Kosten aanpassing electra (huurwoning)

Remmco87

  • #1
Mijn moeder is pas verhuisd naar een leuke woning, alleen voor de apparatuur die er moet gaan draaien is de electra m.i. nog niet helemaal op orde.

Ik zie een meterkast met slechts 4! groepen.


Ik neem aan dat een van deze groepen voor de wasmachine is, waarvan de aansluiting nu in de kelder gerealiseerd is maar welke verplaatst dient te worden naar de keuken. Daar zit al een afgedekte opening voor een perilex aansluiting en deze moet dan ook werkend gemaakt worden voor een inductie kookplaat.
Tevens komt er een combimagnetron met maximaal vermogen van als ik me niet vergis 2600 Watt (eigen groep?), een vaatwasser en een wasdroger in een kamer boven (moeten allemaal een eigen groep krijgen als ik het goed gelezen heb).

Nu vraag ik me af wat voor kostenplaatje aan zoiets zou kunnen zitten. Aangezien het een huurwoning is, zou de bouwvereniging mogelijk (een deel van) deze kosten moeten betalen? Ik begrijp dat sommige zaken misschien als "luxe" gezien worden, maar deze installatie is wel erg beperkt voor hetgeen men anno 2017 aan apparatuur meestal in huis heeft als je het mij vraagt. Iemand met soortgelijke ervaringen?



Op een ander forum stelde ik ook deze vraag en daar kreeg ik verschillende antwoorden. Namelijk dat verhuurder niet aansprakelijk zou zijn omdat de groepenkast voldoende modern is. Maar ook weer dat verhuurder mogelijk aanpassingen doet tegen huurverhoging.

Na het weekend willen we hiervoor even bellen maar graag wil ik van de experts hier alvast wat advies omtrent rechten en plichten in het geval van een huurwoning en het voldoen aan NEN1010. :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het uitbreiden van de elektrische installatie betekent niet alleen uitbreiding van de groepenkast. Er komt veel meer bij kijken want er zullen ook allerlei leidingen bijgetrokken moeten worden.

Wat dat gaat kosten is niet van afstand te bepalen en dat wordt hier ook helemaal niet gedaan. Ook geen grove schatting. Zie de forumregels.

De enige manier om prijzen te weten te komen is het laten maken van offerte(s).

In het geval van huur zou je toch als eerste met de verhuurder moeten praten (en probeer dat vriendelijk te doen, daar bereik je het meeste mee). Wat de regels op dat gebied zijn weet ik niet exact, maar volgens mij voldoet de elektra in een woning aan de regels, indien die elektra gemaakt is volgens de NEN1010 die bestond op het moment dat de woning gebouwd werd.

Er bestaat dus een goede kans dat je als huurder uitbreidingen zelf zal moeten betalen. En dat je daar weinig tegen kunt ondernemen.

Dat eventuele verbeteringen tot gevolg hebben dat de huurprijs stijgt lijkt me op zich niet zo raar.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Kees schreef:
Er bestaat dus een goede kans dat je als huurder uitbreidingen zelf zal moeten betalen. En dat je daar weinig tegen kunt ondernemen.

Dat eventuele verbeteringen tot gevolg hebben dat de huurprijs stijgt lijkt me op zich niet zo raar.
Wel natuurlijk als je de verbeteringen zelf hebt moeten betalen en dat dan de huur ook nog eens gaat stijgen.

Maar informeren bij de verhuurder kan meestal geen kwaad en maakt alles wel veel duidelijker.
Soms zijn er ook al wel renovatieplannen beschikbaar en kun je daar soms versneld op meeliften.

suc6

Gerrit
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vier groepen is nog best redelijk in de meeste sociale huurwoningen zitten er minder.

eerst contact opnemen met de huisbaas.
meestal mag je dit soort zaken niet wijzigen zonder toestemming.
En ze zullen zeker willen dat het door een professioneel gebeurd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
In 9 van de 10 gevallen moet je de aanpassing zelf betalen of het geeft huurverhoging.

Moet iig een hoofdschakelaar in en een aardlekautomaat extra. Paar groepen en bijbehorende installatiewerk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu