van 7x17 cm
Met daarna een dakbeschot boven met een dampdicht dakleer erop

Ik dacht zelf om tussen deze balken te isoleren met glas wol/rockwol met een rd van 3,6.
En daarna een dampdichte folie te plaatsen en deze overal dicht te tapen. En daarna af te werken met gipsplaat.

moet ik dan een luchtspouw creëren tussen het dakbeschot en de isolatie of juist de isolatie gelijk tegen het dakbeschot aan?

er zijn zoveel meningen maar wat is nu juist?

ben namelijk heel voorzichtig met condens ect.

Groetjes,
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
PIR/PUR met alu.cachering werkt over het algemeen gemakkelijker om het dampdichter te maken. Bij wol maak de dempremmende folie op de balklaag, daarna de raggels van voldoende dikte.
Een ruimte of spouw maken geeft geen voor-of nadeel. Die ruimte moet wel afgesloten zijn zodat de lucht in die ruimte niet kan gaan bewegen.
 

Wouterc95

  • #3
Dus als ik het goed begrijp moet ik zorgen dat het volledig lucht dicht is. Dus geen ventilatie?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Een plat dak moet je niet volledig dicht maken. Anders begint het hout op termijn te rotten. Er is speciale klimaatfolie die afhankelijk van de de luchtvochtigheid waterdamp meer of minder doorlaat. Deze folie zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen bij hogere temperaturen en wordt tegengehouden als er kans is op condensvorming.
 

Wouterc95

  • #5
Dus als ik het goed begrijp moet ik, mijn isolatiemateriaal direct op het dakbeschot aanbrengen? En daarna Met de klimaatfolie volledig dicht maken Op de balken?

welke rd waarde is verstandig om te nemen? Om een plat dak te isoleren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een geventileerde luchtspouw heeft wel de voorkeur. De ventilatie is soms wat lastig te maken. Daarom kiest men vaak zonder deze. Bij ventilatie boven de isolatie kies je voor een luchtdichte isolatie (of een dampopen folie aan die kant).

Kies je voor geen ventilatie boven de isolatie, dan moet de isolatie meteen tegen het dakbeschot. Eronder komt dan een dapremmende folie. Bij voorkeur een klimaatfolie. Alle naden en aansluitingen moeten goed afgetapet worden, inclusief alle gaten voor leidingwerk / centraaldozen enz.

Je kiest het beste voor een Rc van 6. Dat is tegenwoordig de minimum nieuwbouwnorm.

Leestip
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Bij gebruik van klimaatfolie wordt geadviseerd het isolatiemateriaal zo dicht mogelijk tegen het hout te plaatsen om een ruimte voor condensvorming te voorkomen.

Een dak gaat in de praktijk de meeste warmte uit omdat die zich daar ophoopt, dus wees niet zuinig met issolatiemateriaal. Ik zou zelf die hele beschikbare 17 centimeter vullen. Dan kom je bij steenwol op een Rd van ongeveer 4,8.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Een Rd van 4.8 is tegenwoordig dus juist wel heel zuinig te noemen :denk:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
TS stelde zelf glas/steenwol voor. Vandaar deze Rd waarde wat het maximum is bij deze balkhoogte. Andere isolatiematerialen kunnen uiteraard betere resultaten geven. Wat zinvol is hangt ook af van het stookgedrag in de ruimte. Het gaat hier om een garage en een gang om door naar binnen te lopen, niet om een leefruimte.
 

Wouterc95

  • #10
Als ik steenwol/glaswol gebruik, van 8cm dik van een rd van 3,6 en dit 2 lagen over elkaar doe? Betekend dit dan dat ik een rd van 7,2 krijg of werkt dit niet zo?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Ja, bij verdubbeling van de dikte verdubbelt ook de Rd waarde. Alleen hebben steen- en glaswol van 8 cm volgens mij een lagere Rd waarde dan 3,6. Tussen de 2 en 2,5 zeg ik zo uit mijn hoofd.
 

Wouterc95

  • #12
Wil graag een klimaatfolie toepassen, geeft mij een beter gevoel zodat ik zeker weet dat t goed dicht is vannuit binnen. Welke isolatie zou ik dan pakken om de r waarde van 6 a 7 te halen?
 

Wouterc95

  • #13
@eikehout
Heb trouwens nog een vraag, de ene muur is de zelfde als de woonkamer, deze is al vannuit die kant geisoleerd, wilde deze dus niet weer isoleren de andere muur moet ik nog maken,
Welke r waarde en isolatie zou je aanbevelen?
En kan dit via Een van deze manieren(zie hieronder) of is dit niet zo nodig? Omdat dit echt om een buiten muur gaat

0700EC6C-2576-4556-A487-F2845377D443.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Geen ventilatie. Ventileren is ergens bewust lucht in en lucht uit.
Je moet de constructie dusdanig in elkaar zetten dat de gang van een warmtestroom, van warm naar koud, bewust wordt geregeld of beinvloed.
Het blijkt in de praktijk dat het volledig aanbrengen van dampremmende laag heel lastig is en wordt daarom bewust onbewust net iets te weinig aandacht aanbesteed. Vooral bij de aansluiting muur/dakvloer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Bij glaswol heb je zo'n 21 cm nodig voor een normaal dak.

De muur naar de woning toe hoeft niet geisoleerd te worden. De andere kant / buitenmuur adviseer ik een Rc van 4.5, dat is pakweg 15 cm glaswol.

Vergeet de ventilatie van de ruimte niet :idea:
 

Wouterc95

  • #16
Je bedoelt hier de ventilatie van de muur of van de ruimte?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17

Wouterc95

  • #18
En hoe zou jij deze ruimte ventileren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Bij voorkeur op dezelfde manier als het huis nu al is geventileerd. Meestal aanvoer via ventilatieroosters en afvoer (via spleet onder de deur) mechanisch in het toilet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu