Kortsluiting Indesit W401 WF

Wasmandje

  • #1
Mijn Indesit w401 WF gaf een kortsluiting op het moment dat 'ie moest gaan centrifugeren. Dit is verholpen door een "mannetje".

Toen bleef 'ie onbeperkt water laden. Het mannetje heeft de waterhoogte regelaar vervangen voor een tweede hands.

Nu laad hij een beetje water en dan slaat de aardlek schakelaar in m'n stoppenkast er uit. Op dit moment gebeurt dat vrijwel onmiddelijk als de machine water moet laden.

Ergens midden in een programma aanzetten kan wel zolang er maar geen water hoeft worden geladen. Ook bij het openen van de deur tijdens een programma ontstaat een kortsluiting.

Heeft het mannetje er een kapotte waterhoogte regelaar ingezet? Of kan dit nog ergens anders aan liggen. De bedrading in de machine ligt nergens bloot.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt dus ergens in de machine een aardlek / aardsluiting en dat kan op allerlei plekken zitten.

Het is erg moeilijk te beoordelen wat het "mannetje" allemaal wel en niet heeft gedaan aan je wasmachine, en of hij bij montage ergens een fout heeft gemaakt. Tweedehands waterhoogte regelaar is al zeer ongebruikelijk...

Omdat er zoveel problemen tegelijk zijn is het helaas onmogelijk een goed advies te geven via het forum! Het zou bijvoorbeeld een fout in het deurslot kunnen zijn, maar zeker is dit helemaal niet!

Toch de volgende keer beter een echte vakman raadplegen, of éérst op ons forum vragen!
 

Wasmandje

  • #3
De oude waterhoogte regelaar was echt stuk. Deze tweede handse klikt netjes als je in het pijpje blaast. Kan een waterhoogte regelaar wel een sluiting maken eigenlijk? Het is niet meer dan een schakelaartje in een kunststof behuizing. De sluiting wordt wel veroorzaakt op het moment dat de druk in de trommel verandert....

Ik wil er toch achter komen waar de sluiting zit, want de machine loopt verder als een zonnetje en ziet er vanbinnen als nieuw uit....

Bedankt voor het meedenken in elk geval.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het lastige is, dat het er uit gaan van een aardlekschakelaar geen kortsluiting is.

Een stroom van 30 mA die ergens in de machine van fase of nul naar de aarde gaat, is voldoende.

Wat bijvoorbeeld geprobeerd kan worden, is om van de diverse delen van de machine stuk voor stuk de stekkertjes er af te halen en even af te tapen. Om vervolgens te kijken of de aardlek er dan wél in blijft.
Wel zeer zorgvuldig te werk gaan, bijna overal staat 230 Volt op!

Veel voorkomend is de hoofdmotor en het verwarmingselement. En verder kan het in feite overal zitten, indien ergens door vocht, sluiting of slechte isolatie een lek(je) naar aarde zit.

Vandaar dat het niet zo goed te traceren is via een forum.

Over die waterhoogteregelaar: het zal vast wel dat die oude defect was. We hebben echter vaker vragen gehad over waterhoogteregelaars die wel klikten, maar toch defect waren. En vervangen door tweedehands is, zoals ik zei, ongebruikelijk voor een witgoed-monteur, en dat pleit dus niet voor dat "mannetje".

Het enige wat je nog kunt hopen is, dat een witgoed-monteur met toevallig exact dezelfde ervaring je bericht leest... en de oplossing uit zijn mouw schudt!
 

Wasmandje

  • #5
Als ik het slangetje van de waterhoogteregelaar loskoppel gaat 'ie water laden en vliegt de aardlekschakelaar er niet uit. Maar dan vindt er geen schakeling plaats natuurlijk waardoor het laden maar door gaat.
Het zit dus verderop. Het volgende station is de klokschakelaar en dan houdt het voor mij op.

Wat daar allemaal aan draden uitgroeit gaat mij de pet te boven.
Ik ga eens met een professioneel monteur praten. Het is zonde om de machine weg te doen.

Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu