Koppelingen meerlagenbuis

Inhico

  • #1
In mijn huis is het merendeel van de cv-leidingen ouderwets staal. Waar ik zelf zaken heb vervangen heb ik Uponor meerlagenbuis gebruikt met bijbehorende (knel)koppelingen. Nu ontdek ik dat er ook een deel is met Wavin PE-X/AL/PE buis. Diameter en wanddikte van beide zijn gelijk: 16mm resp 2mm.

Vraag is nu of ik voor beide buismerken dezelfde knelkoppelingen kan gebruiken en ze daarmee met elkaar kan verbinden.
 

JeffreyD94

  • #2
Hiervoor zijn overgangskoppelingen verkrijgbaar, vaak kan je ook merk c nemen welke goedgekeurd is voor merk a en b om zo de overgang te kunnen waarborgen. Als de ene merk aangeeft dat hun koppelingen ook geschrikt zijn voor het andere merk volstaat u ook.
 

Inhico

  • #3
DAnk voor je reactie. Ik kan alleen overgangen naar stalen buizen vinden.

Maar misschien kan ik mijn vraag beter anders formuleren: kan ik meerlagenbuizen van verschillende merken door elkaar gebruiken, zolang diameter en wanddikte gelijk zijn?

Dus net als met staal en koper: merk van de buis en van de koppeling is niet van belang; het zijn standaardmaten.

Tussen de regels door lees ik in dit topic https://www.klusidee.nl/Forum/topic/verschillende-soorten-meerlagenbuis-met-1-perstang.111174/ dat het geen probleem zou moeten zijn.
 

Inhico

  • #4
Blijkbaar was ik iets te snel met vragen. Na een paar uur zoeken gisteren niks gevonden. En nu zie ik hier op blz 31/32 de oplossing: een soort universele overgangskoppeling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu